Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

posljedice poplave

[FOTO/VIDEO] Stanje u Obrovcu bolje, u Lišanima Ostrovičkim još uvijek loša situacija

Autor: Nikolina Lucić

17.05.2023. 12:44
[FOTO/VIDEO] Stanje u Obrovcu bolje, u Lišanima Ostrovičkim još uvijek loša situacija

Foto: S.M.Vodostaj rijeke Zrmanje polako se ali sigurno smanjuje i danas iznosi oko 220 centimetara, no Zrmanja se još uvijek nije vratila u svoj normalni vodostaj. U Obrovcu se nastavlja sanacija potopljenih prostorija, uklanjaju se zečji nasipi iz grada i slijedi čišćenje i dezinfekcija svih poplavljenih prostora kako bi se suzbila pojava zaraze.


Pošto su se slivne i fekalne vode pomiješale sa Zrmanjom i preplavile centar Obrovca, građanima se preporučuje da bace sav mokar namještaj i opremu, te da obvezno dezinficiraju sve poplavljene prostorije. Dok se život polako, ali sigurno vraća u uništeni Obrovac, situacija na području općine Gračac i dalje je kritična, jer neka su naselja još uvijek odsječena i do njih se može doći jedino čamcem.Poplava i u Lišanima Ostrovičkim
– Od početka poplave na sigurno smo evakuirali 10 – ak obitelji. Stanje je još uvijek loše, ali je neusporedivo bolje u odnosu na posljednja dva dana. Naselje Đekić Čokavica još je uvijek kritično, jer tri su kuće potopljene, kazao je Juko.


A da su se poplave dogodile i izvan obrovačkog područja potvrdio nam je i načelnik općine Lišane Ostrovičke Zvonimir Mijić, koji nam je javio nam kako je na području općine poplavljeno 30 – ak objekata i podruma u koje je voda prodrla kroz podzemna vrela.


– Imamo i bunar koji je konstantno preplavljen i izbacuje vodu. Vatrogasci su od nedjelje na terenu te ispumpavanju vodu i potopljenih objekata. Kada se sva voda ukloni, krenut ćemo s procjenom štete i proglasit ćemo elementarnu nepogodu, kazao je Mijić, naglasivši kako su uništeni skoro svi poljoprivredni nasadi.Dok se kritično stanje s poplavama iz Dalmacije preselilo na kontinent, jer vodostaj rijeka Une, Korane, Kupe, Bednje i Kostajnice nezaustavljiv raste, a izvanredna se stanja proglašavaju diljem sisačkog, varaždinskog i karlovačkog područja, mi smo razgovarali s poznatim zadarskim meteorologom Duškom kraljevim, koji nam je kazao kako zadarsko područje nije sklono ovakvim vremenskim ekstremima, iako u vremenu očitih klimatskih promjena treba na sve biti spreman.


Vrijeme na našem području polako ide ka stabilnijem i sunčanijem. Pod sve smo većim utjecajem atlantske anticiklone, koja sa sobom odnosi kišne oblake. Kroz sljedeće dane očekujemo povratak proljetnog vremena primjerenog ovom razdoblju godine.


Ekološka katastrofa


– Situaciju koja je zadesila Obrovac i Gračac treba prihvatiti takve kakve jesu i pokušati nastaviti normalno živjeti, poručio je Kraljev, dodavši kako se katastrofa ovolikih razmjera ipak nije mogla predvidjeti.


– Iako se u travnju tradicionalno brinemo više oko naglih padova temperature i pojave mraza, ekstremne oborine samo su jedna od posljedica klimatskih promjena s kojima se borimo. Ova je travanjska ciklona sa sobom donijela rekordne količine oborina i prašinu iz Afrike.


Klima se, kako ja često kažem rasklimala i na sve moramo biti spremni, naglasio je Kraljev, dodavši kako se zadarsko područje i ranije suočavalo s ekstremnim padalinama – 2017. i 1987. godine.Dok mještani Obrovca i Gračaca čekaju i službeno proglašenje elementarne nepogode, ove su nezapamćene poplave sa sobom donijele i još jednu katastrofu, doduše, ne nama nepoznatu. Svi u Zadarskoj županiji znaju da svaka jača kiša znači izlijevanje mazuta iz bivše obrovačke tvornice glinice u rijeku Zrmanju.


Mazut se već 30 godina, otkad je tvornica i njezina skladišta oštećena u ratu, izlijeva u rijeku Zrmanju i zagađuje okoliš. Stanje s terena prepričao nam je Damir Perić, ravnatelj Natura Jadere, koji je odmah po katastrofi s čuvarom prirode pokušao prići kriznom području i utvrditi razmjere onečišćenje.


– Nažalost, zbog obilne količine oborina području nismo mogli niti prići, a u istoj su se situaciji našle i kolege iz Hrvatskih voda, koje upravljaju tim područjem, kazao je Perić. Bujične vode pri svakom većem kišnom naletu ispiru mazut iz oštećenih spremnika, te se mazut razlijeva rijekom sve do Novigradskog mora.


– Nažalost, ponovno je došlo do izlijevanja koje će, zbog stanja na terenu biti jako teško sanirati. Onečišćenje je sada nasreću u fazi sanacije. Onečišćenje nije veliko, ali mi se ipak zalažemo za postavljanje plutajućih brana, kako bi mogli kontrolirati situaciju, poručio je Perić.