Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

OSTVARENI CILJEVI

U Benkovcu održana završna konferencija projekta AgroSTEM

Autor: Jana Šolman

17.05.2023. 13:00
U Benkovcu održana završna konferencija projekta AgroSTEM

Foto: Udruga za ruralni razvoj Ravni kotariU Zavičajnom muzeju Benkovac održana je završna konferencija projekta »AgroSTEM«, čija je provedba započela 18. svibnja 2021. godine te je financiran iz Europskog socijalnog fonda s 243.288,39 eura bespovratnih sredstava. Glavni cilj ovog projekta bio je osigurati jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a te unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva za provedbu programa u spomenutom području.


Također, jedan od ciljeva bio je i unaprjeđenje suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih i visokoobrazovnih institucija u ovom području te povećati broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji s naglaskom na djecu i mlade.


Dobili vrijednu opremu


Nositelj projekta je Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari, u suradnji s regionalnim koordinatorom Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te s Veleučilištem Marko Marulić u Kninu, Udrugom za djecu, mlade i obitelj Mali koraci – Benkovac, Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije i Općinom Zemunik Donji.
Na završnoj konferenciji održan je panel na temu »Kako smo projektom AgroSTEM utjecali na promjene o STEM znanjima?«, na kojem su sudjelovali nositelji i partneri projekta, a rezultate projekta predstavila je voditeljica projekta, Marta Pintur Bosna.


– Projekt »AgroSTEM«, započeo je 18. svibnja 2021. godine. U sklopu projekta postigli smo sve ciljeve koje smo danas predstavili, s posebnim naglaskom na popularizaciju STEM znanja unutar civilnog sektora i unutar naših partnera na projektu.


Njih smo educirali o STEM znanjima u sektorima edukacija osnove programiranja, pedagoške vještine i digitalizacije kao pokretača ruralnog razvoja. Nakon toga održane su radionice za osnovne škole Zemunika i Benkovca, Veleučilište Marka Marulića i OPG-ove Zadarske i Šibensko-kninske županije. Svi navedeni sudionici osposobljeni su da postanu nositelji STEM znanja u ruralnim sredinama, primjenjujući to znanje u svojim poslovnim pothvatima, školama i institucijama.


Tijekom projekta, dobili smo i opremu koju je sada posjeduje Veleučilište Marka Marulića, uključujući laboratorijsku i terensku opremu. Također, predstavili smo i naše studijsko putovanje u Portugal, gdje smo iznijeli primjere dobre prakse razvijenih poljoprivrednih sustava, koji su dobro umreženi sa STEM znanjima, kazala je voditeljica projekta, Marta Pintur Bosna i dodala da su izradili AgroStem platformu i mobilnu aplikaciju.


Platforma i aplikacija


– Uspješno smo ostvarili sve ciljeve projekta, proveli sve planirane aktivnosti te izradili platformu AgroSTEM i pripadajuću mobilnu aplikaciju. Kreirali smo i online priručnik koji sadrži sve materijale s radionica, uključujući snimke, prezentacije i tekstualne priručnike.


Sada svatko tko želi naučiti o STEM-u može pristupiti našoj platformi i educirati se. Posebno je važno naglasiti da smo popularizirali STEM u općoj populaciji, s posebnim fokusom na djecu i mlade. Također, našim partnerima i nama ostaje vrijedna oprema, osobito laboratorijska oprema koja se nalazi na Veleučilištu Marka Marulića.


Ta oprema koristi se za bolje obrazovanje njihovih studenata te je dostupna i široj javnosti, kao što je, primjerice, analiza ulja za OPG-ove kako bi poboljšali njegovu kvalitetu. Vjerujemo da smo na najbolji mogući način povezali STEM i poljoprivredu te da smo uspješno proveli sve aktivnosti.


Ovaj projekt bio je izuzetno zanimljiv i uspješno smo ga završili. Ono što je najvažnije, ostaju kapaciteti znanja o STEM-u u civilnom sektoru, koje možemo iskoristiti za buduće slične projekte. Vjerujem da ćemo zajedno s našim partnerima graditi slične zanimljive projekte u budućnosti, zaključila je Pintur Bosna.