Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

međunarodni dan muzeja

Sutra u MAS-u interaktivna izložba "Kocka je bačena"

Autor: Portal ZL

17.05.2023. 11:00
Sutra u MAS-u interaktivna izložba

Foto: Arhiva ZLU povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i 14. obljetnice rada, Muzej antičkog stakla u Zadru je priredio prigodni program. Sutra, 18. svibnja 2023. u 12:00 sati otvara se izložba Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči autora dr. sc. Berislava Štefanaca, muzejskog savjetnika i Anamarije Eterović Borzić, više kustosice.


Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara na ploči. Ove su igre osim zabavnog mogle imati i religijski karakter, posebice onaj vezan uz vjerovanja u zagrobni život.


Takvim teorijama u prilog idu stari egipatski zapisi te određeni hijeroglifi odnosno simboli istaknuti na pojedinim igraćim pločama, u velikom broju slučajeva pronađeni upravo u grobnim kontekstima.


Izlozba Kocka je bacena: Drevne drustvene igre na ploci autora dr. sc. Berislava Stefanaca
Smatra se kako kretanje figura kroz polja na ploči, posebice kod staroegipatske igre senet, može predstavljati predviđeni put umrle duše kroz carstvo mrtvih ili čak neku vrstu komunikacije s preminulima. Slične su igre zabilježene i na prostoru Mezopotamije, gdje je najpopularnija bila tzv. Igra od dvadeset ili Kraljevska igra ur.


Iz antičke Grčke najpoznatije društvene igre bile su polis i pente grammai dok su Rimljani svoje vrijeme kratili igrajući ludus latrunculorum, duodecim scripta ili pak terni lapilli.


U sklopu ove interaktivne izložbe bit će priređen turnir u rimskoj igri latrunkuli na kojem će sudjelovati studenti Sveučilišta u Zadru pod vodstvom prof. dr. sc. Patricka Levačića (Odjel za francuske i frankofonske studije). Turnir će se održati u prostorijama Muzeja antičkog stakla u 10:00 sati.