Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

BIOGRAD NA MORU

[FOTO] Počeo štrajk odgojiteljica vrtića, gradonačelnik im pripremio transparente. Snima ih i "skrivena" kamera

Autor: N.L., K.E.

27.05.2024. 14:03
[FOTO] Počeo štrajk odgojiteljica vrtića, gradonačelnik im pripremio transparente. Snima ih i

Foto: Mislav KlanacOdgojiteljice u DV-u Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru od 13. svibnja su u štrajku kojem se zasad ne nazire kraj. Za danas, najavljen je njihov štrajk, a gradonačelnik Biograda na Moru dočekao ih je s transparentima na ogradama i ulazu u zgradu Grada.


Ispred zgrade Gradske uprave okupili su se u 14 sati i članovi SOMK – a, ali i građani iz cijele Hrvatske, njih ispod 100, te transparentima i zviždanjem iskazali svoje nezadovoljstvo.


Ovaj štrajk iz zgrade gradske uprave snima i pokušaj skrivene kamere.

Predsjednica Sindikata obrazovanja medija i kulture, Božica Žilić u čijem članstvu su štrajkaši biogradskog vrtića, kaže nam kako štrajk traje od 13. svibnja.


– Zbog podrške kolegicama u Biogradu, Slunju i Vrsaru smo tu, jer se odbija kolektivno ugovaranje i plaće sukladno Zakonu. Danas su tu kolege iz cijele Hrvatske, kao i predstavnici roditelja.


U Biogradu je situacija takva daje od 19 članova sindikata, devetoro udaljeno s posla, dok su ostali u štrajku u vrtiću.


Prvi je put primijenjena mjera “lock outa”. Gradonačelnik je transparentima poslao poruku kako ne želi socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje. Za transparente je očito bilo novca, tako da predlažem da sa sindikatom sjednu za stol, poručila je Žilić.Odgojiteljice su kažu, umorne, iscrpljene i preplašene.


– Bitno je da nas čuje premijer Plenković i vladajuća stranka i predstavnici drugih osnivača dječjih vrtića. “Ne radu pod lokalnim šerifom”!. Kolektivni ugovor je pravo hrvatskih radnika, poručila je sa štrajka Đurđica Kahlina u ime SOMK – a, najavivši kako sljedeći tjedan prosvjed stiže u Slunj.


– Radnice u biogradskom vrtiću traže da im se ispuni Ustavom zajamčeno pravo na pregovore o kolektivnom ugovoru. Gradonačelniče, kažete “zakon nije zakon”. Punih 28 godina kolektivno pregovara, a od 1997. godine Zakon je u primjeni.Već dugi niz godina intenzivno pregovaramo o uvjetima rada i upozoravamo na nepravilnosti. Iza nas je preko 40 sklopljenih kolektivnih ugovora u više od 40 gradova i općina. Mirenja su sve teža, kao i ispunjenje obećanog. No, po prvi pita otkad je Zakon o radu 1996. godine stupio na snagu štrajkovima u vrtićima se ispisuje povijest.


Najgori pritisci prema radnicama odvijaju se upravo u Biogradu. Postavljaju se zaštitari na ulaze, izoliraju štrajkaši i sindikalnim predstavnicima zabranjuje ulaz u vrtiće jer vladajući šerifima nije za rukom pošlo proglasiti štrajk nezakonitim.


Ni najgori privatnih poslodavac u štrajku nije primijenio metodu otpuštanja radnika. Tomu svjedočimo samo u Biogradu, vjerojatno odlukom izabranog predstavnika vlasti. Ovdje smo da kažemo da nas neće slomiti!, poručila je Kahlina.Gradonačelnik, dodaju, prijeti privatizacijom gradskog vrtića, suprotno strategijama unaprjeđenja ranog odgoja i obrazovanja.


– Loši uvjeti rada i loše plaće stručnjake tjeraju iz naše struke, zamjenjujući obrazovano osoblje nestručnim zamjenama. Posao, stan, vrtić i škola stupovi u demografske obnove u koje se Knez kune, smatrajući kako njegovi birači neće primijetiti njegovo ponašanje.


Kao odgojitelji u vrtićima zaposlene su većinom žene, odgovorne za odgoj budućih generacija. Radnice u vrtićima.i dalje imaju manje plaće i lošije uvjete rade. Ovdje smo zato da ravnateljici o gradonačelniku kažemo da imamo pravo na kolektivno pregovaranje i sindikalno organiziranje bez zastrašivanja i omalovažavanja naše struke, kazala je Kahlina.


Božica Žilić je nadalje kazala kako, kao “najomraženija”osoba u Biogradu, čije se ime spominje na plakatima ispred Gradske uprave, poziva gradonačelnika Kneza i njegove suradnike da se pokažu na balkonu.– Ovo nažalost nisu bajke, već priče iz odvratne hrvatske stvarnosti, priča gradonačelnika i ravnateljice iz pakla. Danas smo se okupili za zajednicu koja se muči, umjesto da uči! Šutnja nam nije izbor, jer time bi poručili da prihvaćamo ono što je nemoralno i nedopušteno.


Gradonačelniče, zar je vaša uloga da djeca osjećaju nelagodu i strah dok svoje odgojiteljice gledaju uplašene i uplakane, poručila je Žilić, kazavši kako je politika ranog i predškolskog odgoja u Biogradu d odgojiteljice na posao dolaze s grčem u želucu.


– Vlast je slast, zato ravnateljica i prijeti otkazima. 19 hrabrih žena, koje su se usudile preko sindikata tražiti kolektivno pregovaranje i ugovaranje zakonskih plaća naše su heroine.Ovaj grad ima nadstandard, zato gradonačelnik najavljuje otpuštanja kako bi imao za veće plaće.


Zidovi ne obrazuju, to mogu samo odgojitelji, čiji rad bezočno marginalizirate. Žali bože sredstava koje je premijer dao za izgradnju i proširenje vrtićkih kapaciteta, kada u njima, po ovim uvjetima uskoro nitko neće raditi.


Knez i ja se slažemo kako bi bilo bolje da se vratite na radna mjesta na kojima vas tretiraju kao miševe, jer roditelji se bune. No, i roditelji su s nama. A gdje ste vi? Prestanite zato kršiti zakone i budite čovjek kojeg ovog trenutka ne vidimo, poručila je Žilić.