Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

žale se na ponašanje

Odgojiteljice biogradskog vrtića u štrajku žale se na ponašanje v.d. ravnateljice

Autor: Nina Vigan

21.05.2024. 13:52
Odgojiteljice biogradskog vrtića u štrajku žale se na ponašanje v.d. ravnateljice

Foto: OSOBNA ARHIVAKako smo već pisali, odgojiteljice u DV-u Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru od 13. svibnja su u štrajku kojem se zasad ne nazire kraj. Sindikat obrazovanja, medija i kulture nedavno je istaknuo kako se situacija ne smiruje, te kako odgojiteljice doživljavaju svakodnevno verbalne prijetnje i pritiske od strane ravnateljice vrtića. Ovog puta javnosti su se odlučile obratiti i odgojiteljice vrtića.


– Zbog ostvarenja prava organizirali smo se putem sindikata SOMK. Početak pregovaranja pratila je stalna represija na odgojitelje, a kako je gradonačelnik odbio bilo kakav socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i potpisivanje kolektivnog ugovora, u vrtiću je započeo zakonski najavljen štrajk. Od početka pregovaranja gradonačelnika i sindikata, v. d. ravnateljice Paola Jurić usmjerava se pritisku na odgojitelje i ostale radnice kako bi ih demotivirala za daljnje sindikalno angažiranje i kaznila za nastavak sindikalnih akcija. Zastrašivanje i prijetnje dovele su do straha dijela članica sindikata te je nekoliko njih dalo ostavku. Ravnateljica donosi odluke preko noći. Odluku o obvezi odrađivanja posrednog rada u vrtiću, bez ikakvih uvjeta. Takva praksa koju je ona uvela – 40 satno vrijeme u ustanovi s nemogućnošću izlaska – nije poznata nigdje u Hrvatskoj. Poslovi odgojitelja propisani su državno-pedagoškim standardom RH. Sukladno tome do sada smo sve poslove uredno odrađivali što je potvrđeno i Izvještajem o radu radnika svih dosadašnjih godina. Nadalje, ravnateljica osobno nadzire kretanje po ustanovi, zastrašuje nas iznenadnim odlukama, naredbama, nedostatkom informacija na koje imamo pravo, što nas je sve dovelo u stanje nesigurnosti, kazale su odgojiteljice vrtića u štrajku te dodale kako je »19 radnika stavljeno u prostoriju od 25 kvadrata bez dovoljnog broja sjedalica«.


– Zabranjeno je kretanje po ustanovi i komunikacija s ostalim djelatnicima koji nisu u štrajku. Time je započela kultura straha i demonstracija njene moći. Jedina mogućnost izlaska sindikalcima što je također promijenjeno preko noći je parking među kontejnerima za otpad. Zabranila nam je svaki kontakt s roditeljima s naglaskom da ih uznemiravamo,«vrbujemo« i prenosimo krive informacije. Zatim, blokirani su nam službeni mobiteli jer su roditelji pisali podrške u našu grupu. Zaštitar cijelo vrijeme ‘čuva’ odgojiteljice! Voljeli bismo kad bi se naš gradonačelnik pridružio ostalim gradonačelnicima koji poštuju i cijene djelatnike sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i zaštitio ih od mobinga v.d. ravnateljice, zaključuju odgojiteljice.