Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

ŠTRAJK U VRTIĆU

Vijeće Županijskog suda u Zadru odlučilo: Štrajk u vrtiću u Biogradu je zakonit

Autor: Toni Perinić

14.05.2024. 18:05
Vijeće Županijskog suda u Zadru odlučilo: Štrajk u vrtiću u Biogradu je zakonit

Foto: MISLAV KLANACŠtrajk djelatnika Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu je zakonit, odlučilo je tako Vijeće Županijskog suda u Zadru. Grad Biograd pokrenuo je tužbu s prijedlogom za izdavanje privremene mjere radi zabrane organiziranja i provedbe štrajka, tvrdeći da je štrajk nezakonit, jer da tuženik, odnosno Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske nema svojstvo reprezentativnosti u smislu posebnog propisa, odnosno Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Grad Biograd je tužbom tvrdio da tuženik, odnosno Sindikat nije ovlašten organizirati i provoditi štrajk, te da se ne radi o vrsti sporova u svezi kojih je štrajk dopušten odnosno da ciljevi štrajka nisu dopušteni, da je postupak koji je prethodio najavi štrajka kao i sam štrajk, vođen protivno odredbama Zakona o radu.


– Pravna shvaćanja tužitelja da je štrajk nedopušten zbog nedostatka reprezentativnosti tuženika kao sindikata koji organizira štrajk su neosnovana, stoji u presudi. Podsjetimo, nakon što su pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora u DV-u Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru završili neuspješnim mirenjem, Sindikat obrazovanja, medija i kulture najavio je pokretanje štrajka koji je započeo ovog ponedjeljka. Božica Žilić iz Sindikata istaknula je kako su se najavili i htjeli razgovarati o situaciji, ali nisu mogli ući u vrtić ispred kojeg je bila zaštitarska služba. U štrajku su 24 djelatnice vrtića, ali kako je kazala, od toga su dvije na bolovanju radi pritisaka i prijetnji tijekom ovog procesa.


– Ovo je primjer da se krši Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, krši se državno pedagoški standard na svim razinama toliko da je pozvana i prosvjetna inspekcija. Gradonačelniče, sramite se! Gospođi ravnateljici je vjerojatno obećano radno mjesto, nova funkcija jer ne prestaje vršiti pritisak na radnice u štrajku kojima prijete otkazima, poručila je Žilić s konferencije za medije održane u ponedjeljak.