Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SKRIVANAT

Evo koliki je iznos odobren za obnovu paške kule Skrivanat

Autor: Nikolina Lucić

07.05.2024. 12:45
Evo koliki je iznos odobren za obnovu paške kule Skrivanat

Foto: J. PORTADAGrad Pag je i ove godine u sklopu Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu u sklopu financiranja Programa zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara dobio sredstva za projekt Paška čipkarica – čuvarica tradicije.


Procedura i projekti


U sklopu istog javnog poziva, a u svrhu financiranja Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara odobren je program izrade projektne dokumentacije za kulu Skrivanat. Kula Skrivanat jedina je sačuvana od devet kula koja su nekada bile dio obrambene strukture grada Paga. Utemeljena je 18. svibnja 1443. godine, a izgrađena je po, u to vrijeme, najvišim standardima izgradnje obrambenih građevina.


Ovaj projekt je nastavak prošlogodišnjeg u sklopu kojeg je financirana izrada konzervatorskog elaborata, snimka postojećeg stanja i idejnog rješenja, a ove godine plan je napraviti glavne projekte u svrhu ishođenja građevinske dozvole za rekonstrukciju kule Skrivanat.
– Odobren iznos Ministarstva kulture i medija je 10 tisuća eura, a utrošiti će se za izradu glavnog projekta obnove kule, kazala nam je Marija Radoslović, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Paga.


Kulturna i zabavna događanja


Kula Skrivanat je jedina postojeća od devet kula koje su branile grad Pag. Sagrađena je u 15. stoljeću i sačuvana je u izvornom obliku. Danas uz kulu prolazi šetnica, a u ljetnim mjesecima u njoj se održavaju razne kulturno – zabavne manifestacije. Grad Pag već je prošle godine iz fondova Europske unije dobio 23.890,11 eura za izradu projektne dokumentacije za uređenje kule Skrivanat.


Kula Skrivanat je vlasništvo Republike Hrvatske, ali pravo upravljanja kulom ima Grad Pag. Naime, između Grada Paga i Ministarstva državne imovine je 11. veljače 2019. godine potpisan Ugovor o ustupanju na uporabu kule Skrivanat na temelju kojeg je Grad Pag stekao pravo upravljanja kulom. Izrada projektne dokumentacije prvi je veliki korak prema ostvarenju konačnog cilja, a to je uređenje kule Skrivanat.


– Idejnim rješenjem definirana je namjena prostora koja će se detaljnije razraditi u sklopu glavnog projekta. Buduća namjena će biti javna, kao prostor javnih manifestacija različitog tipa koje uključuju koncerte, turističku promidžbu, sajmove, radionice, predavanja i drugo, zaključila je Radoslović.