Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

župa sv. anselma

Don Antonio Oltran u Ninu proslavio mladu misu

Autor: Toni Perinić

24.06.2024. 13:24
Don Antonio Oltran u Ninu proslavio mladu misu

Foto: Marija DejanovićMladomisnik don Antonio Oltran proslavio je protekle nedjelje u svojoj rodnoj župi svetog Anselma mladu misu. Nin je simbol hrvatske državnosti u kojem su stolovali narodni vladari i kolijevka je pokrštenja Hrvata. Župa Nin je nakon više desetljeća, iz svoga središta Grada, iz kuće u neposrednoj blizini crkve sv. Križa, darovala svećenika.


Na misi je propovijedao fra Gabrijel Škibola, franjevac rodom iz Grba, koji je Antonijev krizmani kum.


Antonio Oltran rođen je 3. ožujka 1999., kao peto dijete Branka i Nade rođ. Bašić. Kršten je iste godine u rodnoj župi sv. Anselma u Ninu. Po završetku osnovne škole, 2013., upisao je strukovnu školu Vice Vlatkovića u Zadru, kao sjemeništarac u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević.
Nakon položene državne mature, kao bogoslov Zadarske nadbiskupije, upisao je Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci. Diplomirao je 2022. godine.– Uvijek sam bio u crkvi, u koju su me vodili moji roditelji. Svećenički poziv počeo sam otkrivati kroz ministrantsku službu, u koju me pozvao župnik don Šime Kevrić. Kada sam bio osmi razred u sjemeništu Zmajević bio je susret ministranata.


Nas nekoliko iz Nina doveo je župnik don Božo Barišić i proveli smo vikend u sjemeništu. Bilo je jako lijepo, puno igre, gledali smo i filmove i svidjelo mi se. Voditelj sjemeništa je bio don Roland Jelić i na kraju susreta podijelio nam je papir s nekoliko pitanja.


Jedno je bilo želimo li se vratiti u sjemenište. Prijatelj i ja samo rekli jedan drugome da ćemo, više iz zezancije, napisati da se želimo vratiti.


Don Roland nas je nakon toga pozvao i rekao da smo nas dvojica jedini zaželjeli povratak u sjemenište, što mi je bilo vrlo znakovito. Don Antonio se doista vratio u sjemenište, i to kao srednjoškolac.