Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

suradnja benkovca i portugala

Dalmatinske sorte grožđa uspješno zaživjele i u portugalskom vinogorju

Autor: Ana Šarić

06.07.2023. 15:50
Dalmatinske sorte grožđa uspješno zaživjele i u portugalskom vinogorju

Foto: M. MARIĆ i K. KLAPANIzaslanstvo Grada Benkovca na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem boravilo je ovih dana u portugalskom gradiću Alenqueru. Uz gradonačelnika Bulića, članovi izaslanstva su bili ravnatelj Zavičajnog muzeja Marin Ćurković, savjetnica za gospodarstvo Kristina Klapan te Tomislav Škaulj kao predstavnik OPG-a Šime Škaulj. Naime, tamo su išli na poziv općine Alenquer i to povodom proslave 6. godišnjice od potpisivanja Sporazuma o suradnji između Benkovca i Alenquera. Kao predstavnik Agronomskog fakulteta u Zagrebu, posjetu se pridružio i profesor Edi Maletić.


Sporazum je svečano potpisan dana 27. lipnja 2017. godine u portugalskom gradu Alenqueru. Cilj potpisivanja Sporazuma je ostvarivanje suradnje dvaju gradova, razmjena znanja i provedba aktivnosti na području vinarstva i vinogradarstva, te očuvanju, razvoju i promicanju autohtonih sorti vinove loze i njihovih vina.


U povezivanju dvaju gradova sudjelovali su prof. Edi Maletić, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, portugalski Nacionalni institut za agrarne i veterinarske znanosti (INIAV) i Hrvatsko-portugalska gospodarska komora. Agronomski fakultet, INIAV i vinarija Adega Cooperativa da Labrugeira također su supotpisnici Sporazuma.
Godine 2020. suradnja je rezultirala prvim zasađenim vinovim lozama. Na imanju Šime Škaulja u Nadinu zasađeno je šest sorti, ukupno 2200 trsova i to crne sorte Touriga nacional, Touriga franca, Vinhao (Souzao), i bijele Vital, Fernao Pire i Arinto. Na području Alenquera zasađene su Plavac, Plavina i Svrdlovina od crnih te Maraština, Pošip i Vugava od bijelih sorti.U 2022. godini nakon prve berbe provedena je vinifikacija, a vina proizvedena od portugalskih sorti prezentirana su na 14. Smotri proizvođača vina i maslinovih ulja u Nadinu u prosincu prošle godine. Vina su kušana od strane stručnjaka i šire publike te su neke sorte istaknute kao jako interesantne za daljnja istraživanja i praćenje.


Upravo je početak proizvodnje prvih vina od autohtonih sorti iz obje države bio povod za ponovni susret. Tijekom prvog dana boravka u Alenqueru gradski vijećnik Paulo Franco je organizirao primanje kod gradonačelnika Pedra Miguela Ferreire Folgada u predivnoj gradskoj vijećnici.


Tijekom boravka u Alenqueru, svi prisutni su imali priliku kušati vina od prošlogodišnje berbe gore navedenih sorti. Posebno iznenađenje je bilo vino Posip & Vital koje su proizveli portugalski partneri.


Glavni cilj ovog putovanja bio je dogovor o daljnjim aktivnostima, te međusobno savjetovanje vezano uz uzgoj autohtonih sorti. Na seminaru »Uloga autohtonih sorti u identitetu teritorija« bio je prisutan i predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Portugalu, Boris Dumančić. Nakon uvodnog obraćanja gospodina Dumančića, prigodnim riječima nazočne su pozdravili i gradonačelnici gradova partnera.U kratkim obraćanjima obostrano je naglašena važnost ove međunarodne suradnje u promociji vinogradarstva i vinarstva obiju regija, koja je kao takva jedinstvena u Europi. Tijekom panel rasprave prikazani su rezultati prve berbe kako portugalskih tako i hrvatskih sorti.


Idućeg dana posjećen je vinograd u kojemu su zasađene hrvatske sorte te su razmijenjena znanja i iskustva vezana za uzgoj vinove loze.


U zadnjem danu posjeta upriličen je prigodni program u Vili Verde dos Francos, župi u općini Alenquer gdje su vina i hrvatskih i portugalskih sorti prezentirana široj javnosti. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su pijanisti Rui Filipe i Pedro Ramos te sopranistice Mili Vizcano i Tanja Šimić koja je rodom iz Hrvatske. Ova lijepa gesta organiziranja nastupa dijelom i na hrvatskom jeziku je doprinijela već ionako predivnom dojmu o Portugalu i domaćinima koji su dočekali predstavnike Benkovca raširenih ruku.


S predivnim uspomenama koje nose iz Portugala, iščekuju novi susret u Benkovcu, te se nadaju nastavku ove uspješne i jedinstvene suradnje.