Utorak, 15. srpnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

DOGAĐAJ U KALIMA

BLUE FISH FESTIVAL Vratili plavu ribu na tanjure, u razgovore, pod reflektore

Autor: Vesna Benić

23.06.2025. 16:06
BLUE FISH FESTIVAL Vratili plavu ribu na tanjure, u razgovore, pod reflektore

Foto: VESNA BENIĆ



Peto izdanje Blue Fish Festivala, jedinstvene gastronomsko-glazbene manifestacije posvećene plavoj ribi i mediteranskom načinu života, održano je proteklog vikenda u Kalima, na atraktivnoj lokaciji punte Artine u uvali Batalaža. U dva dana festival je okupio velik broj posjetitelja, domaćih i stranih, koji su uživali u spoju vrhunskih delicija, edukacije, tradicije i ljetnog ugođaja uz more.


Festival je još 2020. godine osmislio i pokrenuo mladi bračni par Andrea i Marko Trešin (UO Eva, Bistro Gugulo) s idejom da valoriziraju plavu ribu – ribu koja je stoljećima hranila Jadran, a danas je često zanemarena i podcijenjena.


Poznati kuhari


– Naš cilj je od početka bio vratiti plavu ribu na tanjure, u razgovore i pod svjetla reflektora. Željeli smo pokazati da i jednostavna, dostupna namirnica može biti zvijezda vrhunske kuhinje. Festival smo gradili polako, iz ljubavi prema ribarstvu, otoku i druženju, rekla je Andrea Trešin.




Gastronomski dio festivala ponovno je okupio neka od najzvučnijih imena domaće kulinarske scene. Istarski chef i ribar David Skoko poznat po svojoj autentičnoj priči o moru i ribolovu, predstavio je kreativna jela od plave ribe. Uz njega su kuhali Josip Vrsaljko, zadarski kuhar s preko 25 godina iskustva, koji je kuhao za zahtjevnu klijentelu na luksuznim jahtama te Tomislav Karamarko, kuhar nagrađivan i u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno zanimanje izazvao je i sushi chef Mladen Križanović, nositelj prestižnog TSA certifikata, predavač na Aspiri i brand ambasador za Cromaris, koji je po prvi put sudjelovao na festivalu i predstavio kako plava riba može zablistati i u formi vrhunskog sushija.


Osim kušanja, festival je imao i edukativni karakter. Dan prije službenog početka, održana je radionica za djecu pod nazivom »Odakle se čisti riba«, na kojoj su profesionalni kuhari učili djecu kako pravilno čistiti i pripremiti ribu. Djeca su izrađivala crteže i suvenire inspirirane temom festivala, a njihovi radovi prodavali su se tijekom manifestacije. Sav prihod namijenjen je lokalnom dječjem vrtiću Srdelica u Kalima.


– Od najmlađih smo saznali kako im je radionica bila zabavna i poučna, a ponosni smo što su i oni na svoj način sudjelovali i doprinijeli festivalu, istaknuli su organizatori.


Osim vrhunske hrane, Blue Fish Festival ponudio je i bogat glazbeni program. U petak je nastupila popularna Klapa Rišpet, a u subotu je pozornicu preuzeo legendarni Alen Vitasović, čiji su hitovi rasplesali publiku, do kasno u noć. Sve je to bilo začinjeno s domaćim vinima zadarskog kraja, signature koktelima i toplim večerima uz more.


Kuhari David Skoko, Josip Vrsaljko i Tomislav Karamarko


Dani gušta


– Bit svega je druženje uz dobru spizu, finu kapljicu i glazbu koja pokreće. Ovo nisu samo dva dana hrane i muzike – to su dani pravog ljetnog gušta i pozitivne energije, poručila je Andrea Trešin.


Blue Fish Festival iz godine u godinu raste, a to su prepoznale i institucije. Turistička zajednica Zadarske županije 2022. godine dodijelila je festivalu priznanje za promociju autohtonih namirnica u suvremenim kulinarskim uvjetima, dok je 2024. godine, povodom Dana općine Kali, festival nagrađen za poseban doprinos promociji mjesta kroz ovu manifestaciju.


– Želimo da festival postane prepoznatljiv »kualjski« brend. Da kroz njega naši ribari i naša tradicija dobiju suvremenu inačicu, a da mjesto Kali bude poznato po ovom spoju mora, okusa, glazbe i emocije, zaključila je Trešin.


Festival se održava uz potporu Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Zadarske županije, Općine Kali, TZO-a Kali te brojnih lokalnih poduzetnika i obrtnika.


Andrea Trešin i Bruno Mišlov