Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

gradsko vijeće

Benkoviću treba traktor, a Gradu milijuni za poskupljenje projekta

Autor: Iva Bucić

25.05.2023. 18:18
Benkoviću treba traktor, a Gradu milijuni za poskupljenje projekta

Foto: Arif SitnicaNa dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Benkovac našlo se petnaest točaka, a prethodio mu je aktualni sat na kojem se nekoliko puta spomenulo poslovanje komunalnog poduzeća Benković. Sjednici je nazočilo svih 17 vijećnika, a gradonačelniku Tomislavu Buliću postavili su petnaestak pitanja. Vijećnici su izrazili zabrinutost zbog kontroverzi vezanih uz organizaciju manifestacije Subotom na pijaci, koju Grad plaća komunalnom poduzeću Benković, koje onda potom angažira obrt Studio M, čiji je vlasnik bivša suradnica gradonačelnika.


Također, iznesene su primjedbe na nepokošenu travu, nedostatak kanti za smeće i neispravnost javne rasvjete. Tijekom rasprave, postavljena su i pitanja o milijunskim neplaniranim troškovima Grada te o obnovi Doma zdravlja i zgrada u staroj gradskoj jezgri.


Subotom na pijaci, trava i stol


Frane Tokić (Domovinski pokret) gradonačelnika je upitao o manifestaciji Subotom na pijaci. Grad, naime, organizaciju manifestacije plaća komunalnom poduzeću, koje onda za isti posao gradonačelnikovoj bivšoj suradnici plaća tri puta veći iznos.
– Naručitelj manifestacije je Grad Benkovac, a isti naručuje poslove od Benkovića kojem plaća 700 kuna plus PDV. Je li vam poznato da taj isti Benković posao organizacije ugovorom povjerava obrtu Studio M, u vlasništvu vaše bivše zaposlenice Marije Bešlić, i za to joj plaća 2.800 kuna, naglasio je Tokić i upitao je li Benković toliko nesposoban da ne može organizirati tu manifestaciju i pozvati četiri, pet OPG-ova.Gradonačelnik Bulić odgovorio mu je kako je interes Grada da tržnica oživi.


– To što vam smeta projekt, vaš je problem, kazao je gradonačelnik Bulić.


Pitanje o poslovanju Benkovića postavila je i SDSS-ova vijećnica Djuka Katarina Vrcelj.


– Svima stižu redovno računi za komunalnu naknadu i za smeće, ali zašto plaćamo kada trava nije pokošena, nemamo svi ni kante nego kontejnere koji se napune preko noći. A plaćamo za 4 pražnjenja kao i svi ostali, kazala je Vrcelj i dodala kako javna rasvjeta ne radi u mnogim ulicama.


– Kanti ima dovoljno, to je financirao Grad Benkovac. Što se trave tiče, postavit ću pitanje direktoru Benkovića. Imamo jedan traktor koji kosi, zatražit ću od direktora da se kosi u dvije smjene, najavio je Bulić i dodao da ove godine zbog puno padalina trava brzo raste.


Nepokošena trava zasmetala je i vijećniku Domovinskog pokreta Josipu Krpini.


– Gradovi i općine koji su 10 puta manji također imaju samo jedan traktor kao i mi. Pokošeno je groblje, ali živi su zarasli. Umjesto kupovine skupocjenih automobila, u Benkoviću bi bilo bolje nabaviti traktor. Ma prodat ću vam ja svoj ako treba, kazao je vijećnik Krpina.


Gradonačelnika su vijećnici upitali kada će se sjednice početi održavati u novoj vijećnici, za stolom za koji je gradonačelnik Bulić iz proračuna izdvojio čak 22.500 eura.


Na gradonačelnikov odgovor da nova vijećnica još nije spremna, Krpina je zavapio: »Samo nemojte prodati traktor da kupite stolice!«Neplanirani troškovi


Osim preispitivanja poslovanja komunalnog poduzeća, na tapetu se našlo i poslovanje samog Grada.


– Nedavno ste izjavili za Zadarski list vezano uz ukidanje prireza kako je svaka kuna važna kad si sirotinja i da tih 400 ili 500 tisuća kuna koliko će Benkovac izgubiti ukidanjem prireza neće biti pretežak ili nenadoknadiv gubitak za Grad. Istovremeno smo na vantroškovničke radove izgubili deset puta veći iznos od iznosa koji gubimo ukidanjem prireza.


Kako će grad pokriti neplanirane troškove, pitao je gradonačelnika Frane Tokić. (DP). Zbrojio je iznose koje Grad plaća na vantroškovničke radove koji su se samo na četiri projekta popeli na 4,5 milijuna kuna – riječ je o zgradama za socijalno stanovanje na Kaštelu, društvenom domu u Smilčiću, objektu za kontrolu ulaza na Benkovačkom sajmu i na uređenju plaže u Karinu.


Gradonačelnik je istaknuo kako se u svim projektima reflektira opći porast cijena na tržištu, a vijećnika Domovinskog pokreta pozvao je da svaki projekt prijavi nadležnim institucijama ako smatra da su troškovi neopravdani.


Tokić, koji je inače bivši gradonačelnikov protukandidat na izborima, Bulića je pitao i u kojoj je fazi projekt obnove zgrada u staroj gradskoj jezgri, na što mu je on odgovorio da projekt neće biti realiziran jer je nadležno ministarstvo shvatilo da bi to bilo ulaganje u privatnu infrastrukturu.


Godinu dana bez liječnikaNa pitanje Marine Čačić (Most) o početku useljavanja u dvije stambene zgrade na Kaštelu, gradonačelnik Bulić je kazao kako se to ne može procijeniti jer projekt kasni zbog problema izvođača i problema na tržištu. Stambene jedinice u spomenutim zgradama namijenjene su za skupine u društvu koje su u riziku od siromaštva te deficitarne kadrove poput liječnika, koji se u Benkovcu čeka već godinu dana.


– Hoćemo li dobiti novog liječnika? Već godinu dana smo bez liječnika, zanimalo je vijećnicu Vrcelj (SDSS), a Bulić joj je odgovorio kao je natječaj raspisan i kako se čeka da se netko javi.


Mate Ćurković (HDZ) gradonačelnika je također upitao o obnovi i uređenju zgrade Doma zdravlja.


– Ljudi grada Benkovca i djelatnici zaslužuju uređen Dom zdravlja. Zgrada je sada u katastrofalnom stanju, upozorio je Ćurković,a gradonačelnik je stranačkom kolegi objasnio kako je u pripremi i unutarnja i vanjska obnova zgrade Doma zdravlja.


Osim novog liječnika, Benkovčani bi u dogledno vrijeme trebali dočekati i novi Prostorni plan. Naime, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, zaštitu okoliša i razvoj Neven Vuksan na pitanje vijećnika Krpine (DP) najavio je za drugu polovicu lipnja javnu raspravu o izmjenama prostornog plana koje su izglasane prije više od godinu dana.


Gradonačelnik je uz to najavio i postavljanje videonadzora čim se dovrši obnavljanje atletske staze, a kamere će, s ciljem sprječavanja vandalizma, biti postavljene i u društvenim domovima u Lisičiću, Nadinu, Smilčiću i Vukšiću.


Nakon završetka aktualnog sata, Vijeće je, između ostalog, izglasalo povećanje koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika te prodaju više od pet tisuća kvadrata građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje obiteljskih kuća.