Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Javna tribina

Po prvi put obilježen Nacionalni dan udomiteljstva: U Zadarskoj županiji nije previše zastupljeno

Autor: Marina Šaponja

25.05.2023. 15:02
Po prvi put obilježen Nacionalni dan udomiteljstva: U Zadarskoj županiji nije previše zastupljeno

Foto: Arif SitnicaU Gradskoj knjižnici obilježen je Nacionalni dan udomiteljstva, a upravo je ovo bila prigoda da se na javnoj tribini razgovara i traži načina da se potakne više ljudi na udomljavanje, budući da je, izvaninstitucionalna skrb izuzetno važna za djecu, ali i odrasle osobe.


– Danas obilježavamo Nacionani dan udomiteljstva, po prvi put, a inače se ovaj dan obilježava 31. svibnja. To je razlog organziranja javne tribine zbog promicanja udomiteljstva i isticanja važnosti ono malo udomitelja koliko imamo na području naše županije, izjavila je Martina Čuljak Jovančević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar.


Nažalost, udomiteljstvo u Zadarskoj županiji nije previše zastupljeno, pa je potrebno dodatno raditi na njegovoj promociji, budući da je ovaj vid skrbi daleko povoljniji za djecu i odrasle osobe od smještanja u institucije i domove.


Udomitelji u Zadru
– Podaci govore kako na području Zadarske županije imamo jednog udomitelja u Biogradu na moru za dijete tradicionalnog tipa, šest udomitelja na području Benkovca, od kojih je jedan za djecu tradicionalnog tipa, a pet za odrasle, ali bez slobodnog mjesta.


Na području Zadra gdje Područni ured Zadar ima svoju nadležnost ima ukupno devet udomitelja za odrasle osobe, tri tradicionalna, pet srodničkih i jedno udomiteljstvo kao zanimanje, a trenutno ima četiri slobodna mjesta i 32 udomitelja za djecu, od čega ih je 26 srodnika, znači bake, djedovi, članovi obitelji, i šest tradicionalnih, a od njih niti jedan nema slobodno mjesto.Znači ukoliko danas dođe do izdvajanja djeteta i potrebno ga je smjestiti u udomiteljsku obitelj moramo alarmirati sve u sustavu socijalne skrbi, objasnila je Čuljak Jovančević.


Kao socijalni radnik i sama je radila na predmetima gdje je dolazilo do izdvajanja djece i smještanja u udomiteljske obitelji. Obiteljski i Zakon o socijalnoj skrbi određuju da prije svakog institucionalnog zbrinjavanja djece i odraslih osoba prvenstveno moraju potražiti udomiteljsku obitelj na području cijele Hrvatske gdje bi mogli to dijete ili odraslu osobu u potrebi smjestiti.


– U Zadarskoj županiji u posljednjih 10 godina, zbog toga što smo uvelike okrenuti turizmu, ali i to je u biti samo izgovor, nema dovoljno udomitelja u odnosu na kontitentalnu Hravstku. Zadarska županija se gradi i napreduje, ali tradicija i kultura udomljavanja pripadaju ipak sjeveru Hrvatske ili južnije od nas. Ne znam razlog zbog čega je to tako. Koliko se naša županija širi, toliko se iznutra smanjujemo, dodaje.


Udomitelji nisu sami


Treba naglasiti kako udomitelji nisu sami, zajedno sa svim ustanovama u županiji, od Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za soijalni rad, Centra za pružanje usluga Mocire, Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar koji su pristupili brojnim projektima i uspješno to odradili te zaposlili brojne stručnjake koji se mogu nositi s problematikom.


– Mi svi u sustavu smo kapacitirani i možemo prihvatiti sve izazove koje nosi udomiteljstvo. A ta djeca ili odrasle osobe potištena su, tužna, potrebna im je stručna pomoć koju mi možemo pružiti. Ono čime se udomitelji za djecu nose su djeca koja imaju poteškoće u ponašanju, rizična su, teškoće u zdravlju, problema u mentalnom zdravlju, a tome treba pristupati vrlo otvoreno i oprezno, postoji način na koji se mogu rješavati problemi, a tu smo mi, stručnjaci, na području socijalne skrbi, na raspolaganju, istaknula je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar.


Deinstitucionalizacija je jedino moguća ukoliko njegujemo udomiteljstvo, a to je tradicija i kultura o Drugog svjetskog rata, od tada postoji.