Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

38 C°

STUDIJSKO PUTOVANJE

Župan Longin ugostio 25. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Autor: Nikolina Lucić

05.06.2023. 10:15
Župan Longin ugostio 25. naraštaj Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Foto: Luka JeličićZadarski je župan Božidar Longin ugostio polaznike 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ koji u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ imaju i studijsko putovanje s nastavnim posjetima. Župan im je održao kratko predavanje o potencijalima i razvojnim mogućnostima regije, a predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu“ održao je general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.


– Naša je luka Gaženica najbolja svoje vrste u Europi, a Zračna luka Zadar sa svojom blizinom i izvanrednim položajem također svake godine bilježi sve bolje rezultate. Zona od Bibinja do Zemunika iznosi tisuću hektara razvojno povoljnog zemljišta, koje bi bilo savršeni nastavak razvojnih planova Zadra i županije.


Novi putnički terminal i pista za slijetanje najvećih aviona u kombinaciji s home port Gaženice nova je perspektiva gospodarskog razvoja zadarske regije, kazao je župan, predstavljajući mladim vojnicima budućnost zadarske regije, istaknuvši kako je, uz mnogobrojne projekte razvoja ribarske i pomorske infrastrukture, aglomeracije i vodovodizacija strateški projekti Zadarske županije.


Brojni EU projekti

Ante Ćurković je pak dodao kako su Grad i Županija ostvarili izvrsnu sinergiju i suradnju kroz mnogobrojne zajedničke projekte.


– Završetak Domovinskog rata, osim mnogih otvorenih rana, dao nam je i mogućnost za no gospodarski uzlet i najkvalitetniju perspektivu na nacionalnoj razinii. Preko 73 hektara vojarni urbanom je revitalizacijom postupno pretvoreno u nove, moderne prostore namijenjene zajednici i Gradu, kako bi nakon razaranja otvorili novu knjigu u povijesti našeg grada. Od 2013. godine realizirali smo preko sto EU projekata, koji grad pozicioniraju u sam vrh ljestvice korištenja EU sredstava, kazao je Čurković.


Brigadir Mijo Kožić, načelnik ratne škole istaknuo je kako je na studijskom putovanju 25. naraštaj ratne škole “Ban Josip Jelačić”, koji ima 15 polaznika.


– Šest je kolega iz naših susjednih zemalja, a pet su visoki časnici. Naša izobrazba, jedina je na strateškoj razini, tako da obuhvaća i dionike iz Sabora, Crvenog križa, Ravnateljstva policije i Hrvatske vatrogasne zajednice. U akademskoj nam je godini cilj obići cijelu zemlju i kolegama pokazati svaki dio naše zemlje i sve njezine unutarnje posebnosti i razlike, istaknuo je Kožić, dodavši kako su, smješteni u vojarni u Zemuniku, već imali prilike vidjeti suradnju civilnog i vojnog društva.Županija na raspolaganju vojnoj zajednici


Upitan kakva je vizija županije s obzirom na brojnost vojnih objekata na našem području, te česta prelijetanja aviona i prisutnost vojske u regiji, župan je kazao kako Zračna luka Zadar tijekom cijele godine može biti na raspolaganju i vojnoj i civilnoj zajednici.


– Vojna se pista produžuje za 700 metara, a proširenjem civilne piste moći ćemo povećati priljev letova iz cijelog svijeta. Osim turizma i poljoprivrede, promet je još jedna strateška silnica naše budućnosti. U projektiranju je nova željeznička infrastruktura, koja će na novi nivo podići pristupačnost i gospodarski profil naše regije, kazao je župan Longin.


– Ratna škola štuje i dignitet i važnost Domovinskog rata, o čemu smo mnogo toga saznali od general pukovnika Mladena Fuzula, čime smo pokazali da žrtve nisu zaboravljene, podsjetivši kako je važnu ulogu ova regija imala u ratu, dodao je Kožić, a polaznici škole su se zahvalili županu na njegovu gostoprimstvu i podijeljenim informacijama.