Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

KAPITALNI PROJEKT

Interes za novi inkubator trostruko veći od kapaciteta

Autor: Marina Vlakić

05.06.2023. 12:27
Interes za novi inkubator trostruko veći od kapaciteta

Foto: Arif SitnicaPrije dva mjeseca objavili smo prve rezultate ankete o interesu zadarskih poduzetnika za poslovanjem u novom poduzetničkom inkubatoru na Bilom brigu. Tada se gradskoj firmi Inovativni Zadar javilo 47 poduzetnika, no danas je ta brojka već porasla na 59 njih. Velik je ovo uspjeh za ustanovu koja još nije niti otvorena, a brojka i nije konačna jer zgrada još nije otvorena i prijave i dalje pristižu.


Naime, nakon nekoliko odgoda radova, objekt bi krajem godine trebao biti spreman za nove korisnike, čime bi se realizirao jedan od kapitalnih projekata za razvoj zadarskog gospodarstva. Zadar je inače među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je započeo s izgradnjom i uređenjem prostora i mreže za poduzetnike i start-upove kao što su INZAD inkubator, COIN coworking, CODE hub na Sveučilištu i Centar za kreativne industrije.


Olakšavati rad poduzetnicima


U Inovativnom Zadru ističu kako je izgradnja novog poduzetničkog inkubatora iznimno važna budući da su se inkubatori pokazali izvrsnim alatom za razvoj poduzetništva te se ovakvim projektima olakšava rad poduzetnicima i pridonosi rastu broja tvrtki, obrta i zaposlenih.
No, dovršetak radova već je nekoliko puta odgađan, ponajprije zbog nedostatka građevinskog materijala te enormnog porasta cijena. Zadnji rok realizacije ovog projekta bio je travanj prošle godine kada je trebao biti obavljen tehnički pregled. Međutim, nakon što je izvođač radova zatražio još jedno produljenje roka, došlo je do nove odgode.


O tome kada očekuju dovršetak radova te useljenje prvih korisnika, voditelj Sektora upravljanja poslovnim zonama u Inovativnom Zadru, Ivica Katić, dao nam je najnovije detalje.– Na javni poziv za iskaz interesa za poslovanjem u novom inkubatoru koji je objavljen već više od godinu dana, trenutno imamo 59 prijava, što znači da je interes doista velik te da će konkurencija za poslovni ured biti gotovo trostruko veća od broja ureda koji će se nuditi, kaže Katić kojega smo pitali i za koliko su poskupjeli radovi na inkubatoru u odnosu na prvu cijenu prezentiranu javnosti.


Troškovi porasli za 4 posto


– Završetak radova na izgradnji i opremanju zgrade novog inkubatora očekujemo tijekom ljeta te shodno tome prve stanare možemo očekivati tijekom jeseni, odnosno do kraja godine. Što se tiče poskupljenja radova na izgradnji zgrade Novog inkubatora ono trenutno iznosi 850.000 kuna, odnosno oko četiri posto vrijednosti osnovnog ugovora, istoče voditelj Sektora koji provodi ovaj projekt.


Izgradnja novog inkubatora, dakle, u završnoj je fazi te su izvedeni i završni obrtnički radovi na unutarnjem uređenju zgrade, elektroinstalaterski, gipsarski i soboslikarski radovi te radovi na uređenju fasade zgrade.


Do završetka radova na Poduzetničkom inkubatoru znat će se točna brojka zanteresiranih za useljenje u gradski prostor koji će im pružiti svu tehničku pomoć, osobito na početku rada firmi, s obzirom da će poduzetnicima na raspolaganju biti tri ureda površine od 75 do 100 metara četvornih, od kojih će svaki imati između 10 i 14 radnih mjesta, a imat će i dvadesetak coworking mjesta, tri manje sale za sastanke, konferencijsku dvoranu kapaciteta 100 mjesta te prostor za zajednički boravak.


Gradnja novog inkubatora započela je u svibnju 2021. kao jedan od strateških projekata u mandatu gradonačelnika Branka Dukića koji je prije nekoliko mjeseci najavio kako mu je plan u tri godine završiti kapitalne projekte vrijedne 1,6 milijardi kuna.


Naime, ovaj je projekt iznimno važan za Grad Zadar jer njime pokazuju snagu Zadra i zadarskih tvrtki u korištenju europskih fondova, ali i slijede smjer razvoja grada prema modernim tehnologijama i inovativnim industrijama kojima se stvaraju nove mogućnosti za mlade poduzetnike.