Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Izvrsni rezultati

ZPA zaokružuje odličnu plesnu godinu, u sljedećoj ih čekaju jubileji

Autor: Zadarski list

30.12.2022. 09:30
ZPA zaokružuje odličnu plesnu godinu, u sljedećoj ih čekaju jubileji

Foto: ZPAZadarski plesni ansambl je nakon trideset i jednu godinu umjetničkog djelovanja ove godine dobio Nagradu grada Zadra. Njegove osnivačice, Sanja Petrovski dobila je prije tri godine istoimenu nagradu, dok je Nives Šimatović Predovan dobitnica Grba grada Zadra. Ovaj nadasve popularan i znamenit Ansambl kroz niz godina uspješnog djelovanja, proširio je svoje djelovanje na brojne segmente artističkih moduliranja kulture ne samo u plesnom svijetu već i u području suvremenog kazališta. Na kraju svake godine pa tako i ove, nabrajaju se i analiziraju postojeći rezultati i prave planovi za nadolazeće projekte. U ovoj godini producirane su i izvedene tri premijere profesionalnih plesnih predstava autorica Matee Bilosnić i Nataše Kusture, Josipe Štulić i Sanje Petrovski što ovaj Ansambl čini vodećim u segmentu profesionalizacije i decentralizacije plesne scene ne samo u Dalmaciji, već i u cijeloj Hrvatskoj. Također su podržane i repertoarne izvedbe (Bolero, Klown, Opera Mediteranea) te gostovanja Ansambla po cijeloj Hrvatskoj (Zagreb, Novalja, Hvar, Split, Rijeka…) ali i svijetu (Slovenija, Argentina).


Treća plesna sezona


Plesna sezona započela je svoje treće izdanje i Zadranima pružila mogućnost gledanja plesnih predstava različitih umjetničkih estetika od modernog baleta do suvremenog plesa, te ugostila renomirane ansamble iz Zagreba, Rijeke, Splita, i kazališta (HNK Ivan Zajc iz Rijeke i HNK Split). U sklopu plesne sezone osim vrhunskim profesionalnim plesnim umjetnicima dana je prilika i mlađim plesačima te studentima: Plesnom odsjeku ADU iz Zagreba te Studiju neverbalnog kazališta iz Osijeka. Svim ovim projektima vrši se snažan utjecaj na razvoj kazališne i plesne publike, u čemu Zadar prednjači pred drugim gradovima.

Zadarski plesni ansambl je organizator i producent dvaju festivala: nadaleko poznatog festivala Monoplay prepoznatog po svojoj originalnoj i jedinstvenoj formi koji u svojoj strukturi osim plesnih solo izvedbi organizira izložbe, koncerte, predavanja, promocije časopisa i publicistike vezane uz plesnu umjetnost te projekcije plesnih filmova; i festivala Večer plesne minijature gdje se oko kraćih plesnih formi okuplja zadarska plesna scena sa svom svojom raznolikošću, a ugošćuju se i  predstave iz Hrvatske manjih formata. Svjetski dan plesa ovaj Ansambl obilježava od prvih proslava prije više od dvadeset godina plesnim događanjima na svim vanjskim prostorima Zadra kada grad postaje jedna velika otvorena pozornica.


Plesna čestitka i Večeras plešemo dva su naslova koja nose produkcije održavane za Božić i kraj školske godine, a u njima učestvuju uz odrasle, zrele plesačke snage Ansambla, i predškolci, školarci, srednjoškolci i odrasli. Prva Plesna čestitka izvedena je ratne 1992. godine u današnjem Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.


Izvedbeni projekti i konstantno obrazovanje


Osim izvedbenih projekata, Ansambl pridaje veliku pozornost sistematskom i konstantnom obrazovanju svojih članova. Uz plesne tečajeve koji se redovito održavaju kroz cijelu godinu za različite uzraste, već desetak godina održava se u ljetno doba Stream Zadar, edukativna platforma za profesionalne plesne umjetnike koju vode plesni pedagozi, koreografi i plesači iz cijelog svijeta. Tijekom zime Ansambl organizira brojne vikend radionice za zainteresiranu zadarsku plesnu javnost.


Za narednu godinu uza sve postojeće projekte i aktivnosti, najavljuju se gostovanja predstava vlastite bogate produkcije u Zagrebu, Požegi, Ogulinu, Primoštenu, Filip i Jakovu, Novalji. Međunarodni festival Monoplay obilježava 15 godina postojanja, a festival Večer plesne minijature punih 10. 


Zadarski plesni ansambl kroz svoje projekte surađuje s mnogim plesnim festivalima kao Periskop u Rijeci, Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu, Festival bajke u Ogulinu, Karlovac Dance Festival, Šibenski plesni festival, s lokalnim zajednicama koje gravitiraju Zadru, s centrima kao Zagreb, Šibenik, Split, Rijeka, s umjetničkim akademijama koje se bave plesom i neverbalnim kazalištem i na taj način razmjenjuje radove, programe i znanja na nacionalnoj razini. Taj vid suradnje okuplja predstavnike značajne za razvoj, produkciju i promicanje suvremenog plesa te njegovo udruživanje i multimedijalno ispreplitanje s medijima poput videa, instalacija, glazbe, postdramskog kazališta itd.


Rad Zadarskog plesnog ansambla je prepoznat na lokalnoj i nacionalnoj razini i zbog toga Ansambl uživa podršku Ministarstva kulture i medija RH, zaklade Kultura nova, Grada Zadra, Zadarske županije i Turističke zajednice Grada Zadra.