ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Trodnevni program

Finale projekta Providurova Plug-in: Ziggy Stardust

Autor: Zadarski list

08.11.2022. 08:53
Finale projekta Providurova Plug-in: Ziggy Stardust


Ziggy Stardust, projekt Koncertnog ureda Zadar uz potporu Ministarstva kulture i medija, ulazi u završnu fazu koja počinje u četvrtak10. 11. u 19 sati u Velikom atriju Providurove palače, svečanim otvorenjem izložbe radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar (ŠPUD) i Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Među slikama, grafičkim razglednicama, kostimima, skicama kostima, scenografijom i fotografijom inspiriranima Ziggyjem Stardustom, ističe se skulptura Davida Bowieja, rad učenika aranžersko-scenografskog odjela ŠPUD-a i njihovih mentorica, a u cijelosti je dokumentiran i digitaliziran od strane učenika smjera medijski tehničar Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. U programu nastupa i mladi glumac Matej Mitraković, također učenik ŠPUD-a.
U izradi izložbe sudjelovali su brojni odjeli ŠPUD-a – Dizajn odjeće, Dizajn tekstila, Slikarski dizajn, Grafički dizajn, Aranžersko-scenografski dizajn, Krojač odjeće, Fotografski dizajn – i njihovi mentori Marta Tokić, Sandra Bačić, Vilma Mazija, Merica Mikuličin, Josip Švaljek, Inga Budimir, Mirko Marušić, Mirna Oštarić Kerr, Bojana Vukojević, Igor Budimir, Ana Debelić Surać, Marina Pedisić, Marko Perić i Zrinka Zimonjić. Iz Prirodoslovno-grafičke škole sudjelovali su učenici 3. d i 4. d razreda, smjera Medijski tehničari, te 3. c i 4. c razreda, smjera Grafički urednici-dizajneri, kao i njihove mentorice Martina Perić i Lucija Mičić.


Mali ljudi, veliki snovi


petak11. 11. program kreće od jutra: u 10.30 će se u Ogranku Grad Gradske knjižnice Zadar u Providurovoj palači održati radionica Mali ljudi, veliki snovi. Mališani iz Dječjeg vrtića Čuperak poslušat će slikovnicu David Bowie iz serijala priča Mali ljudi, veliki snovi. Nakon čitanja, slušat će neke od njegovih najvećih hitova te bojati lik Bowieja/Ziggyja tehnikom pixel art (bojanje prema broju).


Poslijepodne kreće glazbeno-plesni program. Od 17.30. otvoren je Kozmetički Bowie kutak u kojem će učenice 3. i 4. a razreda, smjera kozmetičar, Obrtničke škole Gojka Matuline Zadar, pod vodstvom mentorice Đane Selimović na modelima dočarati prepoznatljiv način šminkanja i izgled legendarnog pjevača. U 18 sati u Velikom atriju Providurove palače održat će se nastup polaznika Plesne radionice za osnovnoškolce pod vodstvom Narodnog muzeja Zadar u kojoj sudjeluju učenici Područne škole Diklo – OŠ Šimuna Kožičića Benje. Nakon toga slijedi nastup Zadarskog plesnog ansambla koji nas uvodi u Polivalentnu dvoranu i glazbenu večer. Na programu će se, s obradama Bowiejevih pjesama predstaviti: Zbor Fige, polaznici gitarističke radionice pod vodstvom Marina Supičića i Renata Babića, polaznici radionice pjevanja pod vodstvom Matee Biloglav, polaznica Glazbeno-scenskog studija Arija Maja Milin i vokalna skupina A. K. A. Crescendo.
U sklopu obiju večeri sudjeluje Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel (Dizajnerski studio NMZ u razvoju), savjetnica za scenski kostim Marija Šarić-Ban, kustosica, kostimografkinja u suradnji sa ŠPUD, Zadar (odjeli: Dizajn odjeće i Dizajn tekstila iz područja Likovne umjetnosti i dizajna i smjer Krojač odjeće iz područja Tekstila i odjeće) u dijelu projekta vezanom za osmišljavanje scenskog kostima na temu umjetničko-scenskog vizuala Davida Bowieja.


Moonage Daydream


Projekt završava u subotu12. 11. projekcijom dokumentarnog filma “Moonage Daydream” Bretta Morgena u 20 sati u Polivalentnoj dvorani, u suradnji s Kino zonom i Centrom nezavisne kulture. Prema riječima izvršnog producenta Billa Gerbera, radi se o “zvučnoj i vizualnoj ekstravaganciji koju treba doživjeti na velikom ekranu uz najmoderniji audio.” Film sadrži 48 Bowiejevih pjesama, remasteriranih, s naracijom sačinjenom od Bowiejevih vlastitih uvida. Uključuje i nikad viđene snimke s koncerata. Cijena ulaznice za filmsku projekciju je 20 kn, a ulaz na sve ostale sadržaje je besplatan.
Projektom Providurova Plug-in: Ziggy Stardust obilježava se 50 godina od jednog od najutjecajnijih glazbenih albuma 20. stoljeća. Riječ je o izdanju “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, petom studijskom albumu engleskoga glazbenika Davida Bowieja, koji je bio konceptualni umjetnik desetljećima prije nego što će ta grana umjetnosti potpuno osvojiti pop kulturu i postati dio modnog, ali i glazbenog mainstreama. Projekt je osmišljen za razvoj publike u kulturi, s naglaskom na inovativnu i živu komunikaciju s glazbenom poviješću, multidisciplinarni pristup i suradnju kulturnih institucija, civilnog sektora i obrazovnih institucija.