Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Melusine i Denuded

Zadarski plesni ansambl gostuje u Argentini s dvije izvedbe

Autor: Zadarski list

08.11.2022. 08:44
Zadarski plesni ansambl gostuje u Argentini s dvije izvedbe

Foto: Zadarski plesni ansamblOve godine udruga Domino program zagrebačkog festivala Perforacije predstavit će i u Argentini s dvije izvedbe: Melusine u koreografiji Matee Bilosnić i Nataše Kusture, te Denuded autora i izvođača Bruna Isakovića. Predstava Melusine Zadarskog plesnog ansambla održat će se u Buenos Airesu u petak, 11. studenog.


Melusine je izvedena premijerno na ovogodišnjem festivalu solo forme Monoplay u Zadru, a koreografiju potpisuju Matea Bilosnić i Nataša Kustura. Glazbu je napravila Bilosnić, iskusna i nagrađivanja plesačica i koreografkinja, a izvedbu Nataša Kustura koja je upravo diplomirala na Plesnom odsjeku pri ADU u Zagrebu.


Opipljivo i neiscrpno, živo i intimno, tijelo je fizička materija nestalne i promjenjive prirode. Inspirirano arhetipskom figurom iz srednjovjekovnih legendi, Melusine rastvara mitsko vrijeme i prostor. Propitujući povijesno upisana značenja ženskog tijela, ovaj rad ukazuje na moć tjelesnog. Kao u suvremenoj odi tjelesnosti u mitskom ozračju, Melusine tijelo tretira kao intuitivno živo biće i kao mehanički stroj. Sveprisutna obrnuta logika pokreta naizgled lišava izvođačicu tjelesnih barijera i tako se, kao u mitu, poigrava stvaranjem vizualnih distorzija. Polazimo li od pretpostavke da je mogućnost transformacije najveća moć, Melusine dovodi u pitanje nužnost fiksnog i nepromjenjivog.

Koreografija: Matea Bilosnić & Nataša Kustura
Izvodi: Nataša Kustura
Glazba: Matea Bilosnić
Dizajn svjetla: Saša Fistrić
Kostimografija: Anita Goreta
Vizualni dizajn/ Visual Design: Josip Kresović
Produkcija: Zadarski plesni ansambl


Rad Zadarskog plesnog ansambla financijski je podržan sredstvima Zaklade Kultura nova.