Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PAT POZICIJA

Znanstvena i Gradska knjižnica i dalje rade bez upravnih vijeća

Autor: Marina Vlakić

26.05.2023. 12:06
Znanstvena i Gradska knjižnica i dalje rade bez upravnih vijeća

Foto: Dino Stanin, Pixsell/Arhiva ZLOdbor za izbor i imenovanje zadarskog Gradskog vijeća nije dobio niti jedan prijedlog za članove Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice. Kao i u slučaju Gradske knjižnice, politika se uvukla i u ovu kulturnu ustanovu te nema niti naznaka da bi uskoro mogli dobiti ovo nadzorno tijelo.


Naime, odbor u čijoj je nadležnosti izbor novog Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice ne može imenovati novi sastav UV-a sve dok ne dobiju prijedloge stranaka i biografije predloženih kandidata. Nakon toga se Odbor mora usaglasiti oko članova Upravnog vijeća, o čemu odlučuju njegov predsjednik, SDP-ov Daniel Radeta, te članovi Duško Vuković iz SU-a kao koalicijskog partnera HDZ-a, Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta, Ante Rubeša iz Akcije mladih i Adela Frank iz Nezavisne liste Enija Meštrovića.


No, umjesto raspisivanja natječaja za ravnatelja ili ravnateljicu, Znanstvenu knjižicu krajem prošle godine potresao je neočekivana događaj – troje članova Upravnog vijeća podnijelo je ostavke: Branimir Čakić, Rafaela Božić i Marko Lukić. Knjižnica, dakle, već mjesecima funkcionira bez Upravnog vijeća, a predsjednik Odbora kaže kako ova tema nije niti bila na zadnjoj sjednici. Radetu smo stoga pitali zašto se Odbor ne sastaje i zašto se ne imenuju novi članovi UV-a Znanstvene knjižnice.


Čekaju odgovor Grada
On, pak, kaže kako se neće sastati sve dok od Grada ne dobije odgovor na pitanje koji čeka već mjesecima – je li predsjednik Upravnog vijeća Gradske knjižnice, Vinko Grgić imao visoku stručnu spremu za obnašanje ove dužnosti, jer ukoliko nije, njegov je mandat bio nezakonit, tvrdi Radeta.


– Na dnevnom je redu zadnje sjednice bilo Upravno vijeće Gradske knjižnice Zadar, no tu smo točku povukli ne samo zbog reevidencije upravnih vijeća, već zbog saznanja da predsjednik Upravnog vijeća GK Zadar nema potrebnu školsku spremu za obavljanje ove dužnosti. I dokle god se ne utvrdi je li on ispunjavao uvjete, dotad na Odboru vezano za imenovanje članova Upravnog vijeća ove knjižnice nećemo raditi ništa. Ovo je vrlo važno pitanje jer najprije moramo utvrditi je li Upravno vijeće Gradske knjižnice bilo legalno izabrano tijelo, pogotovo zato što je o glasu predsjednika Vinka Grgića ovisio i izbor ravnateljice Gradske knjižnice. Ukoliko je Upravno vijeće bilo nezakonito, onda to moramo i utvrditi na Odboru. Činjenica je da već mjesec i pol dana, otkako smo otvorili ovu temu, još uvijek od Grada ne dobivamo nikakav podatak o tome ima li Grgić visoku stručnu spremu ili nema, ističe Radeta, ujedno pojašnjavajući zašto još uvijek nije imenovano Upravno vijeće Znanstvene knjižnice.


Grgićeva stručna sprema


– Na klubovima vijećnika je da se dogovore koga će kandidirati i sada čekamo njihove prijedloge. Međutim, ne mogu znati kada će to biti jer ovisi o svim klubovima koji bi nam trebali predložiti po jedno ime, stoga nam ostaje čekati prijedloge, dotad su nam ruke vezane, pojašnjava predsjednik Odbora.


Kada klubovi vijećnika dostave svoje prijedloge počet će izbor članova UV-a Znanstvene knjižnice, međutim, sudeći po Radetinoj najavi, Gradska knjižnica svoje Upravno vijeće neće dobiti sve dok Odbor ne dobije odgovor o stručnoj spremi bivšeg predsjednika. Grad Zadar i Vinka Grgića stoga smo pitali je li Radeta u pravu kada tvrdi da je dosadašnje Upravno vijeće Gradske knjižnice bilo nezakonito. Međutim, od Grada ni jučer, kao ni prije mjesec dana, nismo dobili odgovor na ovo pitanje, a Grgić nam je samo kratko kazao kako se više ne žel prepucavati na ovu temu jer visoku stručnu spremu ima.


Kada Odbor za izbor i imenovanje dobije potvrdu o tome, najavljuje Radeta, nastavit će sjednicu i izabrati novo Upravno vijeće. Grad mu, pak, odgovor već mjesecima ne šalje te ostaje vidjeti epilog situacije u kojoj Gradska knjižnica i dalje radi bez Upravnog vijeća.