Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SASTANAK S KLUBOVIMA

Vučetić traži reviziju upravnih vijeća više gradskih kulturnih ustanova

Autor: Marina Vlakić

07.03.2023. 10:46
Vučetić traži reviziju upravnih vijeća više gradskih kulturnih ustanova

Foto: Luka JeličićZnanstvena knjižnica Zadar još uvijek nema svoje Upravno vijeće, a očito ga i neće tako skoro dobiti, ne samo zato što pregovori oko proračuna još uvijek traju, već i stoga što predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić traži reviziju upravnih vijeća kulturnih ustanova pod ingerencijom Gradskog vijeća.


Iz zahtjeva će biti izuzeto samo Upravno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, s obzirom da prema Zakonu o kazalištima članove UV kazališta bira i razrješuje gradonačelnik.


Predsjednik Gradskog vijeća najavljuje i sastanak s predsjednicima klubova vijećnika na kojemu će se raspravljati o reviziji upravnih vijeća, ali i o izboru novih članova UV-a Znanstvene knjižnice. Naime, Znanstvena knjižnica već mjesecima djeluje bez Upravnog vijeća, a ravnateljica radi u svojstvu vršiteljice dužnosti.
Međutim, novi se natječaj ne može se objaviti sve dok se ne imenuje novo Upravno vijeće te stvore zakonske pretpostavke za ponovljeni postupak izbora.


Taj postupak, pak, ovisi o trenutačnim pregovorima oko gradskog proračuna, s obzirom da je rasprava oko imenovanja novih članova na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bila toliko neugodna da je kandidat Renato Petani telefonom sam javio da povlači svoju kandidaturu.


Petani sam povukao kandidaturu


Naime, gradonačelnik Branko Dukić tada je napomenuo da ga zanima tko je profesor Renato Petani jer o njemu ne znaju ništa.


– Na sjednici Odbora glasuju za njega, a ne znaju tko je, dok mi imamo stručnu najmjerodavniju osobu koju niste htjeli, upozorio je Dukić, podsjećajući kako je HDZ za članicu Upravnog vijeća Znanstvene predložio profesoricu dr. sc. Tatjanu Aparac Jelušić.


Uslijedila je reakcija predsjednika GV-a, Marka Vučetića i niza drugih vijećnika, a doznavši za sve to, Petani je Vučetiću javio da ne želi biti u Upravnom vijeću Znanstvene knjižnice. Gradske vijećnike stoga očekuje rasprava o novim kandidatima UV-a Znanstvene, ali i o reviziji upravnih vijeća ostalih gradskih kulturnih ustanova, najavljuje čelnik GV-a.


– Najprije trebamo utvrditi koja su nam upravna vijeća u ingerenciji Gradskog vijeća te nastaviti reviziju kompletnih upravnih vijeća. Tražit ću, dakle, reviziju svih upravnih vijeća koja su pod nadzorom Gradskog vijeća, a to su UV-i Gradske i Znanstvene knjižnice te Koncertnog ureda, ukoliko je i ono pod ingerencijom GV-a.


Vidjet ćemo tko su članovi upravnih vijeća i tražiti da nam se dostave njihovi životopisi, kaže Vučetić, a na pitanje koji mu je zapravo cilj ove revizije, odgovara kako ga je na to ponukala situacija u Znanstvenoj knjižnici.


Odbor još nije dobio novi prijedlog


– Moramo vidjeti tko će biti novi članovi i koje politike želimo, a moj je prijedlog da se odlučimo za to da pokažemo kako Zadar ima kapacitete pokriti sva upravna vijeća za te institucije.


Došao je prijedlog gradonačelnika da se u Upravno vijeće Znanstvene knjižnice imenuje Tatjana Aparac Jelušić, međutim gradonačelnik je tu nelegitimni predlagatelj, ali je zanimljivo da je predložio uistinu vrhunsku stručnjakinju koja, međutim, nije vezana za Zadar i u mirovini je.


I zato bih htio da dođe do usklađivanja politika Grada i gradonačelnika s politikom Gradskog vijeća kako bismo se dogovorili hoćemo li pokazati da Zadar ima kadrovskih potencijala i vizija za razvijati svoje ustanove ili ćemo upravna vijeća i razvoj institucija prepustiti nekome izvan Zadra, najavljuje čelnik Gradskog vijeća, napominjući kako će s procesom revizije započeti čim završi proces pregovaranja oko proračuna.


Odbor za izbor i imenovanja, kako saznajemo od njegova predsjednika Daniela Radete (SDP), još uvijek od NL-a Enija Meštrovića nije dobio novi prijedlog kandidata za Upravno vijeće Znanstvene knjižnice nakon što je član njihove liste, Renato Petani, povukao svoju kandidaturu.


– Još uvijek, nažalost, nismo dobili prijedlog imena za novo Upravno vijeće Znanstvene, a očekujemo ga u u razdoblju nakon rješavanja situacije s proračunom, odnosno dogovora Grada i vijećnika. Čim zaprimimo prijedlog predložit ćemo to ime Gradskom vijeću, ali to će vjerojatno biti tek nakon okončanja pregovora, zaključuje Radeta.