Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ZNANSTVENA KNJIŽNICA

Čakić: Ostavku sam podnio jer ne želim imati veze s politikom!

Autor: Marina Vlakić

15.12.2022. 14:43
Čakić: Ostavku sam podnio jer ne želim imati veze s politikom!

Foto: Arhiva ZLUmjesto raspisivanja natječaja za ravnatelja ili ravnateljicu, Znanstvenu knjižicu zadesio je još jedan neugodan događaj – troje članova Upravnog vijeća podnijelo je ostavke. Branimir Čakić, Rafaela Božić i Marko Lukić ne žele više biti članovi UV-a, poručujući kako je njihova ostavka neopoziva.


Vršiteljica dužnosti ravnateljice, Marijana Senkić Klapan, kaže kako knjižnica ipak normalno funkcionira, a ostavke ne može komentirati budući da još uvijek nije dobila pismene obavijesti o njima. Senkić Klapan inače je jedina kandidatkinja zadnjeg natječaja za čelnu osobu Znanstvene knjižice, no nije izabrana jer je imala samo dva od potrebna tri glasa članova UV-a.


– Ništa još službeno nisam dobila, ni ikakvu obavijest o tome da zapravo nemamo Upravno vijeće. Ostavke nisu podnesene Znanstvenoj knjižnici jer ona nije niti imenovala te članove, pa je na Gradu poduzeti daljnje korake, no ostavke u ovom trenutku ne predstavljanju nikakvu prepreku funkcioniranju Znanstvene knjižnice. Ukoliko do toga dođe, svakako ću obavijestiti osnivača o potrebi sazivanja sjednice Upravnog vijeća, a zna se kada se ona saziva i odluka je onda na njima. U svom slučaju, Knjižnica funkcionira normalno te nije u nikakvoj agoniji, ističe Senkić Klapan.


Neka rade što god žele
U statusu v. d. ravnateljice može ostati do 15. rujna iduće godine kada je i imenovana na ovu dužnost s obzirom da privremeni mandat traje samo godinu dana. Naglašava kako se imenovanje čelne osobe knjižnice moglo obaviti i ranije samo da nije došlo do ovakve situacije.


Član Upravnog vijeća koji je podnio neopozivu ostavku, Branimir Čakić, knjižničar Gradske knjižnice Zadar, pak otvoreno kaže koji su njegovi razlozi te odluke:


– Ostavku sam podnio jer s nikakvom politikom ne želim imati veze jer ta politika limitira svaku stručnost. Čim sam to spoznao, nemam više tu što tražiti, trpaju me u politiku, a u politici ne želim biti, to je sve što mogu reći. Toliko sam iznerviran ovom situacijom, vidim da mi ovo nije trebalo jer niti promil tamo ne mogu pomaknuti. Svi me znaju kakav sam i da bi baš zbog svoga karaktera nešto napravio, ali jednostavno ne možeš jer nailaziš ne na jedan, već na pet tisuća zidova. Neka zato oni rade što god žele, ja tu ne mogu ništa, poručuje Čakić.Vučetić: Čekamo očitovanje gradonačelnika


Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić na temu Znanstvene knjižnice početkom studenog je čak održao javnu tribinu.


– Članovi Upravnog vijeća imenovani su upravo zbog toga da dokinemo loše politike, prvenstveno politike ruraliziranja Znanstvene knjižnice u kojima je ona izgubila status ustanove koja bi trebala podizati kulturni život grada Zadra. Ta je politizacija došla do izražaja u prijedlogu da se ravnateljicom imenuje kandidatkinja koja u daleko manjoj mjeri ispunjava uvjete nego druga prijavljena kandidatkinja. Tada smo pristupili smjeni Upravnog vijeća, dokidanju političkih pritisaka na Zanstvenu knjižnicu te imenovanju novih članova Upravnog vijeća koji su u dobroj vjeri trebali nastaviti radom. Međutim, zbog svega što se događalo, opstrukcija i slanja poruka koje su demotivirale ostale kvalitetne kandidate u prijavama na natječaj, pa i kada je došlo do raspisivanja natječaja, natječaj je poništen na prijedlog gradonačelnika jer se očekivalo da će Znanstvena knjižnica ući u sastav Sveučilišta u Zadru. No, to nije bila prava namjera, već borba za političkim pritiskom od strane HDZ-a nad ovom jedinom institucijom koju je nova neformalna većina u Gradskom vijeću uspjela otvoriti prema građanima i struci, kaže Vučetić, dodajući kako u takvim okolnostima članovi Upravnog vijeća, kao nepolitične osobe, nisu mogli napravit ništa drugo nego podnijeti ostavke.


– A na nama je sada imenovati nove članove Vijeća za što čekamo i očitovanje gradonačelnika, jer imamo Zakon o ustanovama i Zakon o knjižnicama prema kojima je i pisan statut Znanstvene knjižnice, po kojemu bi ona i dalje bila pod ingerencijom Gradskog vijeća. Međutim, prema Zakonu o financiranju javnih ustanova u kulturi i kulturnim vijećima, gradonačelnik pokušava dobiti tumačenje po kojemu je on taj koji će imenovati nove članove Upravnog vijeća, no zakon je na našoj strani, zaključuje predsjednik Gradskog vijeća.