Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Imovinska kartica

Željko Knežević suvlasnik je milijune kuna vrijednih nekretnina

Autor: Marina Vlakić

08.12.2022. 13:57
Željko Knežević suvlasnik je milijune kuna vrijednih nekretnina

Foto: Arif SitnicaIako je za ravnatelja Lučke uprave Zadar imenovan još u kolovozu, imovinska kartica Željka Kneževića tek je sada objavljena. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ipak ga neće sankcionirati jer je uočenu pogrešku u kartici ispravio na vrijeme, saznajemo od predstojnice Ureda.


– Obveznik Željko Knežević podnio je imovinsku karticu povodom stupanja na dužnost ravnatelja Lučke uprave Zadar u roku iz pisanog poziva iz članka 14. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, što se smatra podnošenjem imovinske kartice u zakonskom roku te stoga nije prekršio zakonske odredbe u pogledu roka za podnošenje imovinske kartice. Netom nakon podnošenja, uočio je vlastitu pogrešku te je zatražio da se ista imovinska kartica ne odobri u postupku administrativne provjere, što je uobičajena procedura u takvim slučajevima kada obveznici utvrde svoju grešku nakon podnošenja imovinske kartice, a prije provjere i objave. Obveznik je nakon toga ponovno podnio imovinsku karticu povodom stupanja na dužnost te je ista objavljena na našoj internetskoj stranici, kaže Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva.


Ušteđevina od 135.000 kuna


Četiri mjeseca nakon njegova imenovanja javnost će tako konačno dobiti uvid u pokretnu i nepokretnu imovinu ravnatelja Lučke uprave Zadar, a pažljivom analizom navedenog najprije smo uočili dvije stvari: prva je da je Željko Knežević suvlasnik nekoliko građevinskih zemljišta i na desetke oranica, livada i šuma, druga da je je za sve ove nekretnine, osim za stan, kao način stjecanja naveo nasljedstvo.
Novi ravnatelj Lučke uprave Zadar tako ima plaću od 21.663 kune i štednju od 135.000 kuna za koje također navodi da ju je dobio nasljedstvom. Ima i kredit od 29.416,49 eura, ali i potraživanje od 52.000, navedeno kao pozajmica. U Zadru ima polovicu vlasništva nad kućom s okućnicom od 720 metara četvornih vrijednu 5.300.000 kuna i stečenu nasljedstvom, čiji je suvlasnik s trećim osobama u omjeru od 50 posto. Na isti je način suvlasnik i kuće s okućnicom od 167 kvadrata u Poljica Brigu, vrijedne 525.000 kuna, također naslijeđene te suvlasnik stana od 70 kvadrata vrijednog 900.000, kupljenog kreditom.


U imovinskoj kartici dalje su upisani na deseci oranica, šuma i livada, te četiri građevinska zemljišta kojima raspolaže s 50 posto vlasništva. Suvlasnik je polovice građevinskog zemljišta u Zadru vrijednog 80.000 kuna, te u mjestu Poljaci u Žeravi koje se proteže na čak 5.679 kvadrata i vrijedi 2.150.000 kuna. U istom je mjestu suvlasnik i građevinskog zemljišta od 9.363 kvadrata, procijenjenog na 525.000 kuna.


Voćnjaci, livade, šume…


Knežević je 50-postotni vlasnik i ostalih nekretnina navedenih u kartici, osim u slučaju jedne livade koju posjeduje s tek deset posto. Vlasnik je i polovice jednog voćnjaka u Poljica Brigu površine 826 metara četvornih i vrijednog 310.000 kuna, te voćnjaka u istom mjestu od čak 9.838 kvadrata vrijednog 2.350.000 kuna.


Posjeduje 50 posto površina šuma u Dračevcu Ninskom pa je, osim šest građevinskih zemljišta, suvlasnik deset oranica i livada te devet šuma, što je također dobio nasljedstvom.


Od pokretnina je Knežević upisao Audi 3 iz 2007. godine kojega je procijenio na 35.000 kuna, a od ostalih pokretnina vrijednosti veće od 30.000 kuna nema ništa, kao ni poslovnih udjela, dionica, udjela u društvima osoba i poslovnih subjekata samostalne djelatnosti, odnosno obrta ili OPG-a.


Što se tiče podataka o bračnom ili izvanabračnom drugu, Knežević je Povjerenstvu prijavio da je njegova izvanbračna partnerica suvlasnica stana u Zadru te da ima livadu u Ninu veličine od 7.586 metara četvornih, vrijednu 450.000, dobivenu darovnim ugovorom.Prethodno radio u tvrtki za zaštitu od požara


Zanimljiv je podatak što ga je Knežević u imovinskoj kartici upisao kao posao što ga je obavljao dvije godine prije preuzimanja dužnosti ravnatelja Lučke uprave Zadar. Naime, u rubrici »Podaci o poslovima koje je obveznik obavljao dvije godine prije stupanja na dužnost«, Knežević navodi da je godinu i pol dana radio u tvrtki Ing atest d.o.o Split.


Pretragom na internetu, pak, doznajemo kako je riječ o tvrtki »za poslove zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša«, što potvrđuje prigovore županijskih oporbenih vijećnika o tome da Knežević uopće nije imao iskustva u ovom resoru da bi ga predsjednik Upravnog vijeća LUZ-a, župan Božidar Longin, postavio za ravnatelja.