Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

najava

Povodom Tjedna psihologije u Biogradu predavanje "Nije lako biti roditelj: usponi i padovi"

Autor: Portal ZL

20.02.2023. 08:56
Povodom Tjedna psihologije u Biogradu predavanje

Foto: GKBNMRoditeljska uloga je izuzetno dragocjena, ali i vrlo zahtjevna životna uloga. Izazovi s kojima se roditelji danas suočavaju tijekom odgoja vlastite djece su brojni i različiti. Što razlikuje današnje roditelje od roditelja prijašnjih generacija, koji su to posebni pritisci u roditeljskoj ulozi s kojima se roditelji danas suočavaju su neka od pitanja koja će se razmotriti u predavanju izv. prof. dr. sc. Ivane Macuke pod nazivom “Nije lako biti roditelj: usponi i padovi”.


Današnje trendove u odgoju djece možemo opisati kroz tzv. intenzivno roditeljstvo i prezaštićivanje djece koje stavlja novu vrstu pritiska na roditelje, ali i na njihovu djecu. Razmotrit će se pitanja kako pronaći ravnotežu u roditeljskoj ulozi, oduprijeti se nerealnoj težnji da se bude savršen roditelj i prihvatiti da smo ‘dovoljno dobri roditelji’?


Kroz predavanje će se pojasniti tzv. roditeljski perfekcionizam koji se očituje u visokim ciljevima roditelja i strahu od neuspjeha u roditeljstvu te kako roditeljski stres može dovesti do osjećaja sagorijevanja u roditeljskoj ulozi. Pojasnit će se razlika između ‘običnog’ stresa i roditeljskog sagorijevanja, simptomi roditeljske iscrpljenosti, te posljedice takvih osjećaja na roditelja, dijete (djecu) i supružnika.