Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Groblje na Crnom

Zaustavljen važan projekt: Tisuću Zadrana čeka na kupnju grobnice

Autor: Marina Vlakić

03.01.2023. 14:54
Zaustavljen važan projekt: Tisuću Zadrana čeka na kupnju grobnice

Foto: Arif SitnicaGradnja groblja u Crnom jedan je od projekata koji mora stati zbog izglasavanja gradskog proračuna za iduću godinu. Govoreći o štetnosti provođenja nezakonitih amandmana, gradonačelnik Branko Dukić oporbi je ovih dana poručio neka još jednom potvrde žele li zaista skinuti s programa građenja javne infrastrukture i građenja cesta ukupno 2,5 milijuna eura, smanjiti Športskom centru Višnjik kapitalnu pomoć za 430 tisuća eura, ukinuti nužna sredstva za održavanje gradskih socijalnih stanova, ukinuti sredstva za nabavku uredske opreme za rad gradskih službi, ugasiti ukupnu Koncertnu sezonu u Zadru te u konačnici ukinuti sredstva za obilježavanje državnih praznika kao što je Dan pobjede i Dan državnosti te sredstva za obilježavanje Dana obrane Grada, obljetnice akcije Maslenice i braniteljskih udruga.


Prisiljeni unajmiti ukopna mjesta


Jedan od projekata koji je građanima izuzetno važan te je uskoro trebao krenuti u realizaciju je groblje u Crnom. No, zbog Odluke o obustavi izvršenja proračuna te mjere o privremenom financiranju nužnog pogona, i ovaj je projekt do daljnjeg u mirovanju. Situacija je, ističu u Nasadima, posebno teška svima onima koji trebaju grobnice te su prisiljeni u najam uzeti ukopna mjesta s obzirom na to da grobnica na Gradskom groblju jednostavno nema. Dapače, lista zahtjeva sve je veća, kaže Josip Krnčević, direktor Nasada.


– Na listama imamo preko tisuću zahtjeva za kupnjom grobnice, a u ovom trenutku uopće nama grobnica za prodaju. Imamo samo nešto ukopnih mjesta koja se uzimaju u najam za 300 kuna godišnje, no solucija je to koja mnogim građanima ne odgovara jer ne žele uzeti ukopno mjesto u najam, već imati obiteljsku grobnicu. Sve su oči bile uprte u novo gradsko groblje u Crnom, ali sada od toga ništa, ističe Krnčević.
O tome koliko je ovaj projekt važan građanima kazuje podatak da se u prvoj fazi gradnje groblja trebalo dobiti do 2.000 grobnih mjesta, što je groblje veličine onog na Belafuži.


– To znači da bi već prva faza pokrila kompletne zahtjeve za grobnicama, odnosno da bismo udovoljili aktualnoj listi potražnje, kupnje, a za novo smo groblje već riješili i imovinskopravne odnose, pojašnjava Krnčević.


Cijene grobnica 40.000 kuna


Unatoč visokim cijenama, kako vidimo, potražnja za grobnicama je velika. U Nasadima saznajemo da su cijene grobnica oko 40.000 kuna te da su zahtjevi za kupnjom sve veći.


– Ovo što se dogodilo s proračunom nikako nije dobro jer smo već na proljeće planirali započeti izgradnju novih grobnih mjesta kako bismo što prije realizirali prvu fazu te svima građanima koji su godinama na listi konačno omogućili kupnju grobnice, ističe direktor Nasada.


Nemogućnost prodaje grobnica donijet će velik gubitak Nasadima jer na ovaj način gube milijune s obzirom da imaju čak tisuću zahtjeva za kupnjom grobnice. Naime, ova gradska tvrtka već je bilježila gubitke i u pandemiji koronavirusa kada je zbog epidemioloških mjera samo najuža obitelj mogla prisustvovati pogrebu. Na snazi je bila i zabrana kupovanja vijenaca i cvijeća, ali i prodaje cvijeća i zelenila u njihovom rasadniku i cvjećarnicama, što im je donijelo velike gubitke.


I ovoj gradskoj tvrtki sada ostaje čekati rasplet događaja s proračunom jer godinama pripreman projekt gradnje novog gradskog groblja mora čekati odluku Ministarstva pravosuđa i uprave koje će provjeriti zakonitost gradskog proračuna.I dalje problem s radnom snagom


Nakon nekoliko natječaja za pogrebnike, Nasadi još uvijek imaju problema s angažmanom radne snage jer je odaziv jako loš, a i oni koji se jave često odu nakon svega par dana rada.


– I dalje imamo problema s radnom snagom, a vjerojatno ćemo imati i većih problema jer gradske tvrtke, nažalost, ne prate trendove povećanja plaća, ističe Krnčević.


Naime, plaće pogrebnika iznose oko 5.000 kuna te u Nasadima ističu kako ovo više nije zanimanje ljudima prihvatljivo te je radnu snagu sve teže pronaći. I na zadnjem natječaju za pogrebnike Nasadima se javilo svega nekoliko ljudi, od kojih je jedan izdržao mjesec dana, a drugi samo tri dana.