Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gradsko vijeće

Proračun prošao, HDZ protiv jer su amandmani protuzakoniti

Autor: Marina Vlakić

23.12.2022. 11:08
Proračun prošao, HDZ protiv jer su amandmani protuzakoniti

Foto: Arif SitnicaProračun Grada Zadra vrijedan 105 milijuna eura izglasan je s 15 glasova SDP-a, Akcije mladih i NL Enija Meštrovića, ali bez glasova HDZ-ove koalicije, dok je 10 vijećnika bilo protiv, a suzdržan vijećnik Domovinskog pokreta, Damir Biloglav. No, ovo nije konačan epilog višemjesečne borbe za najvažniji gradski dokument s obzirom da tek sada slijedi prava bitka – gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, mora pokrenuti ocjenu zakonitosti proračuna, a riječ je o proceduri dugoj mjesec i pol dana!


Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća HDZ se više puta za govornicom trudio objasniti kako ne mogu podržati proračun koji sadrži nezakonite amandmane predložene od strane oporbe. Pokušao im je to najprije obrazložiti predsjednik Kluba HDZ-HSP-SU, Bruno Milin, a nakon što je HDZ dvaput zaredom zatražio stanku od 30 minuta.


– Razgovorima o proračunu odazvale su se tri opcije i sve što je dogovoreno uvršteno je u proračun, a druge dvije političke opcije predložile su amandmane na proračun. Mi u Klubu HDZ-a takav proračun ne možemo prihvatiti jer su argumenti protuzakoniti. Ispast će da smo mi jedina politička opcija koja se bori za zakonit proračun. Zbog svega navedenog ne možemo prihvatiti proračun koji je neuravnotežen, a ako vi možete, izvolite! Ovo je ozbiljna stvar, proračun nije kikiriki i ima puno veću dimenziju od toga što mi ovdje mislimo, kazao je Milin.


Put općeg stampeda
Vijećnicima se potom obratio i gradonačelnik Branko Dukić, pojašnjavajući zašto ne može stati iza ovakvog proročuna te zašto je predsjednike klubova sve ovo vrijeme zvao na razgovore.


– Lijepo sam vam rekao da neke stavke nije bilo moguće izvršiti i da ih iskoristite u rebalansu. Neki su to učinili, ali čini mi se da vi birate put općeg stampeda, a ja neke stvari ne mogu i ne smijem prihvatiti. Odluka je na vama, vi ste ti koji dajete glasove. Imao sam najbolju volju i sa svakim mogu razgovarati i izlaziti ususret. Ovo je Gradska vijećnica i trebala bi biti krema zadarskog društva, ali ono što je nezakonito, koliko god imao dobru volju, ne mogu izvršiti. Na vama je da glasujete i odlučite kako dalje, istaknuo je Dukić, podsjećajući kako su se dogovorima između Grada i klubova odazvali samo SDP i Domovinski pokret te da su ih Akcija mladih i Nezavisna lista Enija Meštrovića od početka bojkotirali, da bi naknadno ipak podnijeli više od 60 amandmana.


Upozorenja o nezakonitosti


Naime, problem je nastao kada su oporbeni vijećnici, unatoč upozorenju gradonačelnika o nezakonitosti amandmana zbog izvora financiranja, amandmane ipak izglasovali i automatski doveli do ocjene njihove zakonitosti. Svi projekti u Gradu sada moraju stati dok Ministarstvo pravosuđa i uprave ne donese konačnu odluku o legalnosti proračuna Grada. Već uoči glasovanja o proračunu, gradonačelnik je vijećnicima obrazložio zašto nije prihvatio neke amandmane, primjerice, one Akcije mladih koji niti zakonom ni formom nisu mogli biti prihvaćeni.


– Nakon pisanja amandmana kemijskom na koljenu, sada smo ih barem dobili pisane i uvezane. Ante svaka čast, ali ste u jednom dijelu potpuno promašili sadržaj, poručio je Rubeši. A za dio amandmana nezavisnog Enija Meštrovića pojasnio je kako su neprovedivi i kao takavi primjer zašto se pred izglasavanje proračuna trebalo razgovarati. Nije usvojen ni amandman bivšeg HDZ-ova vijećnika, sada nezavisnog Damira Burčula s obzirom da je dat izvan roka te se o njemu ne može glasovati, a sadržaj je neprovediv, kazao je Dukić.


I to je rezime dosad neviđene sjednice Gradskog vijeća na kojoj je sama izvršna vlast vijećnike morala upozoravati na nezakonitost amandmana na gradski proračun.


Na aktualcu o ugibalištu


Glasovanju o glavnom dokumentu za funkcioniranje Grada prethodio je Aktualni sat na kojemu su vijećnici uobičajeno ukazivali na glavne infrastrukturne probleme grada, pa je tako HDZ-ov Ante Kolega iznio hvalevrijednu inicijativu o rješavanju ozbiljnog prometnog problema na Relji. Naime, zbog ulaza automobila na parkiralište Poliklinike, na semaforu se stvaraju veliki prometni čepovi, a koji najveći problem predstavljaju vozilima Hitne pomoći.


– Predlažem da se ovdje omogući bolja prohodnost ili da se napravi ugibalište za vozila Hitne pomoći, kazao je Kolega, a predsjednik GV-a Marko Vučetić odgovorio mu je da je inicijativa prihvaćena.


I vijećnik Domovinskog pokreta, Damir Biloglav, iznio je inicijativu koja se odnosi na nadzor videokamerama škrinje svetog Šimuna čiji su dijelovi nedavno pokradeni. Naime, Biloglav je istaknuo da je šokiran činjenicom da ovo neprocjenjivo blago Zadra nije zaštićeno kamerama iako živimo u vremenu kada »se one mogu staviti na svaki kokošinjac«. Gradonačelnika je stoga pitao je li se nakon krađe dijelova škrinje raspitao o stanju sigurnosti ovog neprocjenjivog blaga jer ovo je »kulturni skandal«, poručio je Biloglav. Dukić je odgovorio kako se slaže da trebaju učiniti sve da se škrinja svetog Šime zaštiti.


SDP-ov vijećnik Daniel Radeta upozorio je na problem izljeva fekalnih voda iz brodica poručujući kako će se zadarski akvatorij, kao i Jazine, pretvoriti u crnu mrlju.


– Što ste poduzeli po tom pitanju, znamo koliko kruzera dolazi u Zadar, moramo to riješiti da nam se more ne bi pretvorilo u kaljužu. Velika količina crnih voda ide u kanal, kazao je Radeta, napominjući kako se ovo hitno mora riješiti s nadležnim ministarstvom. Gradonačelnik je odgovorio da Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture puno ulaže u Zadar te će učiniti sve da se i ovaj problem riješi u skladu s propisima.


»Pomrčina sunca«


Radetina kolegica Danijela Vukoša gradonačelnika je pitala ima li fobiju od zelenih površina jer su se i u park Vruljica sasule tolike količine betona. Pojašnjenje je dobila od pročelnika Ureda gradonačelnika, Ante Ćurkovića, koji je pojasnio kako su o tome detaljno razgovarali sa stručnjacima jer su morali osigurati pristup djeci s poteškoćama u razvoju.


SDP-ov vijećnik Nino Mrčela istaknuo je da je Grad konačno pustio u rad aplikaciju o transparentnosti proračuna, tražeći da se gradonačelnik izjasni o njihovu zahtjevu uvođenja i aplikacije za gradska poduzeća. Dukić je naglasio kako je to i njihov stav te će aplikacija o transparentnosti uslijediti i u gradskim poduzećima. Stranačka kolegica Irena Dragić, pak, upozorila je na dodjelu nagrade »Nasmiješeno sunce« Grada i Turističke zajednice.


– Neki su više zavrijedili pomrčinu sunca ili uma. Naime, nagrađen je noćni bar s kojim je povezan čovjek protiv kojeg se vodi kazneni postupak za pranje novca. Ali na stranu to, za HDZ je onaj tko vara državu oduvijek bio i sposoban i uspješan. Na stranu i pjevanje ustaških pjesama u trenutku nacionalnog ponosa jer to je dio vašeg folklora i nažalost društveno prihvaćenog ponašanja, a taj ples s vama pleše i pravosuđe, što je najžalosnije. Ali jezik, stil i način komunikacije nagrađenog je samo dno, teški jad i sramota za naš grad, kazala je Dragić.


Rubešina ostavka u KK Zadru


Nezavisna vijećnica Adela Frank od gradonačelnika je tražila odgovor o problemu gradnje vrtića u Diklu, pitajući »hoće li barem djeca ove djece dočekati njegovu gradnju«. Pročelnik za graditeljstvo, Darko Kasap, odgovorio joj je da su potrebne izmjene prostornog plana. Mogu se ispričati u svoje ime, ali nije do nas, poručio je Kasap.


Vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša, Aktualni sat iskoristio je za podnošenje ostavke na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Zadar, na što mu je Dukić odgovorio:


– Nakon dugog vremena dobili ste neki radni zadatak i sad vidite koliko je to teško. Samo kuknjava, kazao je Dukić najavljujući tematsku sjednicu o klubu početkom iduće godine kojemu će prethoditi revizija kako bi se vidjelo što je to Rubeša »sjajno napravio«.


Nezavisnog Enija Meštrovića zanimalo je zašto se u gradskim firmama ne može plaćati bankovnim karticama, već samo u gotovini, a dogradonačelnik Ante Babić odgovorio je kako pretpostavlja da je to zbog provizije koje se naplaćuju u kartičnom plaćanju, no provjerit će i naknadno izvijestiti. Meštrović je upozorio i na velik broj novih građevinskih objekata koji, iako imaju građevinsku dozvolu, ne poštuju njihove norme, pa male zelene površine postaju parkirališta. Gradonačelnik se složio s njim najavljujući povećanje broja komunalnih redara koji će ići na teren i provjeriti stanje. Građevinskih inspektora je očito vrlo malo i neučinkoviti su, poručio je Dukić.


ČEKANJE ODLUKE O LEGALNOSTI PRORAČUNA


Oporbeni vijećnici su, unatoč upozorenju gradonačelnika o nezakonitosti amandmana zbog izvora financiranja, amandmane ipak izglasovali i automatski doveli do ocjene njihove zakonitosti. Svi projekti sada moraju stati dok Ministarstvo pravosuđa i uprave ne donese konačnu odluku o legalnosti proračuna Grada