Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BLAGDAN SVIH SVETIH

Na groblju krizanteme i lampioni, u srcima sjećanje na najmilije

Autor: Matea Guzalić

31.10.2022. 15:06
Na groblju krizanteme i lampioni, u srcima sjećanje na najmilije

Foto: Arif SitnicaBlagdan Svih svetih je dan kojim Katolička crkva slavi sve svece, kako one koji su već kanonizirani, tako i one koji to još nisu. Ovaj dan obilježava se 1. studenoga, te je označen kao svetkovina i ujedno neradni dan u Republici Hrvatskoj. Tradicionalno se povezuje sa spomenom na mrtve, te s obilaskom groblja i uređivanjem grobova.


Prošetali smo zadarskim Gradskim grobljem te porazgovarali sa sugrađanima kako bi saznali što za njih predstavlja blagdan Svih svetih. Uz to, s obzirom na brojna poskupljenja, raspitali smo se I jesu li imali problema oko nabavljanja cvijeća za uređivanje grobova.


Za cvijeće mora biti


– Blagdan Svih svetih za mene predstavlja dan kada se prisjećam svojih najbližih preminulih. Ovo je dan posvećen njima. Ja obično nosim cvijeće na groblje. Mislim da nema nekog drastičnog porasta cijena, bar ga ja nisam primijetio, rekao je Dino.

– Na ovaj dan se prisjećamo svojih najbližih. Ne smijemo dozvoliti da drugi put umru. Bez obzira na poskupljenje, uspjela sam nabaviti jednaku količinu cvijeća kao i prethodnih godina, kazala je Zorica.


– Za mene je ovo veliki blagdanski dan, no ja idem svakih petnaestak dana na groblje. Najčešće nosim cvijeće kako bih uredila grobove. Ove godine sam uspjela nabaviti jednaku količinu kao i prije, kazala je Mira.


– Ja se na ovaj dan uvijek sjetim svojih preminulih koji su meni dali život. To mi puno znači. Ovaj dan obilježavam posjećivanjem grobova i uvijek idem na svetu misu. Što se tiče cvijeća, ove godine nisam uspjela priuštiti sve što sam htjela, skuplje je nego što je bilo prije, rekla je Zdenka te dodala kako nije važno je li sada rezana krizantema 10, 12, 15 ili 20 kuna. Nije važno ni što su poskupjeli pitari s krizantemama, 50-ak kuna se uvijek ima za cvijeće i lampione.


Češće posjećivati grobove


Uglavnom, kako su nam mnogi rekli, za ukrašavanje grobova, cvijeće i lampione, potrošit će se oko stotinjak kuna. Bit će tu i različitih skupljih aranžmana, no u svakome prilikom obilaska groblja biti ista misao, sjećanje na voljene kojih više nema.– Ovaj dan je za naše najmilije ili čak za nepoznate, kojima ja također znam zapaliti svijeću. Ne idem samo jednom u godini na groblje, samo na ovaj dan, nego odlazim često tijekom cijele godine. Ako ništa drugo, odnesem barem svijeću i jedan cvijet i pomolim se. Oni su s nama i mi njih nikad nećemo zaboraviti. Bez obzira na poskupljenje, uspjela sam kupiti dovoljno cvijeća. Cijene su svugdje i za sve išle gore, tako da sam vodila računa o tome. Ako netko ne može kupiti četiri cvijeta, neka kupi bar dva, bitno je u duši i u sjećanju biti s najmilijima i obilježiti ovaj dan na dostojanstven način, rekla je Željka.


– Kad god imate vremena, posjetite posljednja počivališta najmilijih, treba se brinuti o njihovim grobovima. To uvijek treba raditi, a posebno na ovaj dan. Svakako ih treba češće posjećivati, zaključila je Dobrila.