Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

GUŽVE NA HODNICIMA

Zadru nedostaju barem još dvije osnovne škole

Autor: Nikolina Lucić

17.01.2023. 15:05
Zadru nedostaju barem još dvije osnovne škole

Foto: Arhiva ZLPodjela besplatnih školskih obroka, koja je u svim zadarskim osnovnim školama započela prvog dana drugog polugodišta, ponovno je aktualizirala problem manjka školskih kapaciteta, ne samo za podjelu obroka, već i za uobičajen rad i izvođenje nastave.


Na taj nas je problem još jednom podsjetio Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, koju pohađa preko tisuću učenika i koja je već dugo godina u problemima zbog prevelikog broja učenika. Školu smo posjetili prvog dana dugog polugodišta i vrlo se brzo uvjerili kako je škola puna učenika, koji nastavu pohađaju u tri smjene.


Problem nesrazmjerne raspodjele učenika po zadarskim školama problem je koji traje već godinama, a povećanjem broja stanovnika još se i više pogoršao. Iako nisu sve zadarske škole u problemu s prekomjernim brojem učenika, situacija se nastavlja iz godine u godinu, a rješenja još uvijek nema. U više se navrata raspravljalo o modelu rasterećenja i gradnji novih škola na području Zadra, no, osim katoličke OŠ Ive Mašina, u zadnjih nekoliko godina nije izgrađena niti jedna nova škola. Zbog toga je u razrednim odjeljenjima nekoliko gradskih škola prevelik broj učenika, a oni u nekim školama nastavu pohađaju u čak tri smjene.
Osim OŠ Šimuna Kožičića Benje, škole koje imaju prekomjeran broj učenika i zbog toga nastavu ponekad izvode i u tri smjene su i OŠ Šime Budinića i OŠ Bartula Kašića, koje zajedno imaju oko tisuću učenika previše. Zato smo kontaktirali pročelnika UO-a za odgoj i školstvo Josu Nekića i s njime porazgovarali o budućim planovima izgradnje novih osnovnih škola na području Zadra.


– Vlada RH u Nacionalnom je planu za oporavak i otpornost velik dio sredstava namijenila za izgradnju novih škola, što ćemo mi svakako iskoristiti, te na natječaj prijaviti projekt izgradnje barem dvije nove škole. Jedna od tih škola bit će ona na Crvenim kućama, za čiju smo realizaciju već prikupili dosta dokumentacije, kazao je Nekić, dodavši kako se problem neravnomjerne raspodjele učenika po školama treba riješiti kako gradnjom novih škola, tako i boljom unutarnjom organizacijom.


– Kašić i Benje su izrazito problematične škole koje pohađa previše učenika. Tomu je tako i zbog prekomjerne stanogradnje u okolnim kvartovima, zbog čega sve više djece gravitira tim školama. Cilj nam je čim prije riješiti taj problem jer bi do 2027. godine trebali preći na jednosmjensku i cjelodnevnu nastavu, što zahtijeva dostatne kapacitete i izvrsnu organizaciju, poručio je Nekić, kazavši kako optimalan broj učenika po razredu ne bi smio premašiti 25.


– Jednaka se pozornost stoga treba pridavati organizaciji nastave i izgradnji novih škola koja, pak, treba pratiti urbanizaciju i razvoj grada. U planu nam je stoga i izgradnja nove škole pored OŠ Šimuna Kožičića Benje, za koju već imamo idejni plan, zaključio je Nekić.