Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

"Stablo i čovjek"

Novi mural u školskom dvorištu razveselio i fafarikule

Autor: ZL

29.11.2022. 16:30
Novi mural u školskom dvorištu razveselio i fafarikule


Nakon sadnje stabala, objavljenih brošura te rezultata anketnog upitnika “Koliko je tebi Zadar zelen?”, u ponedjeljak 28. studenog uslijedila je i akcija izrade murala u dvorištu Ekonomsko-birotehničke i ugostiteljske škole Zadar. Učenice iz aktivističko-volonterske grupe nazvane Sadionica! pod vodstvom zadarskog (uličnog) umjetnika Jure Liska marljivo su bojale skicu koju su pripremile na jednom od prethodnih sastanaka Sadionice!, a koju je Jure dodatno razradio i skicirao na zidu.


Učenice su pri izradi murala bile slobodne izraziti svoje ideje i integrirati ih u mural, a eksperimentirale su i sa sprejevima za grafite i tako usvojile nova znanja i vještine. Veliko hvala Juri i njegovom volonterskom angažmanu, bez kojeg ova akcija ne bi bila ostvariva.


Mnogo je učenica izrazilo želju za većim brojem aktivnosti sličnima ovoj u sklopu školskih aktivnosti. Iznimno smo zahvalni i ravnateljici Zdenki Sršen-Juričević koja je objeručke prihvatila aktivnosti u sklopu projekta. Ona kroz svoj rad upravljanja školom kontinuirano potiče izvannastavne aktivnosti koje pozitivno utječu na zainteresiranost učenika za obrazovanje, a posebice na razvitak interpersonalnih vještina kao što su kreativno razmišljanje, tolerancija. pregovaranje, verbalna komunikacija i timski rad.


Simbolika murala : od urbanističkog kaosa do utopije
U skladu s temom klimatskih promjena, prikazi na muralu pokazuju koliko je nužno u kapitalističkom svijetu koji na sve strane izrabljuje prirodne resurse ostati optimističan, ali i poduzimati konkretne mjere koje će izgraditi pravedniji svijet. Ovako razrađen vizualni narativ korištenja optimističnih poruka i simbola za prenošenje poruke o očuvanju prirode i okoliša, a time i nas samih, ujedno su i podsjetnik na važnost vizualiziranja ugodnijeg, zdravijeg, i sigurnijeg svijeta za čovjeka i prirodu koje će čovjeka održavati na putu prema prioritiziranju očuvanja prirodnog svijeta u kojem živi iznad profita.


Mural započinje prikazom koji simbolizira kapitalistički svijet prepun tvornica, urbanističkog kaosa i okolišnog zagađenja, koji se kreće u smjeru pozitivnih promjena. Kroz blagu promjenu u bojama iz tmurnijih nijansi u one veselije izdiže se silueta žene koja predstavlja život, a nastavlja se u apstraktnom prikazu prirode i okoliša predstavljajući svojevrsnu utopiju ispunjenu raznim biljkama i drvećem te vodom isprepletenom kroz brda i doline.


Kada se bolje pogleda lijevi dio murala, može se vidjeti da prikazuje otok na kojem se nalazi samo jedan objekt. Ovo je komentar na bespravnu gradnju i privatiziranje obale, čestu pojavu na hrvatskoj obali. Ostatak murala ostavljamo vama da sami protumačite kako želite, a uživo ga možete vidjeti na stražnjem zidu dvorane dviju škola EBTŠ i HTUŠ, koji gleda na fafarikule (kostele) u ulici Put Dikla.


Nadamo se da će ovaj mural podignuti atmosferu na području Borika i Dikla, u kojem je sve prisutniji manjak prostorne logike kojim se odaje dojam da se infrastruktura kroz tzv. urbanizam parcele postavlja iznad ljudi i zajednice te okoliša i prirode koji ih okružuju.


Usto se nadamo i da će poruka ovog murala potaknuti građane da i sami pokrenu slične akcije, kako bi se potaknula aktivacija zajednice u oblikovanju grada po njihovoj mjeri. Prema rezultatima ankete “Koliko je tebi Zadar zelen?”, odgovori građana možda odišu skepticizmom i cinizmom, ali direktni i jasni komentari kojima su izrazili vrlo kvalitetne i konkretne prijedloge na rješenja prostornih i okolišnih problema u gradu su ih ipak nadjačali.


Tko se sve pridružio?


Osim učenica, Jure Liska i ravnateljice škole, pridružile su nam se i članice udruge “Zadarski pisci – ZaPis” kako bi nam pročitale svoje radove integrirane u brošuru “Što je stablo čovjeku?”. Dio članova u svom narativu koristi autobiografsku perspektivu, a ponajviše pišu o vlastitoj transformaciji identiteta u okviru područja u kojem žive i djeluju. Kroz svoj se rad ističu kao komentatori društva i intervencija u javnom prostoru, što ih čini logičnim suradnicima u kontekstu ove kampanje.  Osim ZaPis-a, svoje su pjesme i priče čitale i  članice udruge Pozitiva Senior koje su doprinijele razvoju međugeneracijske solidarnosti među sudionicima i razveselile sve prisutne neočekivanim pjesničkim performansom.


Korištenje umjetnosti kao sredstva za poticanje društvenih promjena osnova je kreativnog aktivizma koji se promiče kroz sam projekt, a posebice od strane nositelja projekta, zagrebačke udruge Zelena akcija. Akcija izrade murala bio je završni događaj kampanje “Stablo i čovjek”, a ujedno je označio i konac projekta “JEKA! – jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju”.


Kampanja je financirana iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a). Projekt JEKA! je podržan sa € 149.850,00 EUR-a financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge ”Eko-Zadar” i ne odražava nužno stavove država donatorica, Upravitelja Fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.