Foto: Arhiva ZL
Posezona u Zadru tradicionalno je vrijeme manjih turističkih gužvi, pa tako i dolazaka u hotele, koji u gradu često s početkom zime i zatvaraju svoja vrata u periodu najmanjeg opterećenja poslovanja i to vrijeme iskorištavaju kako bi se pripremili za predsezonu i izazove koje nosi ljeto.
No, ne zatvaraju se svi hoteli, naročito oni koji se u periodu izvan špice sezone oslanjaju na specifične oblike putovanja, tj. one koji nisu motivirani prvenstveno odmorom. U prvome su redu to poslovna i kongresna putovanja, koja čine najvažniji dio posezone i zimskog perioda.
Upravo smo zato sa zadarskim hotelijerima koji posluju tijekom cijele godine provjerili kakvi su trenutni turistički trendovi.
Seminari i skupovi
Hrvoje Šestan, direktor hotela Kolovare naglasio je kako je to hotel koji se ne bazira isključivo na turističkim dolascima, već veliki dio svog poslovanja usmjerava na organizaciju kongresa, seminara i poslovnih sastanaka, koji su i najčešći oblik putovanja u periodu izvan uobičajene turističke sezone. A, poslovn i kongresna putovanja su unosan vid turizma, jer, osim što se najčešće putuje na duži period radi posla i usavršavanja, kongresna i poslovna putovanja poznata su i po svom neformalnom dijelu, koji najčešće uključuje i putovanja izvan same destinacije, kraće izlete i zajednička druženja uz dobru hranu.
– Jako smo zadovoljni ovim periodom, kada se tradicionalno okrećemo ne samo smještaju, već i organizaciji kongresa, seminara i sastanaka, koji su tradicionalno osnova našeg poslovanja izvan same turističke sezone. Mi nismo objekt koji je usmjeren prvenstveno na turizam u špici, već svojim klijentima tijekom cijele godine nudimo i mogućnost da kod nas ugoste veća kongresna okupljanja, za čiju su im realizaciju na raspolaganju svi naši kapaciteti i oprema, poručio je Šestan i dodao i kako će do Nove godine tradicionalno biti zauzeti poslom, a onda bi se ritam poslovnih i kongresnih putovanja nakon blagdana ponovno aktivirao od ožujka do lipnja.
Hotel Bastion je, pak, također objekt koji je otvoren tijekom cijele godine. Pozicioniran je u samom centru grada, tako da gostima pruža mogućnost da sve najvažnije gradske lokalitete vide bez putovanja i gužvi.
U ritmu blagdana
Mladenka Štura, direktorica hotela, naglasila je kako je prijelaz iz jeseni u zimu tradicionalno period polaganog opadanja broja gostiju. No, u hotelu su ipak zadovoljni ostvarenim i već se pripremaju za novu sezonu.
– Za nas je ovo već period izvan sezone, posezona je na izdisaju, tako da je do blagdanskog perioda pred nama lakši ritam rada. Za doček nas ponovno očekuje puno posla, jer kao i svake godine pripremamo naše welness i eno – gastro pakete, koji su se pokazali jako popularnima, kazala je Štura, dodavši kako im gosti vjeruju i vraćaju se iako u hotelu nemaju kapacitete za pripremu organiziranog dočeka Nove godine.
– Blizina centru grada automatski znači da naši klijenti na par minuta šetnje imaju na raspolaganju sve najbolje programe za Novu godinu. Do blagdana Tri kralja nas tako očekuje više posla, da bi ritam potom opao negdje do početka ožujka, kada kreću i prvi pravi ispiti za novu sezonu, zaključila je Štura.
najnovije
najčitanije
Svijet
NOVA POLITIČKA REALNOST
Siriju čeka budućnost bez Asada nakon pada Damaska u ruke pobunjenika
Košarka
GRADSKI DERBI
Odigrane utakmice 10. kola Premijer lige košarkašica, slijedi dvoboj Zadar – Zadar Plus
Ostali sportovi
Kuglačka Liga prvaka
Zadar pobijedio Orth, ali i ostao bez četvrtfinala
Sport
A1 regionalna liga
Zadrani uvjerljivi protiv Korčulana, već sutra nova utakmica
Košarka
KUP RMR
Sjajna Asiah Dingle odvela Zadar Plus na završnicu Kupa
Županija
gdje u kupnju?
Brojne trgovine u Zadru otvorene i ovu nedjelju, donosimo popis
Županija
autohtone sorte
U Nadinu degustacija najboljih ulja i vina, ukupni šampion vina otkrio tajnu uspjeha
Crna Kronika
dovršeno istraživanje
Policijski službenik uhićen zbog višegodišnjeg spolnog zlostavljanja supruge
Zadar
HEP JAVLJA
Više ulica u Zadru i okolici u ponedjeljak bez struje, donosimo popis
Zadar
MODNA ANALIZA