Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VELIKI OPUS

Objavljena knjiga »Branko Franceschi Likovna kritika«

Autor: Hina

14.11.2023. 16:17
Objavljena knjiga »Branko Franceschi Likovna kritika«

Foto: JOSIP MIšKOVIćObjavljena je knjiga »Branko Franceschi Likovna kritika«, s izborom likovnih kritika, osvrta, eseja, stručnih tekstova, razgovara i polemika koje je Franceschi na hrvatskom i engleskom jeziku napisao tijekom svoje dosadašnje karijere.


Golem doprinos


U izdanju Hrvatske sekcije AICA i Durieuxa knjiga je izašla povodom Godišnje nagrade HS AICA-e tom autoru za golem doprinos struci, jer je, ističe se, u likovnu kritiku, pisanje i govor o suvremenoj umjetnosti »unio novi duh i senzibilitet, nove teme i pristupe, stvarajući novu publiku i nove odrednice za kvalitetan razvoj likovne kritike u Hrvatskoj«.


Iz Hrvatske sekcije AICA kažu kako su njegovi tekstovi iznimno vrijedan doprinos povijesti i suvremenosti likovne kritike, a njegov sud u kontekstu nacionalne likovne kritike iznimno mjerodavan i u brojnim slučajevima i normativan.
Iako su nastali iz autorove mnogostruke pozicije recenzenta, urednika, pisca monografskih knjiga i predgovora kataloga izložbi, kustosa ili selektora velikih nacionalnih izložbenih manifestacija, oni su ponajprije tekstovi likovne kritike.


Tom se knjigom otvara i razgovor ponajprije o tome postoji li likovna kritika u Hrvatskoj danas te ima li tekst kustosa i kritičara ikakav utjecaj na društvo i umjetnički sustav, dodaju.


Izbor tekstova


S obzirom na to da su tekstovi u knjizi nastajali tijekom više od tri desetljeća, a tek su izbor među svim napisanima i pronađenima u autorovu računalu, nije bilo moguće ući u trag svim podatcima o izdanju, mediju, formatu i godini izdavanja, pa je oprema teksta namjerno izostavljena.


– Takva knjiga oslikava golemu Franceschijevu produkciju, pravu bujicu objavljenih tekstova, često napisanih u trenutku zbog goruće aktualnosti, kao široka gesta, ističu iz HS AICA-e.


Branko Franceschi rodio se u Zadru 1959. Istaknuti je likovni kritičar i kustos, autor brojnih problemskih izložbi u zemlji i inozemstvu, dugogodišnji voditelj Galerije »Miroslav Kraljević« u Zagrebu, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te ravnatelj Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Tijekom karijere organizirao je brojne samostalne i skupne izložbe domaćih i stranih umjetnika u zemlji i inozemstvu, obnašao je dužnosti nacionalnog selektora na 26. Bijenalu u Sao Paulu 2004., 2. Međunarodnogbiennala u Pragu 2005. godine, člana kustoskog tima 1. Bijenala Kvadrilaterale u Rijeci i 2. Međunarodnog bijenala mladih umjetnika u Bukureštu 2006. godine.