Foto: Arhiva ZL
Najbolji pokazatelj predstojeće turističke sezone su uskrsni blagdani, a sudeći prema brojkama domaćih i stranih gostiju koji su boravili u Hrvatskoj, itekako ima razloga za optimizam. Zadarsku županiju posjetilo je više od 11.000 turista, a od toga je najviše gostiju bilo iz Njemačke, Češke, Austrije i Slovenije. No, s početkom turističke sezone dolaze i neki veći izazovi, a nešto što posljednjih godina najviše muči taj sektor je deficit radne snage. Naime, manjak sezonskih djelatnika je kronični problem hrvatskog turizma, a kuhari, čistačice i sobarice ‘suho su zlato’ na tržištu rada.
Egzodus domaće radne snage primorao je poslodavce na žurno djelovanje pa sve više posežu i za stranom radnom snagom.
Ana Ivandić iz hotela Pinija kaže da su na vrijeme krenuli s pripremama za novu sezonu, a problema s pronalaskom stranih radnika nemaju.
– Na vrijeme smo počeli pripremati ovu sezonu te stoga nismo imali problema s pronalaskom radne snage. Naime, s pripremama smo krenuli već 15. studenog prošle godine, odnosno odmah kad smo zatvorili hotel, a probleme smo riješili prvenstveno tako što smo podignuli materijalna prava radnika. Na taj način smo motivirali domaću radnu snagu da nam se vrati u hotel. Također, uveli smo sustav bonusa, gdje svakom domaćem radniku koji neće koristiti naš smještaj dajemo bonus od 1000 kuna mjesečno tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna, istaknula je Ivandić i dodala kako su povrh toga organizirali obroke na način da radniku daju jedan obrok u smjeni, a svaki domaći radnik ima pravo na naknadu za drugi topli obrok, onaj koji koristi doma.
– Isto tako, plaćamo svoje autobuse s kojima besplatno vozimo ljude na svaku smjenu i sa svake smjene, a tim smo potezom uspjeli privući veći broj domaćih radnika. Međutim, u sustavu imamo i stranaca s kojima radimo. S podizanjem sezone i rastom broja gostiju mi povećavamo i broj radnika, a inače imamo popriličan broj stalno zaposlenih domaćih ljudi. Naime, šezdeset stalno zaposlenih ljudi nam rade kroz cijelu godine, u trenucima a u jeku sezone taj broj podižemo na 250 sveukupno. Uvijek težimo prema tome da imamo većinski domaće zaposlenike, istaknula je Ivandić i dodala kako su za Uskrs bili puni i to s velikim udjelom domaćih gostiju.
Brojke su više nego dobre, a kako stvari stoje, ovo bi zaista trebala biti vrhunska, čak i rekordna sezona, zaključila je Ivandić.
U hotelu Almayer naglašavaju kako je kod njih većina djelatnika sa zadarskog područja.
– U potpunosti smo popunili radnike u cijelom hotelu i 95 posto su domaći. Imamo jednu Brazilku i jednog Ukrajinca, a ostalo su sve Zadrani. Da napomenem, mi nismo sezonski hotel i naši ugovori su na neodređeno. Imamo tu sreću da jednom kad angažiramo djelatnike, oni i ostaju. Hotel posluje šest godina, a osim 2021., kada je bio zatvoren i kada je otpuštena većina radnika, mi smo konstantno tu, istaknula je Elena Rušnjak, voditeljica recepcije Almayer hotela.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
nepoštivanje propisa
Zadarska policija ponovno nadzirala bicikliste, dobar dio dobio kazne
Style
korisni savjeti
Neke stvari ipak nije najbolje sušiti na sušilu, donosimo popis
Nogomet
LIGA NACIJA
Dalić: Francuska je jaka, ali želimo u polufinale
Zadar
SVEČANOST
[FOTO] Dodijeljene nagrade zasluženim dobitnicima javnih priznanja Grada Zadra
Svijet
NEVRIJEME
Eiffelov toranj zatvoren dok obilan snijeg remeti promet u Njemačkoj i Francuskoj
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!