Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

nacionalna platforma

Žuvela i Jelić zajedno u Sabor kao nezavisni kandidati

Autor:

27.01.2023. 11:11
Žuvela i Jelić zajedno u Sabor kao nezavisni kandidati

Foto: Arif SitnicaDo sljedećih parlamentarnih izbora ostalo je nešto više od godinu i pol, a već se slažu koalicije za ulazak u Hrvatski sabor.


Uz velike političke stranke, nema sumnje kako će se na parlamentarnim izborima pojaviti i mnoštvo drugih, manjih stranaka, poznatih i manje poznatih, ali i nezavisnih kandidata. Jedan od takvih bit će i šibensko – kninski župan, nezavisni Marko Jelić kojem će se u utrci za Sabor pridružiti aktualni županijski vijećnik Zadarske županije, također nezavisni Ivica Žuvela.


I Jelić i Žuvela su na posljednjim lokalnim izborima ostvarili više nego dobre rezultate, pa podršku građana nesumnjivo imaju. U IX. izbornoj jedinici ovaj dvojac ide zajedno na parlamentarne izbore, što je u razgovoru za Zadarski list i potvrdio sam Žuvela.


Ideološki razlićiti
– Marko i ja već dugo surađujemo. Bio sam kod njega dva puta u Kninu dok je bio gradonačelnik, bio je i on u Zadru. Imamo puno zajedničkih stavova, nezavisni smo, a u struci imamo obojica dobre rezultate, dobro se nadopunjujemo, iako naši poslovi ne ovise o politici. Kroz nju želimo pokazati kako smo kompetentni u onom što radimo, objašnjava Žuvela.


Iako su, što obojica priznaju, ideološki različiti, oko sebe okupljaju ljude koji imaju znanja i volje život u Hrvatskoj promijeniti na bolje, u svim područjima.


Žuvela je, podsjetimo, bio član HSLS-a i još uvijek je, kako kaže, ideološki blizak toj stranci, iako je iz nje istupio kada su formirali koaliciju s HDZ-om.


– Ne mogu i ne želim odgovarati za nešto što je moj stranački kolega napravio ili rekao. Poštenije je da budemo nezavisni, sami ćemo platiti kampanju. Na razini Hrvatske, naime, formira se platforma nezavisnih udruga i kandidata, o čemu ćemo razgovarati na skupu u Zagrebu u veljači na kojem ćemo još detaljnije dogovoriti planove za kampanju za parlamentarne izbore.


S nama su, i dr. Davor Štimac koji je bio kandidat za gradonačelnika Rijeke, dr. Boro Nogalo iz zagrebačke bolnice Srebrnjak i mnogi drugi, navodi Žuvela.


Nužne brojne reforme


Formiraju odbor za reformu zdravstva, što je po Žuvelinom mišljenju nužno, a što će i biti njegov »forte« u predizbornoj kampanji. Jelić će biti aktivan u resoru obrazovanja jer je, kako kaže Žuvela, u ovom dijelu također potrebna cjelovita reforma, a Pučko otvoreno učilište u Kninu, praktično je Jelićevo »dijete«.


Priželjkuju da im se pridruže osobe koje bi bile kompetentne za reformu pravosuđa što je, po njihovu mišljenju, potrebno državi.


– Kada govorimo o zdravstvu, reforma je nužna i potrebno je s njom krenuti što prije. Ja već četiri godine govorim kako je potrebno uvesti redovite sistematske preglede jer je prevencija jeftinija od liječenja i sada se nešto o tom pitanju pokrenulo.


Osim toga, izdvajanja za zdravstvo su velika, a građani ne mogu doći na pretrage i preglede u razumnom roku, pa povrh toga moraju privatno odlaziti liječnicima, a nismo baš bogat narod da si svatko to može priuštiti. Iz svega toga proizlaze duge liste čekanja. Ima tu puno problema s kojima se treba pozabaviti, naglašava Žuvela.


Na pitanje hoće li se ponovno kandidirati i na lokalnim izborima,budući da je na prošlima ostvario prilično dobar rezultat kao nezavisni kandidat za župana te je njegova lista u Skupštini dobila pet mandata, odgovara potvrdno.


– Dok god imam podršku ljudi mislim se vratiti na lokalne izbore. Kada izostane podrška ja ću se povući, nemam s tim problema. Ipak, ja imam svoj posao koji ću i dalje nastaviti raditi, zaključuje dr. Žuvela.