Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

POSKUPLJENJA

Cijene povrća na tržnici da se smrzneš. Opravdano ili ne?

Autor: Portal ZL

18.11.2023. 11:16
Cijene povrća na tržnici da se smrzneš. Opravdano ili ne?

Foto: Ilustracija/Arhiva ZL



Inflacija usporava, cijene se, sluša li se statistika, tope čak i kad je riječ o hrani, a na tržnicama i u trgovinama cijene su i dalje “da se smrzneš”, komentiraju potrošači, piše u subotu Večernji list.


Samo za kilogram brokule, cvjetače, šarenog graha, maruna te špinata jučer je na utrinskoj tržnici u Zagrebu trebalo izdvojiti vrtoglavih 34 eura ili 256,17 kuna!


Godinu dana iste te namirnice platili bismo nemalih 20 eura ili 150,70 kuna, a iako je ova godina bila jedna od težih u poljoprivredi, cijena brokule od 10 eura i više je nego bezobrazna, slažu se kupci. Cvjetača i špinat su po 5 eura, maruni 8, šareni grah 6.




– A što biste vi, ne znate koliko se mi poljoprivrednici mučimo da bismo išta proizveli – ljutito nam je uzvratila kumica na komentar cijene brokule, nudeći nam mini cvjetaču na zalasku roka trajanja za tri eura. – Evo, to vam je jeftino – odvraća. No je li ju sama proizvela ili tek kupila u obližnjem trgovačkom lancu ili na zelenoj tržnici, ostala je enigma.


Fiskalne kase kao i pločice ili na kartonu ispisana imena OPG-a i obrta iščezle su s tržnica kad i Slavko Linić iz fotelje ministra financija. U obližnjem Sparu kilogram brokule isti smo dan platili 4,49 eura, a svježu cvjetaču, koja se prodavala po komadu, 2,49 eura. Skor na vagi pokazivao je 1,22 kg.


Opravdano ili ne, za cijenu kilograma brokule s placa u mesnici Agrozelina u Utrinama moglo se kupiti 1,5 kilograma domaće svinjske vratine s kosti (6,24 eura/kg), 1,35 kg krvavica (7,50 eura/kg), 1,2 kg ramsteka ili oko 1,5 kg kobasica roštiljki (6,95 eura/kg). I kila odojka tu je jeftinija – košta 7,95 eura, dok se u Kauflandu na akciji mogu kupiti i dvije kile, kako se ističe, s domaćih farmi. I juneća lopatica bez kostiju tu je jeftinija – košta 7,99 eura, ramstek 7,49, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn,