ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

BREND ZADRA I ZADARSKE ŽUPANIJE

Zadarski list slavi 28. rođendan

Autor: Toni Perinić

03.11.2022. 17:00
Zadarski list slavi 28. rođendan

Foto: ZLU prognaničkoj sobici, u Klubu prognanika Škabrnja, prije 28 godina svjetlo dana ugledao je naš i vaš Zadarski list. Pred sam kraj Domovinskog rata, nekoliko entuzijasta predvođenih glavnim urednikom Nedjeljkom Jusupom, direktorom Tomislavom Marijanom Bilosnićem te novinarima i fotografima Ivicom Marijačićem, Elzom Radulić Toman, Bernardom Palekom, Danom Vučenovićem, Dijanom Mijatović i Zvonkom Kucelinom pokrenulo je novi list, tjednik, kojemu mnogi tad nisu predviđali uspjeh, smatrajući kako će izići tek nekoliko brojeva.


Bili su u pravu, izašlo je tek nešto više od stotinu brojeva, ali zato Zadarski list 1998. godine postaje dnevnik, što je i danas, 10 226 dana i 7 864 broja kasnije i dalje tu, sveprisutan u životu Zadra i zadarske županije. Nemoguće je zamisliti kavu na špici bez listanja Zadarskog lista, pregledavanja dnevnih novosti koje su najaktualnije i najrelevantnije.


Mnogi od nas, koji su se rodili nakon pokretanja Lista, a danas čine njegovu redakciju, ne poznaju Zadar i lokalnu medijsku scenu bez neizostavnog “Zadarskog”.
Mijenjali su se urednici, novinari, suradnici, urednička politika, ali cilj je ostao isti – doći u svako mjesto, razgovarati s ljudima, osjetiti bilo naroda te prenijeti vjerodostojnu, provjerenu i pouzdanu informaciju.


Za rođendan se obično raznim poklonima daruje slavljenik. Naš najveći dar ste vi – čitatelji koji nas pratite i podržavate svakodnevno brojnim porukama i mailovima.


Ovaj tekst zaključujemo epskom rečenicom legendarnog Pere Mazije – Može u Zadru izlaziti stotine novina, ali popularnije od Zadarskog lista nikada neće biti.


Budite i dalje uz Zadar i zadarsku regiju, čitajte Zadarski list i pratite zadarskilist.hr.
Iza njih je ostalo više od sjećanja


Prvi glavni urednik Zadarskog lista, Nedjeljko Jusup prisjetio se na svom facebook profilu kolega koji su stvarali novinu, a danas, nažalost, više nisu s nama.


– Našu novinu i ovaj svijet prerano su napustili Slavko Abdić, Miljenka Matulić, Željko Luburović, Nikola Balen, Frane Vukić, Dragutin Herenda, Darko Gužvica, Šefik Nadarević, Goran Bujić, Mihovil Gunjača, Helena Roguljić, Teuta Babajko, Elza Radulić-Toman i Vedran Sitnica. Iza njih je ostalo više od sjećanja. Ostao je pamtljiv trag i na tome im veliko hvala, poručio je Jusup.