Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

PONIŠTENA ODLUKA

Vrhovni sud poništio odluku Županijskog suda o nezakonitom štrajku u Luci Zadar

Autor: Nina Vigan

11.04.2024. 12:15
Vrhovni sud poništio odluku Županijskog suda o nezakonitom štrajku u Luci Zadar

Foto: Luka Jeličić / Stjepan LisičakŠtrajk radnika Luke Zadar. d.o.o. koji je bio pokrenut u ožujku, trajao je četiri dana i u tom periodu radnici su obustavili iskrcaj i ukrcaj tereta, no nastavili su s privezom i odvezom brodova u Gradskoj luci i Putničkoj luci Gaženica radi ljudi koji žive na otocima te sigurnosti samih otoka. Kako je poznato, štrajk je bio prekinut nakon što je Županijski sud u Zadru donio odluku o nezakonitom štrajku i radnici su se morali vratiti na posao. Međutim, kako nam javlja predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, Stjepan Lisičak, došlo je do obrata u ovom slučaju. Vrhovni sud je poništio odluku Županijskog suda u Zadru, te se trenutno dogovaraju daljnji potezi i dogovori između Uprave Luke Zadar d.o.o. i Sindikata.


– Dobili smo odluku Vrhovnog suda kojim se ukida odluka Županijskog suda u Zadru o nelegalnom štrajku. Imali smo i imamo pravo na štrajk. Upravo smo dobili vijest i dogovaramo daljnje korake, točnije vidjet ćemo hoće li Uprava pristati da se razgovara i da se riješi situacija ili ćemo ići dalje u štrajk. Ipak se sindikalna borba isplatila, a danas i sutra ćemo vidjeti koji će biti daljnji postupci i aktivnosti u svezi kolektivnog ugovora u Luci Zadar, najavio je Lisičak.


Podsjetimo, Sindikat prometa i veza Hrvatske najavio je pokretanje štrajka nakon više neuspješnih postupka mirenja u kojem je Uprava Luke Zadar odbila prihvatiti aneks kolektivnog ugovora. Lisičak je u studenom istaknuo kako radnici Luke Zadar d.o.o. imaju jako male plaće, ni 600 eura mjesečno, plaću od koje koje u vrijeme galopirajuće inflacije ne ostaje dovoljno za kvalitetan život. S obzirom na inflaciju i veliki porast troškova života, radnici su tražili da se dogovori aneks kolektivnog ugovora za povećanje osnovice za obračun plaća.