Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Radnici Luke Zadar

Nakon provedene ankete, odlučeno da se ne ide u štrajk

Autor: Iva Bucić

16.11.2023. 09:14
Nakon provedene ankete, odlučeno da se ne ide u štrajk

Foto: DAVORIN VISNJIC/PIXSELLZaposlenici teretne luke Zadar u zadnji su tren odlučili da ipak neće u štrajk. Nakon što su od Uprave tražili povišicu od 200 eura bruto, ponuđeno im je samo 30 eura za topli obrok, što je predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, Stjepan Lisičak, ocijenio mizernim i smiješnim. Radnici su takvo povećanje u konačnici odbili, a sada strpljivo čekaju proljeće, za kada Luka Zadar ima dogovorene unosne poslove.


– Nismo uzeli tih ponuđenih 30 eura, neka to firmi, njima treba novca, kazao je sarkastično Nikola Tuta, sindikalni povjerenik podružnice Luke Zadar.


Sindikat prometa i veza među radnicima Luke Zadar u ponedjeljak je proveo referendum na kojem su se radnici jednoglasno složili da još neće u štrajk.
– Za sada nećemo štrajkati, čekat ćemo proljeće i nadamo se da će biti malo bolje. Po najavama poslova, trebalo bi biti bolje, pa ćemo se onda do tada strpjeti, poručio je kratko Tuta.


Predstavnici Sindikata prometa i veza Hrvatske od Uprave su tražili povećanje osnovice za fiksni iznos od 200 eura bruto, no bili su spremni pristati i na niži iznos. Bilo kako bilo, u Sindikatu nisu htjeli da se plaće povećaju za određen postotak, budući da bi se onda plaće puno više povećale onima koji imaju veće plaće, a manje onima koji rade za minimalac.


Kako je navedeno u Registru stvarnih vlasnika, jedini stvarni vlasnik društva Luka Zadar d.d. je Jinxiong Hu. Taj je kineski investitor svojevremeno s Ivicom Todorićem pregovarao o preuzimanju Agrokora za dvije milijarde eura. Prema godišnjem izvješću o poslovanju Luke Zadar, prihodi ove tvrtke lani su iznosili 3.643.524 eura (27.452.134 kuna), a dobit 67.318 eura (507.205 kn).