Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

POSLJEDICE POLITIKE

Točka o UV-u Znanstvene knjižnice žurno će biti uvrštena na Gradsko vijeće

Autor: Marina Vlakić

22.07.2023. 18:53
Točka o UV-u Znanstvene knjižnice žurno će biti uvrštena na Gradsko vijeće

Foto: Luka JeličićJedna od najvažnijih kulturnih ustanova u Zadru, Znanstvena knjižnica, već više od sedam mjeseci djeluje bez Upravnog vijeća. Ova neozbiljna situacija samo je još jedan rezultat političkih snaga u Gradskom vijeću u kojemu niti jedna stranka nema većinu, zbog čega važne kulturne i sportske ustanove često služe za međusobna prepucavanja.


Dogodilo se to i sa Znanstvenom knjižnicom, osnovanom još daleke 1855. godine, nemjerljivo važnom za znanstveni i kulturni život Zadra, a koja i danas djeluje bez ovog važnog nadzornog tijela. Uoči sjednice Gradskog vijeća idućeg utorka saznajemo da će točka o Upravnom vijeću Znanstvene stoga po žurnom postupku biti uvrštena na dnevni red jer ustanova ne može više ovako funkcionirati.


Naime, još u prosincu prošle godine čak troje članova UV-a, Branimir Čakić, Rafaela Božić i Marko Lukić, dali su ostavke napominjući da su one neopozive. Čakić, djelatnik Gradske knjižnice Zadar, tada je otvoreno za naš list kazao kako je ostavku podnio jer više ne želi imati veze s politikom koja »limitira svaku stručnost«.


Ne može se u objavu natječaja
– Čim sam to spoznao, nemam više tu što tražiti, trpaju me u politiku, a u politici ne želim biti, to je sve što mogu reći. Toliko sam iznerviran ovom situacijom, vidim da mi ovo nije trebalo jer niti promil tamo ne mogu pomaknuti. Svi me znaju kakav sam i da bi baš zbog svoga karaktera nešto napravio, ali jednostavno ne možeš jer nailaziš ne na jedan, već na pet tisuća zidova. Neka zato oni rade što god žele, ja tu ne mogu ništa, kazao nam je tada Čakić.


Otad se u Znanstvenoj knjižnici ništa nije promijenilo te još uvijek djeluje bez Vijeća, a ravnateljica Marijana Senkić-Klapan i dalje ju vodi u svojstvu vršiteljice dužnosti. No, nije ovo jedini problem gradskih kulturnih ustanova – i Gradska knjižnica Zadar nema Upravno vijeće jer je starom mandat istekao još 23. travnja. Predsjednik gradskog Odbora za izbor i imenovanja, SDP-ov Daniel Radeta, najavljuje da će u utorak zatražiti hitno uvrštenje točke o Upravnom vijeću Znanstvene knjižnice na dnevni red sjednice Gradskog vijeća.


– Dogovorili smo se da će Klub vijećnika SDP-a i Klub NL Enija Meštrovića predložiti uvrštenje ove točke, a što će biti, još ne znamo jer prave većine u Gradskom vijeću nema, niti se može sastaviti. Na vijećnicima je stoga da glasuju onako kako misle da je najbolje, a za Grad je najbolje da se konačno sastavi Upravno vijeće Znanstvene knjižnice te provede natječaj za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice.


Međutim, među vijećnicima postoje oni koji su spremni blokirati to, kao što su već učinili više puta, pritom mislim na Akciju mladih i HDZ koji su se udružili u pothvatu da se Znanstvena knjižnica ne organizira i ne sastavi njeno Upravno vijeće, kaže Radeta, napominjući da na sjednici idućeg tjedna ipak neće biti i točka o Gradskoj knjižnici Zadar.


Uspijevaju provoditi program


– Do danas nismo dobili odgovor Grada o diplomi predsjednika Upravnog vijeća Knjižnice, iz čega smo zaključili da Vijeće godinama ilegalno funkcionira, ali očito nitko neće snositi posljedice. Jer da čelnik UV-a Gradske knjižnice ima diplomu, već bi je bili dostavili Odboru za izbor i imenovanje kako bi sve bilo jasno i transparentno.


Kao predsjednik Odbora smatram da se ovakve situacije za Gradsku i Znanstvenu knjižnicu nisu smjele dogoditi jer ovo narušava ugled ovih ustanova. No, sada nam je najvažniji cilj na Gradsko vijeće uvrstiti problem Znanstvene knjižnice koja već mjesecima djeluje bez Vijeća, ističe Radeta.


V.d. ravnateljica Znanstvene, Marijana Senkić-Klapan, na pitanje kako sve ovo vrijeme funkcioniraju bez Upravnog vijeća, pojašnjava da, zahvaljujući zakonskoj regulativi, neke odluke, srećom, može sama donositi.


– Za ustanovu kakva je Znanstvena knjižnica potrebno je imati Upravno vijeće, međutim, u ovim okolnostima nastojimo funkcionirati provodeći sve zacrtane aktivnosti. Vijeće je prihvatilo program rada Knjižnice te ga sada i provodimo bez ikakvih poteškoća, a statut Knjižnice omogućio mi je da odluke neophodne za njeno funkcioniranje mogu donijeti u suglasnost s preostalim članovima Upravnog vijeća.


Najvažnije mi je da bez teškoća u ovom trenutku možemo provoditi programske aktivnosti, no nije na Znanstvenoj knjižnici obavljati posao kojega treba obaviti Gradsko vijeće, a to je imenovanje preostala tri člana Upravnog vijeća, poručuje uoči sjednice v. d. ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar.