Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

OBILJEŽAVANJE

Učenici OŠ Zadarski otoci 11. puta slavili Gospu od Zdravlja

Autor: Matea Guzalić

13.09.2023. 09:00
Učenici OŠ Zadarski otoci 11. puta slavili Gospu od Zdravlja

Foto: Luka JeličićOsnovna škola Zadarski otoci ponosno je jedanaestu godinu zaredom organizirala projekt Gospa od Zdravlja koju su nekad zvali i Gospa od Kaštela. Ovog utorka, zajedno sa Župnim uredom sv. Stošije, Udrugom glagoljaša Zadar i Osnovnom školom Šime Budinića, škola je uspješno obilježila ovu važnu manifestaciju.


Glavni program održan je na Narodnom trgu gdje su učenici OŠ Zadarski otoci i OŠ Šime Budinića dijelili fritule i prigodne materijale građanima. Tijekom programa učenici su pjevali marijanske pjesme i izveli igrokaz koji je prikazivao povijesni događaj povezan s Gospom od Zdravlja. Kao poseban dodatak, učenici su nosili narodne nošnje svog zavičaja, dok su drugi bili odjeveni kao mornari.


Foto: Luka Jeličić


Zahvalnost Gospi


Nakon završenog prvog dijela programa, uslijedila je dječja procesija koja je krenula od Narodnog trga prema crkvi Gospe od Zdravlja. U procesiji su učenici nosili kopiju čudotvorne Gospine slike naslikane 1447. godine od strane slavnog slikara Blaža Jurjeva, a također su nosili sliku natpisa teksta i cvijeće kao znak zahvalnosti. U crkvi su učenici ponovili svoj program, a župnik zadarske katedrale sv. Stošije, don Radoica Pinčić, govorio je o povijesti crkve i čudotvorne slike Gospe od Zdravlja, te o postavljenoj novoj kamenoj ploči na glagoljici zahvalnih Zadrana unutar ove crkve.
– Skupljamo se svake godine, ponekad na datum 12. rujna kada je izbio požar u Zadru, a Gospa je spasila grad od tog požara, a ponekad na datum 21. studenog kada se obilježava blagdan Gospe od Zdravlja. U ovaj projekt smo krenuli kada smo otkrili da je jedna kamena ploča koja se nalazila na crkvi govorila o samom događaju spašavanja Zadra od požara prije 271 godinu, a bilo je spomenuto i da se vatra sama ugasila na zagovor Gospe. To je bio pisani dokument i trag prošlosti. Međutim, Zadar je bio bombardiran više od osamdeset puta tijekom Drugog svjetskog rata, crkva je pogođena i ostavljena je samo slika i oltar, tako da se naš dio prošlosti koji se nalazio na pisanom kamenu oštetio prilikom bombardiranja. Crkva se kasnije obnovila, ali ploča nije bila stavljena, tako da smo mi u dogovoru s crkvom vratili ploču. Ona se sada nalazi u unutrašnjosti crkve, a natpis na ploči je na glagoljici, ispričala nam je Željka Diklan iz OŠ Zadarski otoci dodajući da se prošlost Zadra ne smije zaboraviti.


Foto: Luka Jeličić


Ne zaboravljaju prošlost


– U ovom prekrasnom programu sudjeluju djeca iz dvije škole, OŠ Zadarski otoci i OŠ Šime Budinića. Svake godine obilježavamo ovo na drugačiji način kako se zadarska prošlost ne bi zaboravila. Ako je mi zaboravimo, to je jako loše. Mladi naraštaji trebaju čuvati kulturnu baštinu, brinuti o njoj i znati da je to nešto vrijedno i važno za Zadar, Hrvatsku i za cijeli svijet, zaključila je Diklan.


Dakle, cilj postavljanja nove kamene ploče bio je oživjeti sjećanje na događaj koji se odvio prije 271 godinu, kada je Gospa spasila Zadar od požara. Ova kamena ploča sada svjedoči o bogatoj povijesti grada Zadra i podsjeća sve građane na važne trenutke iz prošlosti koji oblikuju identitet ovog grada, a OŠ Zadarski otoci, zajedno sa svojim partnerima i učenicima, ponosno nastavlja tradiciju obilježavanja Gospe od Zdravlja.


Foto: Luka Jeličić