Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MNOŠTVO VJERNIKA

[FOTO] U župi Uznesenja BDM u Škabrnji svečano proslavljena Velika Gospa

Autor: Nikolina Lucić

15.08.2023. 13:30
[FOTO] U župi Uznesenja BDM u Škabrnji svečano proslavljena Velika Gospa

Foto: Arif SitnicaVelika Gospa tradicionalno je svečano proslavljena u župi Uznesenja BDM u Škabrnji koncelebriranim slavljem koje je u župnoj crkvi predvodio o. Jeronim Marin, OSB, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu i opat predsjednik Slavenske benediktinske kongregacije sv. Vojtjeha – Adalberta, a potom i procesijom s Gospinim kipom kroz to mjesto. Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija, po završetku svoga zemaljskog života, dušom i tijelom uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.


To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija opat Marin kazao je kako je uznesenje Djevice Marije majke svih majki jedan od najsvjetlijih kršćanskih blagdana, kada se slavi istina vjere.


Pred nepreglednim je mnoštvom vjernika u škabrnjskoj crkvi dodao i kako je Crkva od 5. stoljeća, prvo na Istoku slavila Marijino uznesenje, mada je blagdan tek nedavno proglašen.

– Ona je početak i savršena slika konačnog savršenstva Crkve; početak i kraj l, cilj kojem stremimo i suputnica kojoj se u životu nadamo, naglasio je Marin i rekao kako je živjela i učila od svog sina.


– Odmah po smrti zbog svoje je punine i čistoće bila prva do svog sina. Zato se i želimo posvetiti svemu što se od nje može naučiti, kako bi naše postojanje s Bogom bilo plodonosnije i sretnije. Tri Marijine kreposti i tri kršćanske kreposti vjere, ljubavi i nade jasno se ogledaju i slave u njenom životu i vjeri, poručio je Marin.


Brojna misna slavlja posvećena Gospi


Diljem Zadarske nadbiskupije, osobito u župama posvećenima Marijinom uznesenju kojih ima na našim otocima, u zaleđu i u gradu Zadru, vjernici tradicionalno i živom vjerom, zahvalno, u velikom broju sudjeluju na misnim slavljima i u procesijama s Gospinim kipom.Taj znak hoda s Marijom i za njom, našom Majkom, svjedočki je izraz vjere da i mi budemo dionici zajedništva s Bogom i da dušom i tijelom prispijemo u Nebo, gdje nas Majka Marija već čeka.


Opat je u svojoj propovijedi istaknuo i da je Marija povjerovala proročanstvu Božjem i obećanju slave i čistoće njezine vjere.


– Slavila je Boga i sva velika djela koja je učinio. Marija prebire po prošlosti snova naroda, kako bi shvatila temelje i korijene svije vjere. Imala je snage reći “da” Bogu. Oslonila se na iskustvo onih prije nje i ono što joj je vjerom predano. Jer, naša je prošlost tamo gdje nas vjerovanje vodi, pojasnio je opat, dodavši kako se vjernici hrane sjećanjima.


– Što je vjera? Ona je povjerenje, a ono se gradi i traži vrijeme. Vjera je ta na koju se oslanjamo i na temelji koje gradimo svoj identitet, jer čovjek bez sjećanja i narod bez povijesti nisu ništa.Papa Franjo kazao je kako zanemarivanje povijesti i gledanje u budućnost trik za one koji su plitki, nepovjerljivi, naglasio je Lisica, dodavši kako se obećanja budućnost trebaju temeljiti na onome što je Bog obećao vjernicima.


– Zato, čuvajmo svoju vjeru i njegujmo svoja sjećanja, koliko oni bolni i teški bili. Jer, nada nas uvijek usmjerava prema obećanjima i dobru koje će se tek dogoditi. No, što je zapravo nada? Krepost ufanja, težnja za srećom ili pak očekivanja koja nas nadahnjuju?


To je ono što je Bog dao kao odgovor na čežnju za srećom. Tamo gdje smo bacili sidro naše nade usmjeravat će naše želje, istovremeno se pitajući da li je u skladu s onom najvećom – čežnjom za Bogom, poručio je opat Marin, zaključivši kako ljubav i nada stoje na kraju svakog puta.


Foto


Velika Gospa u Škabrnji


avatar

Snimio: Arif Sitnica


15.08.2023. 13:31
Galerija

Foto: Arif Sitnica