Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Svetkovina Uznesenja Marijina

Velika Gospa svečano proslavljena u zavjetnoj crkvi Gospe od Jasenova

Autor: Toni Perinić

15.08.2023. 13:43
Velika Gospa svečano proslavljena u zavjetnoj crkvi Gospe od Jasenova

Foto: Toni PerinićSvetkovina Uznesenja Marijina na nebo, Velika Gospa, svečano je proslavljena u zavjetnoj crkvi Gospe od Jasenova u Vrsima. Na stotine vjernika iz Domovine i svijeta ujedinilo se zajedno u molitvi oko Gospinog kipa iznoseći prošnje i zazive u tišini svoga srca za brojne potrebe. Svetu misu na vanjskom oltaru predvodio je župnik don Ivica Bašić, koji je u homiliji istaknuo kako se svaki vjernik treba truditi živjeti prema Marijinim pravilima, koja vode u nebesko zajedništvo s njom.


– U Mariji imamo pomoćnicu, zagovornicu, odvjetnicu koja stoji uz nas i onda će i Gospodin biti milostiv prema nama. Mi smo danas poput naše Nebeske Majke pohitili u ovo gorje, na ovaj brežuljak Gospodinu, ali i njoj u zagrljaj.

Ovo je pravi trenutak da se prisjetimo i Gospinog pohoda našem mjestu prije 507 godina, kazao je u nadahnutoj propovjedi vrški župnik, dodavši kako Gospa i danas dolazi među ljude dijeleći svoje milosti i ljubav.


– Ako želimo biti zapamćeni nakon ovozemaljskog života činimo dobra djela i nasljedujmo primjer one koja je “milosti puna”, poručio je župnik.


Crkva Gospe od Jasenova sagrađena je kao zavjetni dar za ukazanje Gospe na trsu vinove loze udovici Jeleni Grubišić, 1516. godine. Od tada do danas, brojne generacije vjernih vršana dva puta godišnje hodočaste u Marijinu crkvu s posebnim poštovanjem i štovanjem te zahvalnošću za iskazane milosti i providnosti.