Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Lipi moj grade

Djeca oslikavala platnene vrećice motivima vezanim za očuvanje okoliša

Autor: ZL Promo

30.11.2022. 10:00
Djeca oslikavala platnene vrećice motivima vezanim za očuvanje okoliša

Foto: PromoZbrinjavanje otpada rastući je problem kojeg je svako od nas donekle svjestan, ali možda ne zna na koji način može doprinijeti rješenju. Stoga je potrebna edukacija kako bismo znali odgovorno gospodariti svojim otpadom i kako bismo u svakodnevnom životu pravilno razvrstavali otpad nastao u kućanstvu. Pravilnim razvrstavanjem kućnog otpada izravno utječemo na smanjenje nastanka smeća, a istovremeno stvaramo mogućnost recikliranja.


U sklopu kampanje “Lipi moj grade” koju proteklih nekoliko mjeseci provodi zadarska Čistoća, a koja za cilj ima pravilno zbrinjavanje otpada te njegovo recikliranje tokom održanih radionica za djecu neki od novonastalih radova uključivali su vaze za cvijeće napravljene iz odbačenih staklenih tegli, držače za olovke od rola toaletnog papira, hranilice za ptice od plastičnih boca te razne dječje omiljene likove i junake iz crtića koji će im služiti kao ukras, ali i podsjetnik na to kako se trebaju ophoditi s otpadom.


Suradnja s Eko-Zadrom


Radionice u školi nisu jedini oblik edukacije koji je proveden tijekom listopada.
U prostoru Gradske knjižnice Zadar održana je i radionica za djecu s ciljem edukacije i promicanja vrijednosti projekta. Radionica je bila otvorenog tipa te su u njoj sudjelovala djeca školske dobi. Imali su priliku oslikavati platnene vrećice motivima vezanim za očuvanje okoliša, a voditeljice radionice, iz udruge Eko-Zadar, razgovarale su sa sudionicima o važnosti odvajanja otpada te čuvanja prirode.


Aktivnosti vezane za edukaciju djece ne prestaju sa završetkom listopada, već se nastavljaju i u prosincu, kada je predviđeno još devet radionica u drugim razrednim odjeljenjima četvrtih razreda, kao i još jedna radionica u Gradskoj knjižnici.