Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

STOP ODLAGANJU ODLAGALIŠTA

Tijekom iduće godine trajno zbrinjavanje zadarskog otpada u CGO-u u Biljanima

Autor:

30.10.2022. 10:43
Tijekom iduće godine trajno zbrinjavanje zadarskog otpada u CGO-u u Biljanima

Foto: Grad ZadarPožar na odlagalištu otpada iznad Dikla nakon tri dana je ugašen. Nastavit će se dežurstvo i sanacija mogućih preostalih zapaljenih dijelova otpada. Pripadnici JVP-a Zadar i DVD-a iz Nina, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Pakoštana i Polače, uz vatrogasne službe Čistoće i brojnu mehanizaciju, danonoćno su radile na gašenju vatre.


Cjelodnevna mjerenja kvalitete zraka


Kako je objašnjeno, gašenje požarišta na odlagalištima otpada ima propisane procedure i protokole i dugotrajno je. Zbog dima od zapaljenog otpadnog materijala Gradska uprava naložila je cjelodnevna mjerenja kvalitete zraka uz opožareni dio odlagališta koja su građani mogli pratiti putem internetskih stranica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije u realnom vremenu. Ta mjerenja nisu pokazala više razine štetnih tvari u zraku, ali jesu brigu stanovnika gradskih naselja uz odlagalište.


Gradonačelnik Dukić je tijekom obilaska požarišta istaknuo kako odlagalištu definitivno nije mjesto u Diklu. Prema njegovim riječima tijekom iduće godine deponij će se zatvoriti, a traju aktivnosti na pripremi projekata cjelovite sanacije.
Preduvjet za zatvaranje deponija u Diklu je početak rada novog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Već tri godine traje gradnja novog Centra koji se financira sredstvima EU.


– Bez obzira na stanje svjetskog tržišta poskupljenja energenata, materijala i radne snage, radovi na Centru se odvijaju, uz manje odstupanje, planiranom dinamikom – obavještava direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović i najavljuje kako svi radovi, uključujući i probni rad od 6 mjeseci, moraju biti završeni do kraja 2023. godine, jer tada završava razdoblje financiranja od strane EU-a.


Idejni projekt sanacije i lokacijska dozvola


Nakon otvaranja CGO-a Biljane Donje sva službena odlagališta na području obuhvata Centra se moraju zatvoriti i započeti njihova sanacija, naravno, to uključuje i najveće odlagalište otpada Diklo.


– Čistoća je operativno spremna već sutra za premještaj u Centar u Biljanima i novu organizaciju posla. U protekom razdoblju investirano je 30 milijuna kuna u nabavku svih potrebnih specijalnih strojeva i vozila. Kad se otvori Centar za gospodarenje otpadom sva odlagališta na području Zadarske županije se zatvaraju, a tako i ono kod Dikla, najavio je direktor Čistoće d.o.o. Zadar John Ivan Krstičević i podsjetio kako kontinuirano traje suradnja s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša u pripremi sanacije odlagališta otpada u Diklu procijenjenom na više od 100 milijuna kuna.


Pripremni postupci za zatvaranje odlagališta traju već godinama, a sukladno izmjenama zakonskih odredbi usklađivala se sva potrebna dokumentacija. Konačno, izrađen je Idejni projekt sanacije te izdana lokacijska dozvola. Kroz to vrijeme trajalo je rješavanje svih imovinskopravnih poslova koje nije završeno, a ovisi i o završetku katastarske izmjere koja je u tijeku. Kako bi radovi na sanaciji mogli započeti ranije, predviđeno je ishođenje zasebnih uporabnih dozvola u fazama, a time i konačno rješavanje problematike zbrinjavanja otpada na području grada Zadra.