Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lipi moj grade

Učenici zadarskih škola učili o važnosti odvajanja otpada

Autor: ZL Promo

30.11.2022. 10:00
Učenici zadarskih škola učili o važnosti odvajanja otpada


Kampanja pod nazivom “Lipi moj grade” gradske tvrtke Čistoća Zadar već se nekoliko mjeseci bavi spomenutom problematikom te je velik dio građana već upoznat s njezinim ciljevima koji su usmjereni na buđenje svijesti o važnosti odvajanja otpada. Glavna je tema odgovorno gospodarenje otpadom, a nakon niza aktivnosti usmjerenih na odrasle, proteklog je mjeseca došao red na edukaciju djece, odnosno učenika četvrtih razreda zadarskih osnovnih škola.


Tijekom listopada je održano 9 edukativno-kreativnih radionica u zadarskim školama, a njihova je tema bila usko vezana uz temu samoga projekta, naravno, prilagođena dobnom uzrastu učenika.


Ponovna upotreba otpada


Radionice su održane pod stručnim vodstvom, a njihov je cilj bio na kreativan i zanimljiv način približiti učenicima temu svakodnevnog odvajanja otpada – zašto je važno i na koji se način provodi. Učenici su tako prije svega imali priliku saznati razliku između otpada i smeća te im je pobliže prezentirana zelena kanta s narančastim poklopcem, kao i vrste otpada koje u nju trebaju odlagati. Tvrtka Čistoća spomenute je kante podijelila svim kućanstvima već u lipnju ove godine te je velik dio učenika s njom otprije upoznat i zna na koji se način ona koristi.

Kreativni dio radionice odnosio se na izradu novih predmeta od (čistog) otpada, a neki od predmeta iz kojih su nastali učenički radovi su: plastične boce, staklene tegle, kartonske kutije od jaja, ostatci od role toaletnog papira, plastične kutijice i sl. Time su se učenicima približila i na praktičan način pokazala ponovna upotreba stvari s naglaskom na njihovo potpuno iskorištavanje. Posebna se pozornost obratila na bacanje preostalog otpada koji je ostao nakon same izrade u odgovarajuću kantu.