Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

kolaps u prometu

Građani ogorčeni zatvorenim Žmirićima: "Od Petrčana do Zadra vozimo se pola dana!"

Autor: Goran Šimunov

15.05.2024. 11:35
Građani ogorčeni zatvorenim Žmirićima:

Foto: Mislav KlanacKorak naprijed, korak nazad. Tako bi se mogla najkraće opisati trenutačna situacija na prometnom smjeru od križanja Žmirići preko Kožina i dalje u smjeru Nina. Nakon što je nekoliko mjeseci promet kroz prigradsko naselje Kožino bio dramatično usporen s čak dva privremena semafora koji su regulirali promet, na državnoj cesti kroz to mjesto sada je postavljen samo jedan semafor pa se brzina prometa bitno ubrzala, ali je s druge strane od početka tjedna posve obustavljen promet kroz križanje Žmirići iz smjera Puta Nina.


Prosječnog vozača pritom puno manje zanima da se ovdje na već ranije započeti projekt aglomeracije Zadar – Petrčane nastavio radovima na cjelini Petrčane, Kožino i sliv Puta Bokanjca, koji se odvijaju i na dionici državne ceste kroz Kožino, nastavila rekonstrukcija križanja Žmirići, zapravo posve drugi projekt čije se odvijanje preklopilo s prvospomenutim.


Prometni smjer Zadar – Vir ima visoko vršno ljetno dnevno prometno opterećenje od oko 30.000 vozila na dan.


Loša signalizacija
Ono što iznova zabrinjava je loša prometna signalizacija i loše informiranje javnosti o potpunom zatvaranju prometa ulicom Put Nina kroz križanje Žmirići, zbog čega se, bez pretjerivanja, stotine vozila, među kojima ima jako puno onih sa stranim registarskim oznakama, zaustavi tek na mjestu prokopane ceste na samom križanju Žmirići.Ako se već investitor, Hrvatske ceste i izvođač radova, Strabag, nisu potrudili bolje označiti zatvaranje ovog prometnog smjera, mogli bi ih na to barem upozoriti Grad Zadar i gradski TZ koji od tih stranih gostiju zarade pristojan novac.


S druge strane, ugodno nas je iznenadila brzina prometa na smjeru Ulica Hrvatskog sabora, poznata kao obilaznica, preko novoprobijene i asfaltirane alternativne ceste kroz križanje Žmirići prema Kožinu. Umjesto dosadašnjih 30 minuta do gotovo sat vremena potrebnih da se prođe ovim smjerom, ovisno o broju vozila, sada je to sve ipak brže.


– Ove gužve na cesti su katastrofa, ovo se treba riješiti što prije jer je sadašnja situacija nemoguća. Svakog jutra išao sam na terapije iz Privlake u Zadar u 6 sati ujutro, a kad sam se vraćao je bila katastrofa. U popodnevnim satima su se kolone iz Zadra u smjeru Privlake stvarale već kod ulaza na Odlagalište Diklo.


Onda smo u koloni do izlaza iz Kožina izgubili i po 45 minuta, osim ako ne bismo skrenuli u Kožino i izbjegli barem dio kolone. Kada bismo išli u smjeru Zadra oko 9 sati ujutro čekanja bi bila najmanje pola sata, priča nam Špiko, privlački povratnik iz SAD-a, kojeg smo zatekli u koloni koja je čekala na ulazu u Kožino iz smjera Nina.U koloni i po 45 minuta


– Moj kolega je živio dugo godina u Francuskoj, a ja sam živio 40 godina u Americi gdje se ovo ne može dogoditi. Već šest mjeseci ne može se proći kroz tri ceste u centru Privlake.


U Privlaci su stavili gumenu cijev za vodu preko ceste pa vozila prolaze preko nje, a iz te cijevi sada, kada je preko nje prošao tako velik broj vozila, voda šiba na deset mjesta i nitko ne dolazi to pogledati i popraviti, upozorava ovaj Privlačanin, dok njegov prijatelj Mladen Ivan kaže kako se doista sporo radi na oba gradilišta, aglomeraciji kroz Kožino i križanju Žmirići, ali kako ne vjeruje da se sabotira.


– Nadam se da me neće staviti u zatvor zbog toga što kritiziram ova loša prometna rješenja i duga čekanja, kaže u šali Mladen Ivan te dodaje kako misli da neće biti puno koristi niti od novinarskog pritiska prema odgovornima. Ovo se nigdje na Zapadu ne može dogoditi, tvrdi Mladen Ivan.


Prema zadnjim javno objavljenim informacijama radovi na aglomeraciji na državnoj cesti kroz Kožino te u samim mjestima Kožinu i Petrčanima trebali bi se privremeno obustaviti od 1. srpnja do 1. rujna.Dogodilo se to nakon pritisaka mještana Kožina prema Gradu Zadru čiji su predstavnici isprva tvrdili kako nemaju ovlasti prekidati radove u sezoni ako su sufinancirani iz EU izvora, ali se doznalo kako je to ipak omogućeno izmjenama zakona. Nije poznato jesu li investitor, Odvodnja Zadar i izvođač radova, Euro projekt, potpisali aneks ugovora koji bi omogućio prestanak radova u glavnoj sezoni.


Prema procjeni koju je u medijima iznio direktor Euro projekta Mladen Ninčević, svi radovi na aglomeraciji u Kožinu trebali bi biti završeni krajem ove, najkasnije početkom iduće godine, no svakako puno prije iduće turističke sezone.


Nitko nije zadovoljan čekanjem


Još jedna od putnica u vozilu koja je čekala ‘zeleno’ na semaforčiću u Kožinu, Sandra, koja je iz Slavonskog Broda, a na ovom području su vlasnici apartmana, rekla je kako nije normalno ovoliko dugo čekanje u prometu zbog izvođenja radova, ali da ipak nisu toliko ogorčeni.


– Tako je svake godine, mora se raditi, ali vjerujem kako nitko nije zadovoljan. Budući da smo Slavonci, malo smirenije gledamo na ove probleme s radovima i dugim čekanjima na cestama. Ali i kod nas zna biti radova i čekanja u prometu.Čovjek se privikne pa tako bude svugdje. Da nam je vau, nije baš, svake godine je isto, ali valjda tako mora biti, govori Sandra, dok vozač u istom automobilu, Krešimir, kaže kako su bili ovdje prije mjesec dana kada su čekanja u prometu trajala čak dva sata.


– Bili smo tada u Petrčanima i nešto radili, a ne daj Bože da nam je tada trebalo nešto iz Zadra. Katastrofa. Pola dana se izgubi. Valjda će radovi biti gotovi do sezone. Svjesni smo kako će biti gužve i sada i u sezoni, misli Krešimir.


Jedna od rijetkih koja je pristala javno iznijeti svoje mišljenje o radovima, Ivana, kazala nam je kako putuje svakog dana na posao u Zadar te da je ovo neizdrživo.


– Najgore mi je što uopće ne mogu planirati koliko prije moram krenuti kako bih stigla na vrijeme. Nadam se kako će se uskoro ovi problemi prestati, ističe Ivana.