Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

SUHE CIJEVI

"Dok traju radovi na popravku cjevovoda, osigurajte nam cisternu s vodom"

Autor: Matea Guzalić

07.09.2023. 16:44

Foto: MARKO GRACINStanovnici okolice Benkovca suočili su se s nedostatkom vode zbog radova i popravaka na cjevovodu, a njihovi apeli za pomoć gradskoj tvrtki Vodovod i odvodnja nisu bili uspješni. Jedna od zabrinutih mještanki, čiji su podaci poznati našoj redakciji, objasnila nam je da nije problem u popravcima, već u tome što se ne osigurava cisterna s vodom za stanovnike onih ulica koji tijekom trajanja radova ostanu bez tekuće vode.


Radovi na cjevovodu nisu ništa neobično u svakodnevnom održavanju infrastrukture, no prema riječima mještanke, ovaj problem postaje ozbiljan jer Vodovod i odvodnja nije osigurao alternativne izvore vode tijekom trajanja radova. Mještanka je također istaknula da se ova situacija ponavlja više puta godišnje i da je nedopustivo da se ne osigura pristup vodi, naročito kada su u pitanju životinje koje ovise o toj vodi.


– Ovi radovi i popravci se događaju više puta godišnje, no nije problem u njima, to je sve u redu i nužno je, već je problem u tome što se ne osigurava cisterna s vodom. Ja nemam bunar, gusternu ili nešto slično, a sigurno nisam jedina mještanka bez tih opcija. Zvala sam lokalni Vodovod više puta na sve njihove službene brojeve, čak i ured direktorice ove tvrtke koja se ne javlja. Zvala sam i tehničku službu Vodovoda i odvodnje čiji djelatnici pri mojim razgovorima s njima nisu bili pristojni, već sam doživjela neugodnosti zbog njihovih reakcija i nepristupačnosti. Jedino što sam tražila je tu jednu cisternu s vodom da je ima i za ljude i za životinje, pa popravci cjevovoda neka traju koliko god trebaju, ispričala nam je mještanka iz okolice Benkovca.


“To su većinom radovi od samo nekoliko sati…”
Kako bismo saznali u čemu je problem, kontaktirali smo Boženu Ljutić, direktoricu Vodovoda i odvodnje Benkovca koja je istaknula da nije problem u nedostatku pravovremene reakcije njihove tvrtke, već u razumijevanju različitih situacija koje mogu nastati tijekom radova.


– Prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju, mislim da se radi o članku 58., ako je ograničenje isporuke dulje od 24 sata, onda imamo obvezu ljudima osigurati cisternu. Mi to redovno radimo, mada su takva ograničenja vrlo rijetka. Jučer nam je iznenada puknuo cjevovod, prošlo je svega nekoliko sati dok smo mi to sanirali, nije uopće bilo potrebe za osiguranje cisterne s vodom. To su većinom radovi od samo nekoliko sati, a mi smo čim je pukla cijev stavili o tome obavijest na Radio Benkovac i poslali tu istu obavijest Općini Polača i Gradu Benkovac i nekim firmama koje su na tom području da ćemo sanirati taj gubitak najkasnije do 18 sati, a mislim da smo to i ispoštovali, izjavila je Ljutić.


Božena Ljutić, Foto: ZADARSKA ŽUPANIJA