Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

TJEDAN PSIHOLOGIJE

Radionice i predavanja usmjerene očuvanju mentalnog zdravlja Zadrana svih generacija

Autor: Doria Kolanović

16.02.2023. 19:07
Radionice i predavanja usmjerene očuvanju mentalnog zdravlja Zadrana svih generacija

Foto: UnsplashRadionicama iz programa očuvanja mentalnog zdravlja kojega provodi Udruga studenata psihologije Kasper, ovoga tjedna počeli su pretprogrami 16. Tjedna psihologije kojega od 20. do 26. veljače organiziraju Odjel za psihologiju i Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru uz sudjelovanje Udruge studenata psihologije Kasper, Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja predškolske djece, Odjela za nastavničke studije u Gospiću i Zavoda za javno zdravstvo.


Šesnaesto izdanje Tjedna psihologije održava se od 20. do 26. veljače, ali se prigodne aktivnosti obilježavanja u školama i vrtićima zbog školskih praznika održavaju u tjednu prije i tjednu nakon 16. Tjedna psihologije pa će ovogodišnji program u organizaciji Sveučilišta u Zadru trajati čak tri tjedna, a usmjeren je na promociju psihologije u zajednici, odnosno očuvanju i poboljšanju dobrobiti pojedinca i društva.


Školske radionice


Radionice koje će se u školama i vrtićima održavat će se u tjednu prije i tjednu nakon službenih programa 16. Tjedna psihologije, a počele su radionicom pod nazivom »Na mreži« koju su za učenike 7. razreda zadarske Osnovne škole Stanovi održale studentice psihologije Arijana Lukačević, Manuela Domitrović i Barbara Vidović.
Njihove kolegice, Ivana Bikić i Lara Nizeteo, radionice pod nazivom »Zimmer frei« održale su za učenike 1. razreda Privatne gimnazije Nova.


Ciklus radionica za učenike nastavlja se danas kada će studentice psihologije Ines Badurina, Eleonora Pliško i Anđela Kovačević u Osnovno školi Stanovi govoriti o temi poremećaja hranjenja, a Blanka Klarić i Paula Radetić će u Privatnoj gimnaziji nova održati dvije radionice, i to za učenike 2., a zatim i 3. razreda, pod nazivom »Rizična ponašanja u virutalnom okruženju«.


Današnje radionice zaključit će prof. dr. sc. Mira Klarin i magistra psihologije Maša Atlaga u Osnovnoj školi Bartula Kašića Zadar radionicom za roditelje djece prvašića. Naziv radionice je »Razumijevanje emocija kod djece«.


Glavni program


U ponedjeljak, 20. veljače, na početku službenog programa 16. Tjedna psihologije, Q&A s psihologinjama Ivanom Sučić Šantek i Severinom Mamić održat će se na radionici otvorenoj za širu javnost u knjižnici Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, koja počinje u 14 sati.


Stručno predavanje povodom Svjetskog dana socijalne pravde, namijenjeno psiholozima i drugim stručnjacima, studentima te zainteresiranoj javnosti pod nazivom »Tko, kada, kako i zašto mari za pravednost?« održat će izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru istoga dana u 18 sati.


U knjižnici Novog kampusa u utorak, 21. veljače u 14 sati, najavljena je radionica namijenjena studentima i svim zainteresiranima pod nazivom »Kuda sa stresom?«, a vodit će je izv. prof. dr. sc. Marina Nekić i magistra psihologije Severina Mamić.


Dio programa održat će se i u Gradskoj knjižnici u Biogradu. Tamo je za srijedu, 22. veljače u 18 sati, najavljeno predavanje izv. prof. dr. sc. Ivane Macuka pod nazivom »Nije lako biti roditelj: usponi i padovi« i s podnaslovom: »Svakodnevni izazovi roditelja – Što dovodi do osjećaja sagorijevanja u roditeljskoj ulozi?«. Predavanje je otvoreno za javnost.


Studentice psihologije Korina Miličević, Nika Tokić i Kate Musa, zajedno s magistrom psihologije Kristijanom Žibratom u petak će u Klubu Božo Lerotić održati će radionicu namijenjenu studenticama pod nazivom »Predmenstrualni sindrom i procesiranje emocija«. Početak je u 10 sati. Glavni program istoga dana Kristijan Žibrat će zaključiti radionicom otvorenu za javnost u Code Hubu. Naziv radionice je »Kako zdravo »nabildati« samopoštovanje?«, a počinje u 17 sati.


Treći tjedan


Posljednji tjedan započet će radionicom »Moj svijet emocija« koju će održati studentice psihologije Marije Marković, Nikoline Kovačević i Katarine Talijančić, pod mentorstvom doc. dr. sc. Jelene Omble u OŠ Stanovi Zadar. Radionica je namijenjena učenicima 4. razreda, a održat će se u ponedjeljak, 27.veljače, u 16.45 sati.


U srijedu, 1. ožujka, radionicu »Kako prevladati strah od ispita« za učenike 5. b razreda Osnovne škole Bartula Kašića, vodit će je doc. dr. sc. Andrea Tokić i mr. sc. Lozena Ivanov.


Studenti psihologije Nives Mračić, Leon Sić i Martina Ušljebrka i prof. dr. sc. Ana Slišković održat će radionicu »Nemoj mi se rugati« za učenike 4.d razreda OŠ Bartula Kašića Zadar, u četvrtak, 2. ožujka. Istoga dana najavljeno je i predavanje za roditelje pod nazivom »Empatičko reflektiranje kao podrška razvoju« koje će održati Dora Srdelić Ljubičić, klinička psihologinja, psihoterapeutkinja, praktičarka terapije igrom u Dječjem vrtiću Ražanac, a počinje u 17 sati.


Radionicom za učenike 4.b razreda na temu »Kako da matura ne bude tortura«, koju će u petak voditi studenti psihologije Ana Marija Bašić, Jasna Duranović i Leon Sić i doc. dr. sc. Matilda Nikolić Ivanišević u Gimnaziji Vladimira Nazora Zadar, završit će ovogodišnji Tjedan psihologije.