ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

STABILIZACIJA TRŽIŠTA

Promet nekretninama u Zadarskoj županiji pao za više od 20 posto

Autor: Goran Šimunov

03.10.2023. 12:35
Promet nekretninama u Zadarskoj županiji pao za više od 20 posto

Foto: Arhiva ZLDugogodišnji intenzivan rast prometa nekretninama na području Zadarske županije usporio se u prvih devet mjeseci ove godine, pokazuju podaci Porezne uprave. Usporede li se podaci o tom prometu za devet mjeseci 2022. godine s onima ovogodišnjim, do 25. rujna 2023. prodano je 22,3 posto manje stanova/apartmana nego za devet mjeseci 2022., 24,3 posto manje kuća, 20,6 posto manje poljoprivrednih zemljišta i 15,5 posto manje građevinskih zemljišta nego za devet mjeseci 2022. godine.


Komentirajući ove podatke Porezne uprave Nikica Begonja, predsjednik strukovnog udruženja agencija za promet nekretnina za Zadarsku županiju pri HGK – ŽK Zadar i vlasnik agencije Nina dom, potvrdio je kako je promet na tržištu nekretnina zaista u padu.


Otežano dobivanje kredita


– Po našim podacima radi se o padu prometa nekretninama od 20-25 posto. Kretanja na tržištu nekretnina i inače se odvijaju u turnusima, svaku vertikalu uzlaza prometa slijedi vertikala pada prometa. Jedan od razloga ovog pada je što su najjače poslovne banke pooštrile kriterije za dodjelu kredita.
Procjenjujem kako se radi o fazi male stagnacije prometa nekretnina, što je pogotovo dobrodošlo da se konsolidiraju cijene starijih stanova, nije to loše za tržište.


Cijene nekretnina su u prošlom razdoblju odletjele u nebo, a tržište je sada zaustavilo taj nagli rast cijena, kaže Begonja dodajući kako je stagnacija dobro došla, ali i kako se nadaju da neće doći do drastičnog pada prometa nekretnina, budući da bi to onda loše utjecalo na dobar dio gospodarstva, a ne samo na njih agente u prometu nekretninama, već i na graditeljstvo i na kupce.– U prethodnom razdoblju poseban je problem bio s cijenama nekretnina starijih od 20 godina. Ovakve nekretnine su stavljane na tržište, a da nisu dovoljno adaptirane, renovirane. Možete ovakve nekretnine renovirati ulažući 5.000 eura za »malo šminke«, ali i uložiti u adaptaciju 20 – 30 tisuća eura kako bi se dobilo njihovo bolje stanje prije prodaje. Ako se u cijenama na tržištu izjednače one novije i starije gradnje, onda će kupac, dakako, izabrati novu gradnju.


Moraju biti razumne cijene. Kupac mora imati razlog da useli u stariju gradnju, ističe predsjednik strukovnog udruženja koji je rekao kako su oni očekivali da će od ljeta ove godine doći do pada prometa na tržištu nekretninama, ali da se, po njemu, još uvijek ne radi i o stagnaciji.


Neki veći hrvatski oglasnici za prodaju nekretnina već godinama objavljuju prosječnu cijenu metra četvornog stana po gradovima. Za Zadar se nedavno bilježila prosječna cijenu od 3.333 eura po kvadratu, što je za mnoge kupce nedostižna cijena koja je, ipak, još uvijek manja nego se tražila u drugim jadranskim gradovima.


Rekorder je Opatija u kojoj se prosječna vrijednost kvadratnog metra približava iznosu od čak 5.000 eura, poznato turističko središte Rovinj bilježio je cijenu od 4.923 eura, a Split i Dubrovnik imaju prosječne cijene metra kvadratnog od 4.096 eura i 4.091 eura.


Međutim, treba reći kako i agenti za promet nekretninama kažu kako razlika između tražene i cijene po kojoj se stan doista i proda prosječno iznosi oko 15 posto. Dajući procjenu dugoročnog kretanja cijena nekretnina Nikica Begonja kaže kako misli da će dugoročno doći do korekcije cijena na manje.Dobar znak


– Velika je razlika u tome kupuje li se stan za stambeno zbrinjavanje ili imate višak sredstava pa ih onda trošite za kupnju nekretnine za turizam i slično. Radi se o dvije različite kategorije ljudi. I za novu gradnju će doći do stabilizacije cijena. Mislim da je to dobar znak.


Široke mase kupaca, srednji stalež, vlasnici su 75-80 posto stambenog fonda. Njima će ova stabilizacija cijena ići na ruku. Pri kupnji stambene nekretnine razlika u cijeni kvadrata od 400, 500 eura/m2 je nebo i zemlja. I nama, agentima odgovara stagnacija na tržištu da možemo normalnije poslovati.


Koliko čujemo i cijena materijala u graditeljstvu se uravnotežila, normalizirao se promet, posebice onog građevinskog materijala oko čije dobave na tržištu je nastao potres tijekom pandemije i rata u Ukrajini, naglašava Begonja koji se osvrnuo i na problem s nedostatkom radne snage u graditeljstvu u Hrvatskoj.


– U zadnje vrijeme smo došli do toga da 40-50 posto radne snage u graditeljstvu čine strani državljani. S druge strane u Njemačkoj je građevinska djelatnost opala čak do 50 posto. Mislim kako će se zbog trenutačne ekonomske situacije u bogatijim državama EU-a, dosta naših ljudi koji su iselili vratiti iz inozemstva.


Uvjeti života u tim zemljama nisu više tako dobri kakvi su bili. Naši ljudi, koji su iselili i tamo izučili posao, sada bi se mogli vratiti, a to bi onda dovelo i do ravnoteže na tržištu radne snage, zaključuje Begonja.


U 2023. prodana 1.153 stana, 277 kuća…


Prema podacima Porezne uprave u Zadarskoj županiji su u cijeloj 2022. godini prodana 1.953 stana/apartmana, 488 kuća, 926 poljoprivrednih zemljišta i 3.955 građevinskih zemljišta, dok je do 25. rujna 2023. prodano 1.153 stana/apartmana, 277 kuća, 552 poljoprivredna zemljišta i 2.505 građevinskih zemljišta.


Iako se ne radi o baš najpreciznijoj usporedbi, kada se brojke za 2022. smanje za četvrtinu, proizlazi da je u tom razdoblju prodan.1465 stan/apartman, potom 366 kuća, 695 poljoprivrednih zemljišta i 2.966 građevinskih zemljišta.