Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

EDUKACIJA ZA ŽIVOT

Profesionalni kuhar će gimnazijalcima održati tečaj kulinarstva

Autor: Marina Šaponja

20.02.2023. 08:43
Profesionalni kuhar će gimnazijalcima održati tečaj kulinarstva

Foto: MARKO JURINEC/PIXSELLU Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. kreću s jedinstvenim pilot projektom, tečajem kulinarstva koji će za sve zainteresirane učenike od prvog do četvrtog razreda biti besplatan.


Na ideju za ovaj projekt došao je ravnatelj, Ante Sorić, koji smatra kako je inicijativa za uvođenje domaćinstva kao obveznog predmeta u osnovnim školama dobra ideja, ali i kako bi se taj predmet trebao uvesti u srednje škole. Neovisno o tome, razmišljao je i raspitivao se o tečaju kulinarstva, pa je došao u kontakt s jednim profesionalnim kuharom koji je izrazio želju za volontiranjem u slobodno vrijeme.


– Jedan zadarski kuhar, koji inače radi u sezoni, nam se obratio rekavši kako bi u slobodno vrijeme želio volontirati. To nam je dobro došlo za ovu našu priču pa smo odlučili u ožujku pokrenuti trodnevni tečaj kulinarstva. Dakako, u tom kratkom razdoblju učenici neće postati profesionalci, ali će naučiti neke osnovne stvari, steći će znanja koja će kasnije moći primijeniti, kazao je Sorić.
Tečaj će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno kuhanja u profesionalnoj kuhinji, a Sorić se nada kako će se ovaj pilot projekt u budućnosti ubaciti i u gimnazijske programe.


– Zasada nemamo ograničen broj polaznika, vidjet ćemo koliko će se učenika prijaviti za ovaj tečaj, budući da je planirano da se on održava u poslijepodnevnim satima, dakle u slobodno vrijeme učenika. Nadbiskupsko sjemenište ima profesionalnu kuhinju i dosta opreme, pa smo planirali zamoliti ih da nam u tri dana izvođenja tečaja izađu ususret i dopuste korištenje kuhinje. Učenici će na tečaj ići, dakako, uz suglasnost njihovih roditelja, priča Sorić.


Mišljenja je kako će osnove kulinarstva koristiti svim učenicima, posebice onima koji na jesen kreću na fakultete izvan Zadra.


– Ni naši bivši učenici kada su otišli studirati nisu znali kuhati, a nisam to znao ni ja kad sam bio student. Žele li u mjestu svojeg studiranja pojesti neku domaću kuhanu hranu, studenti većinom moraju pričekati da im to roditelji nešto skuhaju te onda pošalju autobusom. Studenti uglavnom jedu u menzama, a učenici naše gimnazije će ovako naučiti neke osnove kulinarstva i moći će sami sebi pripremiti neku domaću hranu, dodaje Sorić.


Datum održavanja ovih radionica još uvijek nije poznat, a ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. nada se velikom odazivu.