
Foto: TZG Zadra
Velikom feštom od janjetine koja će se održati u utorak, 10. listopada, na Staroj Pijaci u centru Zadra počinje petodnevni Festival mesa Meat Me. Ovaj turističko-gastronomski event organiziran je prvi put 2019. godine kao nepretenciozni boutique festival kojemu je cilj predstaviti gastronomsku tradiciju Zadra, njegovog kraja i Dalmacije. Postao je izuzetno posjećena višednevna fešta na kojoj u mesnim jelima uživaju domaći ljudi i brojni turisti, pogotovo susjedi iz Slovenije i Italije.
Meat Me je organiziran tako da je svaki od pet dana posvećen jednoj gastronomskoj temi, odnosno vrsti mesa od koje se prave tradicionalna, ali i modernija jela inspirirana baštinskom kuhinjom. Jela pripremaju poznati, već etablirani zadarski kuhari i restorani, a ove godine na zadarskom festivalu sudjeluju i dva eminentna restorana iz Zagreba i Pule.
Jela od janjetine ove su se godine zasluženo našla na festivalskom meniju prvog dana, na samom otvaranju. Poznati zadarski chef i profesor kuharstva Josip Vrsaljko pripremat će dva jela, tradicionalni janjeći ragu s bobom, graškom i krumpirom, jedno od najtipičnijih dalmatinskih jela „na žlicu“, te jedan od svojih autorskih radova – sous vide janjeći hrbat sa slavnim ovčjim sirom s otoka Paga.
Upravo je ove godine dalmatinska janjetina zasluženo dobila europsku oznaku izvornosti i zemljopisnog porijekla. Zato će i gošća prvog dana Festivala biti dr. sc. Marina Krvavica s Veleučilišta u Kninu, koja je vodila projekt europske zaštite ovog najpoznatijeg dalmatinskog mesa.
Zbog dalmatinske janjetine i Meat Me Festivala u Zadar će doći i poznata talijanska gastro TV zvijezda – Fabrizio Nonis, koji će jednu od epizoda emisije “Beker on Tour” posvetiti upravo Zadru i ovoj manifestaciji. Nonis u Italiji ima milijunsko gledateljstvo i stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama.
U nastavku Meat Me Festivala će se kuhati jela od peradi, mesnih iznutrica, divljači te slavnog istarskog goveda boškarina. Zbog boškarina na Festival stiže kuharski tim iz pulskog restorana Vodnjanka obitelji Civitico. Oni će u Zadru meso boškarina sporo kuhati i poslužiti s istarskim pljukancima.
Zbog jela od iznutrica, tripica i brizli u Zadar stiže ekipa iz jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana Tač. Ovo svima poznato mjesto zagrebačkog i hrvatskog ugostiteljstva najlakše je opisati kao živi salon hrvatske nacionalne kuhinje, jer u svojoj ponudi pokriva svu raznolikost gastronomije naše zemlje.
Jela od peradi će drugog festivalskog dana pripremati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. Idućeg dana, u petak, 13. listopada jedan od najpoznatijih zadarskih kuhara srednje generacije Tomislav Karamarko će na festivalskom trgu na zadarskoj Tržnici pod šatorom pripremati jela od divljači, vepra i jelena. Karamarko je sljedeći hrvatski predstavnik na prestižnom kulinarskom natjecanju Bocuse d’Or Europe.
Zadnji dan festivala, u nedjelju do 14 sati, peći će se različito meso na gradelama tako da je naziv nedjeljne teme jednostavno Gradelada. Na Festivalu neće nedostajati ni dobre kapljice: vina iz Zadarske županije točit će se ispred Wine Gardena obitelji Fiolić nekoliko koraka od festivalskog trga i šatora na Pijaci. A o vinima će govoriti iskusni sommelier i osnivač Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik.
Meat Me Festival osim gastronomskog ima i svoj glazbeni prateći program: svakodnevno će se cijeli dan za pultom izmjenjivati poznati zadarski DJ-i, a u petak i subotu večeri će biti obogaćene koncertima poznatih grupa Elemental i Silente. Moderatori programa bit će zadarski novinari i voditelji Ana Marušić, Nikolina Radić i Ivica Štorić.
Radno vrijeme festivala je od 11 do 14 sati te od 18 do 23, odnosno do 24 sata petkom i subotom. Deset posto prihoda od Festivala namijenjeno je za humanitarne svrhe. Meat Me 4.0 organiziraju Turistička zajednica grada Zadra, Grad Zadar i Tržnica Zadar s nizom partnera i uz podršku Hrvatske turističke zajednice i TZ Zadarske županije.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
NARKO MAFIJA
U velikoj akciji zaplijenjeni kokain i marihuana vrijedni preko 210 milijuna eura
Zadar
ZAKLADA ANA RUKAVINA
Ove subote na Narodnom trgu akcija prodaje tulipana
Zadar
LIJEPA GESTA
Vjernici iz župe sv. Ivana i Pavla u Petrčanima darovali tri tisuće maslinovih grančica
Zadar
PD PAKLENICA
Iduće srijede predavanje “Divlja priroda Hrvatske” Gorana Šafareka
Županija
PROVJERITE ADRESE
U petak bez struje neke zadarske ulice, ali i cijela mjesta u okolici
Crna Kronika
ispitivanje osumnjičenika
USKOK zbog organiziranog kriminala “češlja” po Zadarskoj županiji
Zadar
JESSICA RABBIT
Vlasnica upozorila na divljanje: Jedini zadarski sex shop na meti vandala
Zadar
sudska rasprava
SLUČAJ BENZINSKA Zaposlenik tvrtke Tri Bartola o pritiscima zaposlenika Općine Vir
Županija
U PROLJETNOM RUHU
[FOTO] Zvijezde Benkovačkog sajma sadnice, ali i domoljubni motivi
Zadar & Županija
Ajmo Pag