Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

početak akademske godine

Rektor Faričić poželio dobrodošlicu novim studentima

Autor: Nikolina Lucić

02.10.2023. 10:15
Rektor Faričić poželio dobrodošlicu novim studentima

Foto: Luka JeličićNakon dugog, toplog, a za većinu i radnog ljeta, vrijeme je došlo za nove radne i akademske obveze, jer počela je nova akademska godina, u kojoj je brojne zadarske brucoše pozdravio novi rektor Sveučilišta u Zadru, profesor Josip Faričić. Faričić je tako svoj mandat u rektorskoj stolici otvorio najljepšom dužnošću, uvođenjem novih studenata u čari zadarske sveučilišne zajednice i kulture.


Dobrodošlicu u sveučilišnu im je zajednicu, osim rektora, poželjela i Lucija Grabovac u ime alumnija zadarskog sveučilišta.


– Ja sam Zadar odabrala zbog njegove stoljetne akademske povijesti i najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj, a tu sam se susrela s mnoštvom mogućnosti, programa i projekata. Moj je odabir bio akademski zbor A.K.A Crescendo, koji je, kao i mnogi studentski projekti, nadživio zidove ove institucije i posao dijelom zadarske svakodnevice.
Zato i vama želim inovacijama ispunjeno i prijateljstvima bogato iskustvo Sveučilišta u Zadru, poručila je Grabovac. Renco Balić, predsjednik Studentskog zbora brucoše je upoznao s ovim tijelom koje se bavi studentskim pitanjima.


– Uvijek nas možete upitati sva pitanja koje imate o našim projektima, natječajima i problemima sa studijem, dodao je Balić.Novi rektor Sveučilišta u Zadru u svojoj je pozdravnoj poruci naglasio kako se sa smiješkom treba promatrati ova nova stranica koju počinju ispisivati.


– Naša institucija baštini tradiciju najstarije akademske institucije u Hrvatskoj, koja unatoč svim teškoćama i povijesnim turbulencijama od 2002. godine samostalno korača stazom akademske izvrsnosti i stvaranja novih znanja, tehnologija i inovativnih promjena.


Našu dinamiku i kvalitetu postignuća dugujemo našim više od pet tisuća studenata i šesto djelatnika, a dio smo i EU CONEXUS alijanse, kao i niza europskih programa mobilnosti, koje su vam na raspolaganju, poručio je Faričić, naglasivši kako je Zadar grad bogate prošlosti i kulturne baštine.


– Naš je grad oduvijek važna spona među kontinentima i kulturama, što se i danas vidi u našoj kulturnoj baštini, ali i obrascima ponašanja. Ugodan ambijent za život često je nadahnuće za mnoga umjetnička i znanstvena istraživanja.


Danas ste napravili važan iskorak, ne samo ka stjecanju novih znanja i vještina, već i samostalnosti i novom valu kreativnosti, naglasio je rektor, pozvavši brucoše da budu aktivnim dijelom akademske zajednice.– “Universitas” kod nas i danas nosi biljeg zajedništva između studenta i profesora. Zato, obilato se koristite svim mogućnostima koje naše Sveučilište, grad i njegove institucije nude. Upoznajte se sa svim licima kulture i svakodnevice Zadra.


Pokucajte na vrata institucija, klubova i neformalnih zajednica, pozvao je brucoše Faričić, rekavši kako je digitalna tehnologija sredstvo, a ne konačni cilj.


– Iako je stup modernog društva i znanosti, naše je Sveučilište i grad bogato opipljivim iskustvima i pričama. Čeka vas mnogo lijepih trenutaka, ali i izazova. Zato se ne ustručavajte svojih problema, ali i njihova dijeljenja. Akademski je život kao bura. Silovit, ali pročišćujući, pun vedrine i svjetla.


Svi smo mi tu zbog vas i za vas, bilo da vam je potrebna pomoć stručnog osoblja, profesora ili našeg tehničkog osoblja. Ne obazirite se na naše titule, jer lako je pisati njihovim robom.


Zahtijevajte i poštujte kolegijalnost, jer mi vaš uvažavamo i poštujemo, naglasio je Faričić, dodavši kako je poštovanjem gradi kultura akademskog življenja.– Svojom brojnošću, a nadam se i silovitošću, višestruko nas nadglasavate.


Bit akademske zajednice je potraga za novim. Zato član akademske zajednice uvijek treba biti primjerom. Jer znanje je moć, ali i obveza začinjena dobrotom. Znanje bez dobrote siguran je put propasti i sujete, rekao je rektor, pozvavši brucoše da se na svojim Odjelima upoznaju sa svim pravima i obvezama.


– Vrata svih naših sastavnica i Odjela uvijek su vam otvorena, a u danima pred vama zadatak je da se sa svima upoznate i pridružite se brojim aktivnostima koje organiziramo mi i naši studenti. Ravnopravni ste članovi svima nama i mojim kolegama.


Zato vam želimo srdačnu dobrodošlicu u Zadar i najstarije hrvatsko sveučilište. Čestitam vam na ustrajnosti u potrazi za novim znanjem i hrabrosti da se upoznate s novim licima našeg grada i obrazovne zajednice, zaključio je rektor Faričić.