Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

REORGANIZACIJA

OPĆINSKI SUD: U manje od šest mjeseci je riješeno više od dvije tisuće predmeta, radi se i subotom

Autor: Goran Šimunov

14.06.2024. 07:30
OPĆINSKI SUD: U manje od šest mjeseci je riješeno više od dvije tisuće predmeta, radi se i subotom

Foto: M. KLANACIza hrvatskih sudova, pa tako i onih zadarskih, burna je godina. Prošlog ljeta čak osam tjedana su štrajkali sudski službenici, a ove zime to su učinili i suci. Razlozi su bili isti, nezadovoljstvo plaćama i drugim materijalnim pravima koja su u međuvremenu poboljšana.


Općinski sud u Zadru potreslo je usporedno podizanje USKOK-ove optužnice protiv predsjednika Suda suca Marija Pešića, kojeg je potom Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo dužnosti, a predsjednik Županijskog suda u Zadru sudac Željko Đerđ je na mjesto v. d. predsjednice Općinskog suca imenovao sutkinju Jadranku Nižić-Peroš.


Iako su na ovom sudu zadnjih mjeseci vidljivi pomaci u organizaciji rada, za još bolji rad nedostaje im određeni broj sudaca. Kako nam je potvrdio glasnogovornik Općinskog suda u Zadru sudac Davor Dubravica u 2024. godini ukupan broj sudaca na ovom sudu se smanjio za troje. Prema zadnjim informacijama DSV je imenovao pet novih sudaca na ovaj sud, a još troje bi se trebalo primiti po provedbi dodatnog natječaja. No od novih sudaca još nitko nije stupio na dužnost. Od troje sudaca koji su napustili ovaj sud, bilo je jedno imenovanje na viši sud, jedno razrješenje na osobni zahtjev, a jedan sudac je preminuo.


Dvoje suspendiranih sudaca
– Osim toga, u ovoj godini odlukama Državnog sudbenog vijeća dvoje sudaca je suspendirano. Dakle, sveukupno pet sudaca manje radi na rješavanju predmeta. U 2024. na dužnost nije stupio nijedan novi sudac, otkriva glasnogovornik Dubravica dodajući kako je o ovoj godini na Općinskom sudu zaposleno 45 osoba.


– Zaposleno je 11 zapisničara u tijelima sudbene vlasti, dvoje zapisničara (vježbenika), jedan računovodstveni referent, 10 viših zemljišnoknjižnih referenata, dvoje viših referenata, dvoje upisničara u tijelima sudbene vlasti, jedan voditelj Odjela materijalno-financijskog poslovanja, jedan voditelj Odjeljka za informatičku podršku i obradu statističkih podataka, jedan sudski referent, 10 sudskih savjetnika, dvije sudačke vježbenice i dvojica namještenika, kućnih majstora, kaže Dubravica dodajući kako je su ove osobe zaposlene isključivo po javnim natječajima koji su raspisani u 2023. i 2024.


Još krajem ožujka za posjeta tadašnjeg ministra pravosuđa Ivana Malenice Općinskom suda u Zadru posebno je naglašen problem velikog broja neriješenih predmeta na ovom sudu. Rečeno je tada kako su v. d. predsjednici Suda Nižić-Peroš odobrena materijalna sredstva u svrhu rješavanja ovih problema.


– Predsjednica dobro odrađuje svoj posao, dobro se organizira i povećava se efikasnost pa vjerujem da će se i broj predmeta koje je zatekla polako smanjivati, rekao je tada ministar Malenica.


Na svim zemljišnoknjižnim (ZK) odjelima tako je 1. siječnja 2024., dakle u doba kad je Pešić bio predsjednik Suda, bilo 6.721 neriješenih predmeta, da bi se njihov broj do 1. lipnja smanjio na 4.591 predmeta. Samo na ZK Odjelu u Zadru bilo je 1. siječnja 2024. neriješenih 4.276 predmeta, a pet mjeseci kasnije taj broj je pao na 2.196 predmeta.


Na ostalim odjelima ovog suda, bez zemljišnoknjižnih predmeta, je 1. siječnja 2024. bilo 24.344 neriješenih predmeta, a do 1. lipnja taj broj se smanjio na 22.796 predmeta.


Jadranka Nižić-Peroš, Foto: DINO STANIN/PIXSELL


Prekovremeni rad


Kako bi se riješio problem neriješenih predmeta, Ministarstva pravosuđa je Općinskom sudu u Zadru odobrio prekovremeni rad koji se obavlja od 7. ožujka ove godine.


– U ožujku je prekovremeno radilo 65 djelatnika na različitim sudskim odjelima, u travnju 52, a u svibnju 55 djelatnika. Svi djelatnici koji rade prekovremeno su se sami prijavili za obavljanje takvog rada. Prekovremeni rad se obavlja u radne dane izvan redovnog radnog vremena suda, kao i subotom. Prekovremeni rad će biti potreban još neko vrijeme kako bi se riješili popisani i zatečeni neriješeni predmeti iz prethodnog razdoblja, napominje glasnogovornik Dubravica.


Osim navedenog, uz riješene parnične predmete, parnični suci rješavaju i prigovore iz postupaka obnove zemljišnih knjiga, a kojih neriješenih prigovora je 9. veljače 2024. bilo 2790, da bi do 1. lipnja 2024. bilo riješeno 525 prigovora. Rezultati rješavanja tih prigovora se ne prikazuju u naprijed navedenom zbroju zaostalih predmeta.


Glasnogovornik ovog suda ističe i kako je povećan rad na 18 postupaka obnova zemljišnih knjiga u katastarskim općinama, tako da nakon reorganizacije sudski savjetnici koji vode te postupke rade pet dana u tjednu na tim poslovima.